Familie og hverdag, Juice & smoothies, Kosthold, Middag, Plantebaserte oppskrifter, Snacks & desserter, Spis deg vakker

Avokadorama

Glem guacamole. Her får du 4 nye måter å spise superfrukten avokado på.

Jeg tror nesten ikke jeg kunne levd uten avokado. I tillegg til at det smaker ekstremt godt og er superallsidig, er det proppet med sunne fettsyrer, vitaminer og antioksidanter som holder både hud, hår og kropp i tipptopp shape. Jeg bruker avokado som pålegg nesten hver dag. Med noen tomatskiver, olivenolje og litt salt og pepper på, så er jeg good to go.

Her får du fire smarte og velsmakende måter å bruke avokado på:

Avotoast: 
Den klassiske avotoasten lager du ved å legge skiver av avokado på en ristet brødskive og drysse over chiliflak, litt havsalt og skvise noen dråper lime over. Men avotoast kan være mye mer enn det. Jeg bruker avokado istedenfor ost i ostesmørbrød og det funker utrolig bra! Når avokadoen stekes litt får den en helt egen smak og konsistens. Smør et tynt lag sennep på brødskiven og ha på masse avokado, et par tynne løkringer, noen tomatskiver, litt økologisk ketsjup, chiliflak, oregano, salt, pepper og litt olivenolje. Stekes som et ostesmørbrød i ovnen. Eller du kan legge en skive på toppen og steke det i et toastjern.

Kremet pastasaus med avokado:
Så enkelt og så godt. Pastasaus med avokado lager du kjapt og greit mens pastaen koker, og på 1-2-3 har du en knallsunn, creamy og supergod pastarett. Alt du trenger er moden avokado, litt hvitløk, olivenolje, salt, pepper og litt sitronsaft. En av mine favorittoppskrifter på pastasaus med avokado er denne fra Chefchloe.com.

Avoladepudding: 
Verdens sunneste sjokoladepudding lager du med avokado. Denne er hentet fra boken min:

2 porsjoner

1 stor moden avokado
2 ss rått kakaopulver
2 ss kokossukker-, yacon- eller lønnesirup
4 ss mandelmelk
1 ts agarflak*

Varm mandelmelken i en liten kjele og tilsett agarflakene. Kok opp og la det småkoke til flakene er oppløst. Avkjøl blandingen. Kjør avokado, kakaopulver og søtning i blender og tilsett mandelmelken litt etter litt til du har en silkemyk konsistens. Hell over i dessertglass og sett i kjøleskapet. Serveres når puddingen har stivnet. *Agarflak er laget av alger, og er et vegetabilsk alternativ til gelatin. Du finner det i helsekostbutikker og på iherb.com (hvis du skal handle på iherb for første gang kan du bruke koden min KEQ031 og få $5–$10 i rabatt på første kjøp!).

Avokadosmoothie:
Jeg lager nesten aldri en smoothie uten avokado. Den gir en silkemyk konsistens og fyller opp med fiber, vitaminer, fett og andre supre næringsstoffer som gjør meg mett og glad. Selv om avokado passer i de aller fleste smoothieoppskrifter, er min absolutte favoritt denne grønne smoothien:

2 porsjoner

1/4 avocado
1 stor neve grønnkål eller spinat
1 banan
1/4 selleristang, en liten brokkolibukett eller annen valgfri grønnsak
1 ts chiafrø eller hampfrø
1 liten håndfull rå cashewnøtter
2 dadler eller annen sunn søtning (smak til)
4 dl vann

Kjør alt i blender. Tilsett mer vann om du ønsker en tynnere konsistens. Du kan også erstatte vannet med nøttemelk for en rikere og enda mer mettende variant, eller med eplejuice dersom du vil ha en søtere smoothie.

Tips & triks for perfekte avokadoer:

•    Hverken umoden eller overmoden avokado er særlig kult. Ofte holder det å klemme lett på dem i butikken, men skinnet kan bedra. For å finne perfekte avokadoer når du handler, kan du snike deg til å pille av kvisten på toppen og ta en titt under. Hvis det ser grønt og fint ut, og avokadoen kjennes myk (men samtidig litt fast i fisken), er den perfekt. Hvis du derimot ser at det er helt brunt under kvisten, er den overmoden og ikke særlig sexy.

•    Kommer du hjem og oppdager at avokadoen er umoden, kan du legge den i en pose sammen med noen epler på kjøkkenbenken. Etylengassen fra eplene får den til å modnes raskere.

•    Fordi avokadoen har så tykt skall, er den en av de konvensjonelle produktene som inneholder færrest rester etter sprøytemidler. Hvis du likevel vil ha økologiske avokadoer, finner du det blant annet på Coop og Meny.

•    Ikke kast avokadosteinen! Bruker du halve avokadoen, lar du den ligge igjen i den andre halvdelen. Steinen gjør at avokadoen ikke blir brun. Litt sitronsaft gjør også susen.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: