Detox, Detox Guide, Familie og hverdag, Grønn livsstil, Helse, Iherb.com, Kosthold, Kosttilskudd, Livsstilsendring, Sunnhet, Supermat & greens

Detox Guide – Trinn 2

Trinn 2: BOOST KROPPEN MED TILSKUDD, GREENS OG SUPERMAT

Kroppen din er helt fantastisk.

Hjertet ditt slår over 2,5 milliarder ganger for deg i løpet av livet ditt. Du har 10.000 billiarder celler som jobber non-stop for å utføre oppgavene de er satt til. Skjelettet ditt beskytter de livsviktige organene dine, som lungene, hjertet og hjernen, og holder hele deg oppreist gjennom de 30.000 dagene livet ditt består av. Musklene dine lar deg springe, svømme og danse. Leveren, lymfesystemet, nyrene og tykktarmen jobber som dine soldater i krigen mot giftstoffene du utsetter deg for. Hjernen din tar vare på alle minnene dine, lar deg glede deg til ting som kommer, lar deg ta viktige valg og gjør at du kan snakke, synge og le. Og for ikke å glemme sansene dine -uten disse kunne du aldri kjent smaken av søte markjordbær, kjent duften av solvarm hud eller følt varmen fra hånda til kjæresten din.

Så slutt med å stå foran speilet og tenk at kroppen din er mislykket eller stygg, eller at den ikke fungerer som den skal fordi den har gitt deg smerter eller sykdom. Den er tvertimot helt utrolig, og den gjør ALT den kan for å bære deg så frisk og sterk som mulig gjennom et langt liv. Det er hva du gir kroppen din som teller.

Industrialiseringen av jordbruket og bruken av sprøytemidler har utarmet jordsmonnet vårt, og mengden vitaminer, mineraler og andre sporstoffer i grønnsaker, frukt og korn har sunket drastisk. Optimalt inntak av disse viktige stoffene er nærmest umulig å oppnå kun gjennom et typisk vestlig kosthold. Selv med et sunt kosthold fullt av grønnsaker og frukt, er det mange som har vitamin- og mineralmangler. I tillegg er det mange andre faktorer som kan hemme opptaket av næringsstoffer, slik som sykdom, medisiner, slanking, røyking, alkoholforbruk og stress.

Det er en jungel av supermat og tilskudd der ute. Spirulina, chlorella, hvetegress, gojibær, omega 3, vitaminer og mineraltilskudd… Lista er lang og forvirringen som regel stor. Grønne gudinner (og typene deres) fortjener det aller beste, men hva skal vi ta, hvor mye skal vi ta og hvor ofte?

Selv om mat er den beste kilden til næringsstoffene vi trenger, setter noen gode tilskudd prikken over i´en for en himmelsk kropp som din. Etter flere år som prøvekanin og som den vitamin-nerden jeg har blitt, mener jeg at jeg sitter på såpass mye kunnskap om hva vi trenger og ikke trenger, til at jeg kan gi deg noen gode tips som kroppen din vil takke deg for. Her får du mine topp 5 tilskudd:

  • Grønne tilskudd / Superfoods: Hvetegress, chlorella, byggress, havregress, spirulina og kamut er bare noen av de grønne supermat-tilskuddene på markedet. De er alle pakket med vitaminer og mineraler, og alle har de sine helt spesielle egenskaper. Felles for dem er at de, i tillegg til å være en naturlig kilde til viktige næringsstoffer, virker utrensende, pH-balanserende, sykdomsbekjempende, betennelseshemmende og styrkende på immunsystemet. I Pure Planet´s Best of Greens får du det beste fra hav og land og du slipper å kjøpe inn en hel masse forskjellige tilskudd. Best of Greens kjøper du billigst på iherb.com. Begynn med en teskje om dagen de første 2 ukene og øk gradvis til 2-3 teskjeer daglig. Røres ut i vann eller juice eller tilsettes smoothies. Annen supermat, som gojibær, maca, camu camu eller açaí, får du også kjøpt på iherb eller ev. på helsekostbutikk hvis du foretrekker det. Chlorella, en encellet ferskvannsalge, er superstjerne i supermatverden, og du kan gjerne ta ekstra tilskudd av denne svært utrensende klorofyllbomben. Noen påstår at Sun Chlorella er den eneste virkelige bra chlorellaen på markedet, men mange chlorellaprodukter matcher Sun Chlorella på kvalitet og er i tillegg mye billigere. Source Naturals er et godt merke, både på pris og kvalitet; Jeg anbefaler Yaeyama Chlorella i tablettform. Begynn i det små den første uka og øk dosen over flere uker for å unngå de største avgiftingssymptomene i starten. Grønne tilskudd er som sagt veldig avgiftende. Giftstoffer lagres i fettvevet vårt, og når vi begynner med avgiftende tilskudd, slippes giftstoffene ut i blodbanen, før det skilles ut fra kroppen. Dette kan gi midlertidige avgiftingsreaksjoner som kviser, humørsvingninger, hodepine og oppblåsthet. Disse reaksjonene er helt normale og er en naturlig del av avgiftingen.
  • Omega 3: I et typisk vestlig kosthold med mye animalske produkter og vegetabilske oljer, får vi i oss alt for store mengder omega 6 i forhold til omega 3. Det idéelle forholdet mellom disse diskuteres stadig. Det alle likevel er enige om er at andelen omega 3 skal overskride andelen omega 6. Et 2:1 forhold beskrives ofte som idéelt. For mye omega 6 virker betennelsesdannende (betennelse er ofte kjernen til sykdom). Hold deg derfor til raps-, lin- og hampolje, som inneholder lite omega 6, og kutt ned på animalske produkter. Olivenolje inneholder hverken omega 3 eller 6, men er sunt for deg likevel. Omega 3 spiller en viktig rolle i hjernefunksjonen og i utvikling og vekst, i tillegg til å beskytte mot betennelse, hjertesykdommer, leddgikt og kreft. Mangel på omega 3 kan bl.a. føre til hudproblemer, depresjon, humørsvingninger, fødselsdepresjon, dårlig hukommelse og dårlig sirkulasjon. Som veganer foretrekker jeg selvsagt omega 3-olje fra planteriket. Da er jeg også sikker på at oljen ikke bærer med seg tungmetaller og andre giftstoffer fra fisk, og ingen trenger å dø for å gi meg min omega 3. Alger og plankton er dessuten de to viktigste kildene til omega 3, så hvorfor gå omveien om fisk og krill? Krillolje er forøvrig blitt et populært alternativ til fiskeolje, men vi glemmer at vi da forsyner oss av fiskens matfat og at dette påvirker fiskestanden. Udo´s Choice er et ypperlig alternativ som består av omega 3, 6 og 9 i et 2:1:1 forhold. Fås som flytende olje eller i kapsler. Deva Vegan Omega 3 er laget av alger og kommer i kapsler som er “enteric-coated”, dvs. at de ikke løser seg opp før de når tynntarmen. Dette gjør at du slipper refluks (oppstøt) av oljesmak utover dagen, slik som omega 3-oljer kan gi. I tillegg er kapslene laget av plantekilder istedenfor gelatin (som lages av knokler og bein fra dyr og fisk).
  • -vitamin: Dette vitaminet er faktisk et hormon som produseres i kroppen når vi utsettes for sollys. D-vitamin forebygger både kreft og hjertesykdom, og er essensielt for et sterkt immunsystem og sterk benbygning. Bleke nordboere som oss får som regel altfor lite D-vitamin i vinterhalvåret. De vanligste symptomene på mangel er utmattelse, muskelsmerter og svakhet, muskelkramper, leddsmerter, dårlig søvn og konsentrasjon, vektøkning og hodepine. Mangelstilstanden kan også være helt symptomfri. For lavt D-vitaminnivå er linket til osteoperose, 17 forskjellige krefttyper, hjertesykdommer, høyt blodtrykk, overvekt, diabetes, autoimmune sykdommer, revmatisme, barnløshet, depresjon, alzheimer, fibromyalgi, psoriasis og multippel sklerose. Altså overhodet ingen grunn til å ikke ta D-vitamintilskudd gjennom de mørkeste månedene! Norske myndigheter anbefaler en døgndose på maks 400 IU, men om du oppholder deg 20 minutter i sola uten solkrem på en sommerdag, produserer du hele 20.000 IU! Da jeg fikk konstatert D-vitaminmangel i fjor, anbefalte min fantastiske lege så mye som 3600 IU daglig frem til nivået i kroppen hadde økt. Du trenger ikke kaste innpå så mange tabletter hvis du ikke har svært lavt D-vitaminnivå, men litt burde du i allefall ta. Sørg for at det er D3, og ikke D2 du får i deg. Det kan ta opp til 6 måneders bruk for å oppnå et optimalt D-vitaminnivå hvis du har hatt en mangeltilstand.
  • Probiotika: Du har allerede rundt 100 billioner av disse vennlige bakteriene boende i fordøyelsessystemet ditt. De bekjemper skadelige mikroorganismer, hjelper til med fordøyelse og opptak av næringsstoffer og bidrar i immunsystemet. Men ved dårlige kostholdsvalg, sykdom og antibiotikakurer, eller bare for å opprettholde en god bakteriebalanse, burde du ta probiotikatilskudd. Studier har vist at probiotika kan behandle fordøyelsesplager, forsinke utviklingen av allergier hos barn og behandle og forhindre vaginal- og urinveisinfeksjoner hos kvinner. Et bra probiotikatilskudd bør inneholde flere milliarder (billion på engelsk) bakterier. I tillegg bør det inneholde mye lactobacillus og bifidobacterium, helst være vegetarisk og komme i “enteric-coated” kapsel. For å opprettholde god bakteriebalanse, er 1-2 kapsler nok pr. dag. Er fordøyelsessystemet svekket, eller du har vært gjennom en antibiotikakur, bør dosen økes i noen uker eller lenger. Kapslene bør tas på tom mage. Jeg synes Jarrow Formulas og Enzymedica er gode merker. Husk å kjøpe en variant som ikke krever kjølig oppbevaring, siden disse kan ødelegges under frakt om du bestiller på nettet.
  • Enzymer: Gi fordøyelsessystemet ditt en hjelpende hånd med et enzymtilskudd. Enzymene sørger for at maten fordøyes ordentlig og at du får maksimalt med næringsstoffer ut av den. Spiser du kjøtt og kokt/stekt mat har du ekstra behov. Mat som behandles over 42 grader mister mye vitaminer, mineraler og enzymer. Enzymtilskudd burde inneholde minst 3 typer enzymer: Protease, amylase og lipase. Det burde være plantebasert og du bør få i deg 1-2 kapsler ved begynnelsen av hvert måltid. Jeg skal likevel innrømme at jeg ikke husker på det hver gang jeg spiser, og det ender som regel opp med at jeg tar tre kapsler på én gang, en eller annen gang i løpet av dagen. Enzymedica´s Digest gir deg hele 9 forskjellige enzymer og er helt fri for tilsetningsstoffer.

Andre tilskudd som kan være verdt et forsøk er B12 (spesielt hvis du er vegetarianer eller spiser lite animalske produkter), aloe vera og multivitamin+mineraltilskudd (spesielt hvis du har et kosthold med lite rå grønnsaker og frukt).

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: