Grønn livsstil, Helse, Iherb.com, Kosthold, Livsstilsendring, Økologisk, Shopping, Sukkerfritt kosthold

Miniguide til sunnere søtning

Det er lenge siden det har vært noe hvitt sukker her i huset. Isteden har jeg et lite arsenal av sunnere alternativer – som i tillegg til å gjøre smoothies, desserter og sjokolade søte og gode – inneholder næringsstoffer du kan se langt etter i raffinert sukker.

HER FÅR DU MINE SØTE FAVORITTER:

Stevia: Stevia kan brukes som søtning i smoothies, sjokolade, desserter, te og kaffe. Steviaplanten er opptil hele 400 ganger søtere enn sukker, så her gjelder det å kun bruke bittesmå mengder. Det som er så genialt med stevia er at det inneholder null kalorier og ikke påvirker blodsukkeret i det hele tatt. I tillegg er det faktisk bra for tennene! Stevia får du i pulver og som flytende ekstrakt – eller du kan dyrke eller kjøpe din egen steviaplante og bruke bladene ferske eller tørkede. Jeg kjøper økologisk stevia på nettet, men du finner det også i de fleste helsekostbutikker.

Yaconsirup: Denne mørke sirupen har en dyp karamellsmak, og kan brukes som søtning i hjemmelaget sjokolade, kaker, desserter, smoothies og mye mer. Den lavglykemiske rotgrønnsaken yacon er rik på antioksidanter og fruktooligosakkarider med prebiotiske egenskaper. Økologisk yaconsirup får du i helsekostbutikker eller på nettet.

Kokosblomstsukker: Den myke, karamellaktige smaken minner om brunt sukker, og passer kjempebra på grøt, i sjokolade, desserter, kaker, te, kaffe m.m. Dette er et næringsrikt og miljøvennlig sukkeralternativ. Økologisk kokosblomstsukker finner du blant annet på Helios, på Okosjokolade.no og på Iherb.com.

Lønnesirup: Jeg synes den milde søtsmaken lønnesirup gir passer utmerket i sauser, dressinger og i bakst. Lønnesirup er et rent naturprodukt, og inneholder næringsstoffer som hvitt sukker ikke kan skilte med. Likevel påvirker det blodsukkeret, og bør brukes med måte. Økologisk lønnesirup kjøper jeg på min lokale Kiwi-butikk, og du finner det også i helsekostbutikker og velassorterte matbutikker.

Dadler: For noen år siden hadde jeg vel knapt smakt en daddel. I dag er det derimot noe jeg alltid sørger for å ha i kjøkkenskapet. Her får du masse fiber, vitaminer og mineraler, men dadler har også et naturlig høyt sukkerinnhold, så dette er ikke noe du bør spise store mengder av. Jeg bruker dadler som søtning i kaker, smoothies, energibarer og i nøttemelk. Økologiske, stenfrie dadler kjøper jeg helst på Coop, men du finner det også i de fleste helsekostbutikker og selvsagt på nettet.

Lucuma: Lucuma er en næringsrik frukt som vokser i Sør Amerika. Frukten tørkes og males til pulver. Den milde og fruktige smaken minner om vanilje og karamell, og passer perfekt i iskrem, kaker, rawfood-godis, desserter og smoothies. Lucuma er ikke søtt nok til å erstatte sukker i matlagingen, men funker som en søt smakstilsetning sammen med annen sunn søtning. Lucuma finner du både på norske og utenlandske nettbutikker, og selvsagt i velassorterte helsekostbutikker.

Det finnes selvsagt flere alternativer til sukker enn de som er nevnt her. Som for eksempel agavenektar, sukrin eller xylitol. Personlig er jeg ikke så glad i disse. Agavenektar har et svært høyt fruktoseinnhold, og sukrin og xylitol har en «kald» smak som jeg ikke er så fan av. Men både sukrin og xylitol er brukbare alternativer til sukker, så det er absolutt verdt å prøve ut, for eksempel i kalde drikker.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: