Detox, Grønn livsstil, Grønt hjem, Kjøkkenutstyr, Kosthold, Verstingstoffer

Giftfri matlaging

Det hjelper lite å spise rent, sunt og økologisk, hvis du lager maten med giftige redskaper.

Kanskje du allerede har byttet ut vannflaska i plast med en i glass eller stål eller har med lunchen i økovennlig matboks? Men har du tenkt over at redskapene du bruker til å lage maten din med også kan inneholde skadelige stoffer? Heldigvis finnes det masse trygge alternativer, som i tillegg ser mye finere ut på kjøkkenbenken!

Her får du mine tips til tryggere matlaging:

Kjøkkenredskaper: Bytt ut redskaper av plast og gummi med redskaper i tre eller rustfritt stål. Gå for redskaper i bærekraftig treverk, som for eksempel bambus. Se gjerne etter FSC-merket eller annen miljømerking når du handler treredskaper.

Målebegere: Bytt ut litermål og målebegere i plast med varianter i glass eller rustfritt stål.

Dørslag: Bytt ut plastdørslag med dørslag og siler i rustfritt stål.

Fjøler: Bytt ut plastfjøler med fjøler i bærekraftig tre (se etter FSC-merket) eller kork. Trefjøler varer lengre, er mer hygieniske og er bedre for knivene dine. Her får du tips til hvordan du enkelt og miljøvennlig renser fjølene dine med sitron.

Oppbevaring av mat: Kvitt deg med plastbokser, brødposer, plastfolie, ziplock-poser og fryseposer. Ta ut all mat som kommer i plastforpakning når du kommer hjem fra handleturen. Oppbevar tørrvarer i glasskrukker eller norgesglass med lokk. Bruk rene kjøkkenhåndkler eller tøyposer i lin eller bomull til oppbevaring av brød og rundstykker, og ha det i en tett beholder/brødboks. Fine tøyposer til mat finner du på beeorganic.no og på agentm.no. Tøyposene kan også brukes til oppbevaring av grønnsaker i kjøleskapet. Matrester kan du oppbevare i tomme syltetøyglass eller norgesglass. Du kan også bare ha det i en bolle og legge en asjett eller skål over. På agentm.no finner du praktiske boller i glass med silikonlokk fra Wean Green som er fine til oppbevaring i kjøleskap eller fryser, eller som lunchboks. Tomme syltetøyglass o.l. kan også brukes til nedfrysing av mat. Bare pass på å ikke fylle glassene helt fulle siden innholdet vil ekspandere når det fryser og glasset kan sprekke hvis det er for fullt. Her får du flere tips til økovennlig oppbevaring av mat .

Steke og koke: Etter kun noen minutter på en varm kokeplate vil teflon og andre nonstick-belegg begynne å frigi giftige partikler som du får i deg via luften og maten du steker. Ved 360 grader frigjør teflon minst seks giftige gasser, og flere av disse er kreftfremkallende*. Så dropp teflonpannen (eller andre non-stick panner) og bruk isteden en panne i rustfritt stål eller jernpanne. Gå for kjeler i rustfritt stål og unngå gamle kjeler i aluminium. Gryter i støpejern er også et godt alternativ. Dropp aluminiumsfolie i ovnen (eller andre steder for den saks skyld) og bruk heller en ildfast form i glass.

Bytt ut redskapene dine med tryggere alternativer etterhvert som du har mulighet. Gi bort det som er i god stand til loppemarkeder, bruktbutikker el.l. Det er tross alt bedre at noen som uansett ville kjøpt plastredskaper eller teflonpanner, kjøper det brukt istedenfor nytt. Apropos loppemarkeder, så er det ofte mulig å finne både treredskaper, støpejernsgryter m.m der. Disse holder i en evighet så sjansen er stor for at du har de resten av livet (selv lager jeg mat med bestemors gamle treredskaper). Eller hva med å ønske deg økovennlige redskaper, kjeler eller panner til jul og bursdag? Trygge kjøkkenredskaper finner du blant annet på Clas Ohlson, IKEA og Åhléns.

*http://static.ewg.org/reports/2003/canaries_in_the_kitchen/infographic_thermometer.pdf?_ga=1.177843879.384517575.1441793754

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: