Detox, Grønn livsstil, Grønt hjem, Kjøkkenutstyr, Kosthold, Verstingstoffer

Giftfri matlaging

Det hjelper lite å spise rent, sunt og økologisk, hvis du lager maten med giftige redskaper.

Kanskje du allerede har byttet ut vannflaska i plast med en i glass eller stål eller har med lunchen i økovennlig matboks? Men har du tenkt over at redskapene du bruker til å lage maten din med også kan inneholde skadelige stoffer? Heldigvis finnes det masse trygge alternativer, som i tillegg ser mye finere ut på kjøkkenbenken!

Her får du mine tips til tryggere matlaging:

Kjøkkenredskaper: Bytt ut redskaper av plast og gummi med redskaper i tre eller rustfritt stål. Gå for redskaper i bærekraftig treverk, som for eksempel bambus. Se gjerne etter FSC-merket eller annen miljømerking når du handler treredskaper.

Målebegere: Bytt ut litermål og målebegere i plast med varianter i glass eller rustfritt stål.

Dørslag: Bytt ut plastdørslag med dørslag og siler i rustfritt stål.

Fjøler: Bytt ut plastfjøler med fjøler i bærekraftig tre (se etter FSC-merket) eller kork. Trefjøler varer lengre, er mer hygieniske og er bedre for knivene dine. Her får du tips til hvordan du enkelt og miljøvennlig renser fjølene dine med sitron.

Oppbevaring av mat: Kvitt deg med plastbokser, brødposer, plastfolie, ziplock-poser og fryseposer. Ta ut all mat som kommer i plastforpakning når du kommer hjem fra handleturen. Oppbevar tørrvarer i glasskrukker eller norgesglass med lokk. Bruk rene kjøkkenhåndkler eller tøyposer i lin eller bomull til oppbevaring av brød og rundstykker, og ha det i en tett beholder/brødboks. Fine tøyposer til mat finner du på beeorganic.no og på agentm.no. Tøyposene kan også brukes til oppbevaring av grønnsaker i kjøleskapet. Matrester kan du oppbevare i tomme syltetøyglass eller norgesglass. Du kan også bare ha det i en bolle og legge en asjett eller skål over. På agentm.no finner du praktiske boller i glass med silikonlokk fra Wean Green som er fine til oppbevaring i kjøleskap eller fryser, eller som lunchboks. Tomme syltetøyglass o.l. kan også brukes til nedfrysing av mat. Bare pass på å ikke fylle glassene helt fulle siden innholdet vil ekspandere når det fryser og glasset kan sprekke hvis det er for fullt. Her får du flere tips til økovennlig oppbevaring av mat .

Steke og koke: Etter kun noen minutter på en varm kokeplate vil teflon og andre nonstick-belegg begynne å frigi giftige partikler som du får i deg via luften og maten du steker. Ved 360 grader frigjør teflon minst seks giftige gasser, og flere av disse er kreftfremkallende*. Så dropp teflonpannen (eller andre non-stick panner) og bruk isteden en panne i rustfritt stål eller jernpanne. Gå for kjeler i rustfritt stål og unngå gamle kjeler i aluminium. Gryter i støpejern er også et godt alternativ. Dropp aluminiumsfolie i ovnen (eller andre steder for den saks skyld) og bruk heller en ildfast form i glass.

Bytt ut redskapene dine med tryggere alternativer etterhvert som du har mulighet. Gi bort det som er i god stand til loppemarkeder, bruktbutikker el.l. Det er tross alt bedre at noen som uansett ville kjøpt plastredskaper eller teflonpanner, kjøper det brukt istedenfor nytt. Apropos loppemarkeder, så er det ofte mulig å finne både treredskaper, støpejernsgryter m.m der. Disse holder i en evighet så sjansen er stor for at du har de resten av livet (selv lager jeg mat med bestemors gamle treredskaper). Eller hva med å ønske deg økovennlige redskaper, kjeler eller panner til jul og bursdag? Trygge kjøkkenredskaper finner du blant annet på Clas Ohlson, IKEA og Åhléns.

*http://static.ewg.org/reports/2003/canaries_in_the_kitchen/infographic_thermometer.pdf?_ga=1.177843879.384517575.1441793754

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

10 KOMMENTARER

 • Reply Liv R. Lykkenborg 26. juli 2018

  Hva slags vaskemiddel bruker du da?

  • Reply Birgitte 3. september 2018

   Hei Liv :) Jeg bruker hjemmelaget vaskemiddel, i tillegg til produkter fra C Soaps og et par andre fra Iherb.com. Birgitte :)

 • Reply Rubia 26. juni 2016

  Hvilke gryte-merke bruker du? :-)

  • Reply Birgitte 27. juni 2016

   Jeg bruker kjeler fra Ikea og jerngryte fra et eller annet merke jeg ikke husker ;) Men det er á la Le Creuset. :)

   • Reply Rubia 29. juni 2016

    De kjelene fra Ikea de inneholder vel ikke aluminium antar jeg?! :-) Jeg fant bare denne http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/20232952/ som ikke inneholdt aluminium :-/ Vet du hvilken serie du har fra Ikea?

    • Reply Birgitte 1. juli 2016

     Jeg har hatt mine i årevis så vet ikke hvilke de evt. tilsvarer, men om de har ett lag aluminium mellom to lag rustfritt stål så ville jeg følt meg på den trygge siden likevel ;)

 • Reply Rubia 6. januar 2016

  Kjenner du til OBH Nordica sine Eco panner? Det er non-stick belegg.

  http://www.gryteguru.no/obh-nordica-eco-kitchen-panne-o26cm.html?utm_source=google_shopping&gclid=CJH4ju7plcoCFUvncgodQJQJ7Q

  Har du forslag til bambus stekespader? :-)

 • Reply ~Lin 22. september 2015

  Litt problemer nå med dette for eg absolutt HATER metall……eg har jobbet hardt for å fjerne all slags metallredskaper fra kjøkkenet mitt fordi eg syns det er kaldt upersolig og utrolig stygt og holder seg aldri pent,
  Eg hater metallvask og metall vannkran og ville heller hatt sten som eg hadde før.

  Eg har mistet all huden min på hendene etpar ganger pga eksem og er veldig sensitiv så å drive å vaske opp for hånd er ikkje veldig aktuelt-med nedsatt immunforsvar må ting være veldig rent og eg bruker oppvaskemaskin. Trespatler og tresleiver etc skal jo ikkje vaskes der..og styre med oppvask og sutle med vann vil bare gjøre min hud verre….oppvaskhansker tåler eg ikkje…..hverken vanlige eller dem for allergikere….så hva gkør man da…nå føler eg jo at alt eg gjør for å gjøre mitt liv bedre egentlig gjør det verre…..ugh skikkelig irriterende…uansett så grønn som du er kan eg aldri bli…..eg er nok sånn…..different shades of grey :D

  • Reply Birgitte 9. november 2015

   Hei Lin! Jeg vasker absolutt alt av treredskaper i oppvaskmaskin, og det er null problem :) Bare husk å sette det inn med olje en gang i blant, så går det helt fint!

  DIN KOMMENTAR