Baby & barn, Baby og barn, Grønn livsstil, Grønt hjem, Handletips, Kosthold, På reise, Shopping, Verstingstoffer i hjemmet

Fem fine flasker uten skadelig kjemi

I forrige innlegg viste jeg dere 3 økovennlige alternativer til oppbevaring av mat – helt frie for skadelig plast. Nå har jeg lyst til å tipse dere om noe som er vel så viktig, nemlig plastfrie drikkeflasker i miljø- og helsevennlig glass og rustfritt stål.

I tillegg til at plast er tungt nedbrytbart i naturen og at plastpartikler ofte ender opp i magen på fisk og sjøfugl, kan plastflasker avgi skadelige kjemikalier som du får i deg når du drikker av dem. Til og med plastflasker merket som bisfenol-A (BPA)-frie kan inneholde skadelige stoffer – som for eksempel bisfenol-S (BPS), som ofte brukes som erstatter for BPA, men som kan være minst like skadelig. Så hold deg på den trygge og grønne siden, dropp plastflasker for godt og skaff deg en giftfri, gjenbrukbar og lekker drikkeflaske i glass eller rustfritt stål.

HER FÅR DU FEM FINE OG ØKOVENNLIGE FLASKER:

Lifefactory
Glassflasker med praktisk silikontrekk i mange forskjellige farger. Fåes i tåteflasker til baby, drikkeflasker til barn og drikkeflasker til voksne. Alle tåler høy temperatur. Trekket beskytter flasken mot støt og gjør den nærmest uknuselig. Tåteflaskene kan plasseres direkte i fryseren og deretter i mikrobølgeovn eller vannbad for å tine opp innholdet. Alle tåteflaskene leveres med flaskesmokk av medisinsk silikon som oppfyller den europeiske standarden. Drikkeflaskene for barn og voksne er like gode og trygge som tåteflaskene. De kan alle puttes direkte i oppvaskemaskinen uten å ta av silikontrekket. Flaskene fra Lifefactory får du på agentm.no.

bkr
bkr har raskt fått en lojal tilhengerskare og er vannflasken stjernene elsker. Kjendiser som Leighton Meester, Gisele Bundchen, Jessica Alba, Alessandra Ambrosio, Blake Lively og Vanessa Hudgens er bare noen av Hollywood-kjendisene som er sett med de økovennlige flaskene. Kolleksjonen til bkr er inspirert av catwalken i New York, London, Paris og Milano. bkr-flasken er laget av glass og mykt silikon og er BPA-fri og ftalatfri. Det myke silikontrekket er avtagbart. Den lille åpningen på flasken gjør at det er lett å drikke, og den lekker ikke. Flasken kan vaskes i oppvaskmaskin og passer til de fleste koppholdere. Flaskene fra bkr får du på pureskin.no og på vita.no.

Eco Vessel
Eco Vessel har flasker i både resirkulert glass og i rustfritt stål. Glassflasken er beskyttet av et silikonhylster som gjør at den tåler en støyt. Flasken har skrukork og vid åpning til å drikke av. Tåler oppvaskmaskin. Eco Vessel sine drikkeflasker i rustfritt stål er trippelisolerte, og holder veldig godt på både kald og varm drikke. De har enkel åpne- og lukkemekanisme, og en helt enkel drikkeåpning. Eco Vessel finner du på beeorganic.no.

Klean Kanteen
Dette er robuste og miljøvennlige flasker i rustfritt stål. Fåes i mange ulike farger og flere forskjellige størrelser – fra tåteflaske til de minste til sporty drikkeflaske du kan ha med deg på tur. Klean Kanteen har vært min favoritt i en årrekke, og digges av både store og små her i huset. Flaskene kommer med flere ulike korker og drikketuter, som også går i oppvaskmaskinen. Jeg har kjøpt mine Klean Kanteen-flasker på ebay.com, men du finner dem også på outnorth.no, på englebarn.no og på reuseit.com.

S’well
Kjemikaliefrie flasker i rustfritt stål, som kommer i mange farger og tre ulike størrelser. De dobbeltisolerte stålflaskene er utrolig allsidige, da de kan holde kald drikke kald i 24 timer, og varm drikke varm i 12 timer. Perfekt til både kalde skiturer og varme strandturer. Flaskene skal vaskes for hånd. Du får dem på agentm.no og på sunnere.no.

Bilder og info: Forhandlerne

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

27 KOMMENTARER

 • Reply John H. 21. juni 2017

  Hei,

  Vet du om butikker i Oslo sentrum som har et bra utvalg av kjøkkenredskaper og matoppbevaring som ikke er skadelige? Kan f.eks Clas Ohlsson ha et godt utvalg?

  Mvh,
  Johnar

  • Reply Birgitte 3. september 2017

   Nå bor jeg ikke i Oslo lenger, men vet at både Clas Ohlson, Ikea og andre har produkter av bærekraftig tre, glass, stål osv :)

 • Reply Kristin S. 5. desember 2016

  Hei
  i9 flasken er nå kommet til Norge. Stor i Europa. Miljøvennlig og fri for giftstoffer. 30 års forskning og strenge tester bak teknologien som restrukturerer vannet og letter opptaket i cellene.

 • Reply jeanette sandnes jansen 18. november 2016

  Takk for svar :-) Nei jeg har ikke sjekket beeorganic, det gjorde jeg nå. Trur det blir handling her :-D Men hva gjør du med drikkekopp da ? Når man bruker kleen kanteen til å ha varm kakao er ikke det greit å drikke rett fra termosen fra kleen kanteen, hvertfall ikke min snart 5 åring.

  • Reply Birgitte 24. november 2016

   Poden min har ikke begynt med egen termos, så har ikke hatt den problemstillingen enda. Men når vi er på tur har vi med egne kopper, bruker ikke den på termosen.

 • Reply jeanette sandnes jansen 14. november 2016

  Hei :-) Jeg har lyst å kjøpe en termos uten giftsoffer til min datter å ha i barnehagen på tur. Nettop kjøpt drikkeflase fra Soma Bona uten giftoffer til å ha vannet i. Men nå så kaldt er det godt med varm kakao, eller varm solbær saft….har du noen anbefaling hvem av disse jeg bør satse på ? Sånn forhold til barnebruk. Er straks 5 år så herjer jo ikke like mye som en mindre unge. Uansett er ute i frilufts barnehage så er nokså aktivt likevel….er rustfritt står helt greit….kan jo bli bulker. Tar imot anbefaling angående drikkeflaske til vann også selv om jeg nettopp har kjøpt. Hilsen Jeanette.

  • Reply Birgitte 18. november 2016

   Hei Jeanette! Jeg har ikke noen konkrete tips, annet enn at rustfritt stål er et godt valg. Har du sjekket f.eks beeorganic.no? Når det gjelder drikkeflasker er jeg også opptatt av de skal være i rustfritt stål. Sønnen min har flere stk fra Klean Kanteen som har holdt seg fine i flere år :) Hilsen Birgitte :)

 • Reply CS 27. september 2016

  Hei, er det noe forskjell på stål drikkeflaskene? kunne tenkte med å bestille til jenta min fra en photobutikk, med bilde og navn, er de like trygge?

  • Reply Birgitte 30. september 2016

   Så lenge den er i rustfritt stål så skal det være greit, men hvordan drikketut har den?

 • Reply Cecilia 22. mai 2016

  Hei, og tusen takk for veldig mange nyttige tips og råd! Bruker både boken og nettsiden din hyppig :) Jeg sliter med å finne giftfrie service og skjeer til baby. Hva bruker dere? Ser at mange bambusprodukter inneholder melamin, og det er jo heller ikke særlig bra.

  Veldig takknemlig for svar!

  Hilsen Cecilia :)

  • Reply Birgitte 25. mai 2016

   Hei Cecilia! Så herlig å høre at du lar deg inspirere av bloggen og boken :)
   Til Jonathan har vi brukt porselen i tallerkner/skåler og bestikk i rustfritt stål. Han har også drikkeflaske i rustfritt stål. Ja, det er ikke alltid lett å vite hva bambusproduktene inneholder. Så da er det bedre at det går en porselenstallerken i gulvet i blant, synes jeg ;)
   Birgitte

 • Reply Silje 1. april 2016

  Hei!
  Takk for gode tips – bytter stadig ut plastprodukter og blir mer og mer fornøyd. Hadde noen forferdelige yubo matbokser blant annet, som fikk maten til å stinke plast! De eneste positive med dem var at de inneholdt kjøleelement. Når ungene er på dagstur blir maten i en stålboks rimelig svett.
  Det jeg egentlig lurer på nå er hva du anbefaler av madrass til en sprinkelseng? Jeg hadde Traumeland i vuggen, og nå må jeg ha noen nytt til sprinkelsengen. På Skeidar sier de at Ekornes (bl.a) har sluttet å Svanemerke madrassene fordi det er så dyrt. De påstår dog at madrassene som selges usertifisert er laget på nøyaktig samme måte som da de ble produsert med svanemerket. Disse madrassene koster rundt 800 kr, noe som er en ok pris. Hva bruker du, og hvorfor? På forhånd takk for svar!

  • Reply Birgitte 2. april 2016

   Hei Silje!
   Så bra at du er inspirert til å bytte til tryggere produkter :)

   I sprinkelsengen hadde vi Träumeland-madrass, men nå har Jonathan fått stor seng og der bruker han denne: http://jysk.no/soverom/madrasser/barnemadrasser/madrass-gold-f40-60×120-dreamzone. Den er sertifisert av Certipur og Oeko-Tex.

   Birgitte :)

   • Reply Silje 9. april 2016

    Hei igjen,

    Takk for det – da er madrassen innkjøpt! ;) Neste spørsmål blir; bruker du voksduk, og isåfall hvilken? Det er jo plast, og noen «stinker». Jeg har aldri villet kjøpe det, men med tre små barn (1-6 år) så trengs virkelig bord-beskyttelse både under måltider og når de maler/tegner etc. Finnes f.eks svanemerkede voksduker? Eller lages de av forskjellige materiale, hvilket kan bety at noen er uten skadelige kjemikalier? De ansatte har ikke peilig, (interiørbutikker, jernia etc) så er klar for et tips her!

    • Reply Birgitte 11. april 2016

     Så bra – håper dere blir fornøyd med den! :)

     Nei, jeg bruker ikke voksduk, men ser jo helt klart nytten med det. Jeg har ikke hørt om svanemerkede voksduker, men du kan få kjøpt stoff/duk i laminated cotton eller laminert bomull som det (muligens) heter på norsk. Disse skal være fri for ftalater, BPA, bly osv. Sjekk f.eks etsy.com om de har det der.

     Birgitte :)

 • Reply Rubia 30. desember 2015

  Hei :-)

  Kjenner du til Camlebak sine plastflasker? Det står at de er BPA-fri. http://www.outnorth.no/camelbak/eddy-75l-32868?gclid=CP7nwKKtg8oCFQLicgodZcMIMQ#Palm

  Rubia

  • Reply Birgitte 1. januar 2016

   Hei Rubia :)

   Nei jeg har dessverre ikke kjennskap til disse. Men personlig unngår jeg plastflasker, selv de som er BPA-frie. De kan nemlig inneholde andle skadelige stoffer, som f.eks BPS, som er minst like ille som BPA.

   • Reply Rubia 6. januar 2016

    Hvordan finner man ut om de inneholder BPS? Annet enn å spørre Camelbak :) Er det slik at de fleste plastflasker inneholder BPS så man kan bare anta det?

    • Reply Birgitte 8. januar 2016

     Du må nok gå den tunge veien og spørre produsentene direkte.. Dessverre så er det svært sjeldent at noen oppgir om et produkt er BPS-fritt. Så det beste alternativet er å gå for flasker i glass eller rustfritt stål, da er du på den sikre siden ;)

     • Rubia 10. januar 2016

      Jeg spurte og fikk svar; de sier den verken inneholder BPA, BPS eller BPF. Er din erfaring at de fleste sjeldent oppgir om produktet er BPS-fritt? Kan jeg ta de på ordet når de sier at den er fri for både det ene og den andre? Hva er din erfaring på dette området? :)

     • Birgitte 11. januar 2016

      Så fint! Ja det er sjeldent produsenter oppgir annet enn at det er BPA-fritt.. Jeg vil nok tro du kan stole på det ja, men det kan jo likevel inneholde andre stoffer som de enten ikke er klar over eller som de ikke opplyser om. Så jeg ville som sagt heller gått for glass eller stål, om du vil være 100 % trygg ;)

 • Reply Ruben 7. mai 2015

  Hei!

  Du vet vel tilfeldigvis ikke om noen shaker varianter uten skadelig kjemi som du kan anbefale?

  Mvh. Ruben.

 • Reply AINA MOLDSKRED KRAKSET 11. april 2015

  Hei og takk for veldig god info! Eg er på leit etter info om ungar får i seg plaststoff gjennom leik med plastleiker. Har ei jente på 7 som er veldig oppteken av Barbie, loom bands og slike ting. Og kva med perlekjeder som dei har på seg? Håper på svar, evt. kvar eg kan få vite slikt

  Mvh Aina M. Kraset

  • Reply Birgitte 14. april 2015

   Hei Aina!

   Barna våres eksponeres helt klart for uønskede plaststoffer, både via leker, matemballasje, kosmetikkemballasje m.m. Dessverre er det nærmest umulig å forhindre dette helt. Det vi kan gjøre som foreldre er å sette oss inn i de gode alternativene, og gjøre vårt beste for å minimere eksponeringen i sin helhet. Vi kan vel ikke nekte barna barbie el.l, men ved å kutte ut plastflasker, plastposer, plastbokser, fleece, osv., kan vi i allefall redusere eksponeringen. Og så går det jo an å oppfordre familie og venner til å gi andre ting enn barbie etc. i gaver ;)

   Dagens Barbie-dukker skal heldigvis være en god del tryggere enn de vi lekte med da vi var små. Likevel, de lages jo av vinyl (PVC) så jo mindre eksponering, jo bedre. Gamle barbiedukker bør ikke brukes. Når det gjelder loom bands, så kjenner jeg ikke så godt til hvordan disse lages, men jeg ville kanskje bekymret meg litt for om de inneholder ftalater (plastmykgjørere). Står det på boksen hva de er laget av?

   Birgitte :)

 • Reply Trude Jermstad 7. april 2015

  Hei flotte du :-)

  Leser på nettsida di og her er mykje bra, i alle fall for meg :-) Takk for at du deler :-D
  Glassflasker er betre enn plast. Men glasset i dei fleste flasker inneheld bly, som ikkje er særleg betre enn plast i lengden. Lurer på korleis det er med dei flaskene du anbefalar? Evt blyinnhald og evt forsiktighetsreglar? Kva er evt brukt i staden for bly?
  Takk :-)

  Bh frå Trude.

  • Reply Birgitte 7. april 2015

   Hei Trude :)

   Tusen takk for hyggelig kommentar, og for at du tar opp et viktig spørsmål.

   I følge produsentene, skal ingen av flaskene jeg anbefaler inneholde bly.

   Birgitte :)

  DIN KOMMENTAR