Grønn livsstil, Helse, Kosthold, Livsstilsendring, Naturlig skjønnhet, Sunnhet

Endelig psoriasis-fri!

Jeg husker så godt da jeg fikk psoriasis. Jeg var 14 år, tynn som en tannpirker, sent utviklet og hadde lav selvtillit – psoriasis var ikke akkurat det jeg trengte. Det begynte som noen små røde prikker på brystet. Mamma hadde tårer i øynene da hudlegen avga sin dom, jeg hadde derimot aldri hørt om psoriasis og ble ikke spesielt bekymret, i allefall ikke i starten.

Snart hadde jeg store og små røde flekker over hele kroppen – på armer og ben, på halsen, i ansiktet, på albuer, i hodebunnen. Jeg gjorde mitt beste for å skjule det, brukte alltid skjerf i halsen eller høyhalset genser og sminket kinnene etter beste fjortisevne. Det klødde og svidde, i perioder måtte jeg opp om natta og gå ut i den kalde lufta for å ikke bli helt gal.

Psoriasis er en arvelig, ikke-smittsom hudsykdom som antakelig utvikles ved svikt i immunsystemet. Det oppstår gjerne i forbindelse med annen sykdom og ved stress. Selv fikk jeg det i samme tidsrom som kyssesyken og en lungebetennelse, men jeg tror egentlig alt dette hadde en sammenheng med nedsatt immunforsvar pga. min uoppdagede glutenintoleranse.

Jeg smurte meg med kremer, brukte liniment i hodebunnen og tok lysbehandling. Dette ga lite eller ingen effekt. Det eneste som virkelig hjalp de første årene var sol, bading og varme; om sommeren var jeg nesten psoriasisfri, før det kom snikende tilbake om høsten og vinteren. Da jeg kom opp i 20-årene slapp heldigvis det aller verste av det taket. Kanskje var immunsystemet mitt blitt sterkere, kanskje hadde jeg “vokst det av meg”, eller kanskje jeg hadde det bedre med meg selv psykisk, jeg vet ikke. Men å slippe helt taket, det ville det ikke. Jeg var fremdeles plaget av psoriasis i hodebunnen, på albuene og på leggene i perioder. Jeg lærte meg å leve med det ettersom jeg ble eldre. Men det var ikke før jeg la om kostholdet og livsstilen min at den ordentlige bedringen kom.

Å spise ting som skaper ubalanse i kroppen er det verste du kan gjøre når du har psoriasis. Sukker, raske karbohydrater, sprøytemidler, alkohol, kaffe, meieriprodukter og kjøtt er alle med på å skape betennelsestilstander og et surt miljø i kroppen. Når vi vet at psoriasis er en betennelsesreaksjon i huden, sier det seg selv at vi bør unngå mat som trigger og forsterker dette. Har du i tillegg en glutenintoleranse, proteinintoleranse og/eller melkeintoleranse (se å få sjekket deg for dette brennkvikt hvis du lider av psoriasis), er dette mest sannsynlig med på å forårsake psoriasisen din.

Slik blir du psoriasis-fri:

  • Get checked! Kom deg til en dyktig lege som har fokus på helhetlig terapi og få en full sjekk av vitamin- og mineralstatus (gjerne også gjennom håranalyse), og bli testet for gluten-, melk- og proteinintoleranse. Sjekk også stoffskiftet ditt. Dere vet hvem jeg anbefaler: Siri Aabel, greendoctors.no. Får du påvist allergier eller intoleranser vil det gjøre underverker å ta farvel med det du ikke tåler.
  • Boost immunforsvaret ditt! Begynn å ta grønne tilskudd, drikk ferskpresset grønnsaksjuice daglig, innfør næringsspekkede smoothies i kostholdet og kjør på med superfoods. Dette renser kroppen, øker pH-verdien, gir deg etterlengtet påfyll av vitaminer, mineraler og sporstoffer og løfter immunforsvaret ditt til nye høyder.
  • Ta et oljeskift! Kvitt deg med det dårlige fettet du får i deg gjennom bearbeidede matvarer og matoljer av dårlig kvalitet. Unngå: Delvis herdet fett, herdet fett, delvis herdet vegetabilsk fett/olje og delvis hydrogenert fett/olje. Styr unna: Palmeolje, soyaolje, maisolje, solsikkeolje, varmebehandlet rapsolje og selvsagt frityrolje. Bruk isteden: Kaldpressede oljer av oliven, raps, hamp, kokos, linfrø og nøtter. Spis: Avocado, nøtter (spesielt valnøtter), kjerner og frø.
  • Dropp melken! Hormoner, antibiotika, animalsk protein og rester etter sprøytemidler hjelper ikke akkurat på psoriasis (eller på noe som helst annet for den saks skyld). Gå for hjemmelaget nøttemelk, havremelk (eller rismelk i begrensede mengder) isteden. Begrens bruken av soyamelk og andre soyaprodukter.
  • Gå for grønt! Huden, fordøyelsen og immunsystemet ditt vil elske deg dersom du bytter ut mest mulig av de kjøttbaserte måltidene dine med plantebaserte retter. Ferske grønnsaker i alle farger og former gir liv og næring, balanserer syrenivået i kroppen og holder deg sykdomsfri på sikt. Kjøttbasert mat belaster fordøyelsen din, øker syrenivået i kroppen, trigger betennelsestilstander og underbygger en lite bærekraftig eller human industri.
  • Ta tilskudd! Lave nivåer av D-vitamin (som de fleste nordmenn har) og ubalanse i fettsyreinntaket er med på å skape betennelse i kroppen din. Ta tilskudd av D-vitamin og av omega 3 (f.eks denne oljen fra Udo´s Choice).
  • Bli kjemikaliefri! Bytt ut sminke, kremer, hårfarge, tannkrem, parfyme, deodorant, stylingprodukter, shampoo, balsam og såpe med rene, naturlige og helst økologiske produkter. Huden din har nok med psoriasisen, den trenger ikke daglig påfyll av parabener, SLS, plaststoffer, farge- og parfymestoffer og andre helseskadelige kjemikalier. Også vaskemidler, oppvaskmidler, duftsprayer og andre kjemikaliebomber du bruker i hjemmet bør byttes ut med naturlig og giftfrie alternativer. Se boken min, Renere liv, for masse produktanbefalinger og oppskrifter på hjemmelagede produkter.
  • Finn roen! Å være i balanse handler ikke kun om ren, naturlig og giftfri mat og kosmetikk. Psykiske utfordringer, stress, uro og angst er også med på å svekke immunforsvaret ditt og trigge psoriasisen din. Forsøk å ta tak i det som tynger deg i livet ditt, gjerne gjennom å snakke med en god terapeut eller samtalepartner, gjennom yoga og meditasjon eller andre former for rolig aktivitet som gir rom for ettertanke og indre vekst.

Photo by Rowan Chestnut  on unsplash.com

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: