Detox, Helse, Naturlig skjønnhet, Ren kosmetikk, Verktøy, Verstingstoffer

10 verstingstoffer du bør unngå i kosmetikk

Har du tenkt over hvor mange produkter du faktisk bruker i løpet av en dag?
Innen du går ut døra kan det hende du både har brukt sjampo, balsam, såpe, bodylotion, deodorant, ansiktskrem, sminke, hårprodukter og parfyme. Bruker du dette daglig, i år etter år, snakker vi om store mengder kjemikalier etterhvert. Huden er ditt største organ, og opptil 60 % av det du smører på den, trekker inn i kroppen. En rekke studier har vist at stoffene som ofte brukes i vanlige skjønnhetsprodukter, er linket til både hormonforstyrrelser, allergier, kreft og nedsatt fruktbarhet.

Men hvilke stoffer bør vi være ekstra på vakt for?

Her er 10 verstingstoffer du bør unngå i skjønnhetsprodukter:

Parabener: Disse vanlige konserveringsmidlene kan virke hormonforstyrrende og skade forplantningssystemet. Visse studier har dessuten linket parabener til brystkreft og hudkreft. Gå alltid for parabenfrie produkter – særlig hvis du er gravid og når det gjelder produkter til barn.

SLS: Sodium lauryl sulfat finnes i blant annet såpe, sjampo, tannkrem og renseprodukter, for å få det til å skumme. SLS kan virke hormonforstyrrende og uttørkende på huden og hodebunnen. Det kan også inneholder kreftfremkallende biprodukter som oppstår ved produksjonen. Gå heller for SLS-frie dusjsåper og sjampo uten SLS.

Aluminium: I følge Ewg.org kan aluminium i skjønnhetsprodukter (og da særlig deodorant) gi fosterskader, skade nervesystemet, luftveiene og det kardiovaskulære systemet. Velg heller en naturlig og effektiv deo, som holder deg tørr og velduftende uten giftige kjemikalier.

Parfyme: Hvem vet hva parfyme inneholder, egentlig? Parfymeprodusentene har ikke krav på seg til å oppgi noen av innholdsstoffene. Vi ender opp som prøvekaniner, og sprayer oss med både hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer. Parfyme kan blant annet inneholde ftalater som skader immun- og forplantningssystemet. Velg heller naturlig parfyme basert på eteriske oljer.

Mineraloljer: Disse lages av biprodukter fra oljeindustrien (bare dét i seg selv er jo ekkelt), og kan tette huden og hemme den naturlige utrensingsprosessen – noe som blant annet kan gi urenheter. Huden blir dessuten ofte avhenging av mineraloljer, og blir tørr og sår uten dem. Enda verre er det at det kan gi skade på forplantningssystemet. Dropp alt som inneholder mineraloljer (se etter betegnelser som paraffin, vaselin og petrolatum).

Triklosan: Dette er er et antibakterielt stoff som brukes i blant annet såper, deodoranter og tannkremer. Triklosan kan virke både allergifremkallende, hormonforstyrrende og skadelig på forplantningssystemet, og kan også opphopes i kroppen vår. Dessuten kan triklosan føre til motstandsdyktige bakterier og antibiotikaresistens.

Etanolaminer (DEA, TEA, MEA): Emulgerende og pH-regulerende stoffer som brukes i alt fra makeup og hårprodukter til rengjøringsprodukter til huset. Disse kan blant annet gi lever- og nyreskade, og er også linket til kreft og skade på det mannlige forplantningssystemet.

Nanopartikler: Disse ørsmå partiklene brukes blant annet i noen typer mineralmakeup og solkrem, og har evnen til å trekke dypt inn i kroppen. Nanopartikler kan gi DNA-skade, luftveislidelser, immunologiske sykdommer m.m. Gå alltid for produkter som er merket at de er uten nanopartikler og sjekk med produsenten hvis du er i tvil.

Propylenglykol (PG) og polyetylenglykol (PEG): Dette er kjemikalier som brukes for at aktive stoffer skal trekke lettere inn i huden og for å gi fukt. Problemet er at det kan irritere huden og føre til allergisk reaksjon, og i verste fall gi lever- og nyreskade.

1,4 dioxane: Dette er en luring du ikke finner på noen ingrediensliste. Det er nemlig et biprodukt som oppstår når etylenoksid tilsettes andre stoffer for å gjøre dem mildere (etoksylering), som for eksempel når man gjør sodium lauryl sulfat om til sodium laureth sulfat. 1,4 dioxane er klassifisert som kreftfremkallende og er vanligst å finne i produkter som skummer. Skal du være sikker på å unngå 1,4 dioxane, må du gå for økologiske produkter. Etoksylering er nemlig ikke tillatt ved økologisk produksjon.

Velg økologisk!
Da er du garantert å unngå potensielt skadelige stoffer, som parfyme, parabener og mineraloljer. Det stilles skyhøye krav til økologisk kosmetikkproduksjon, det er åpenbart bedre for både hud og helse, og samtidig skåner du også naturen og miljøet. Økologiske produkter er heller ikke testet på dyr. Vinn-vinn-vinn!

Gode verktøy til trygge produkter:
Er du usikker på om produktene dine inneholder potensielt skadelige stoffer, finnes det flere gode verktøy du kan sjekke ut. På Ewg.org/skindeep kan du søke blant over 64.000 skjønnhetsprodukter og finne ut om dine favorittprodukter holder mål. Du kan også søke opp enkeltingredienser. Skin Deep har også en egen app som er kjekk å bruke når du er ute og shopper. På Goodguide.com kan du også søke på skjønnhetsprodukter. I tillegg har finner du informasjon om giftstoffer i mat, klær, elektronikk-, bil- og dyreprodukter. GoodGuide har også en egen app som er kjekk å ha på telefonen.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

11 KOMMENTARER

 • Reply Heidi Andresen 17. juni 2017

  Hei Birgitte! Jeg ble totalt hektet etter å ha sett artikkel om deg i Tara (var det det?) i vinter. Fra før har jeg kuttet ut alt av plast på kjøkkenet (IKEA har mye billig og bra både i rustfritt stål og glass, slettes ikke vanskelig å gå plastfritt her. Drikkeflasker er enklest å finne på Agent M o.l.), men artikkelen din fikk meg til å tenke mer over hva jeg har på huden. Jeg trodde, som mange andre, at bare det var uten parfyme og parabener, så gikk det ikke an å få det renere. Og at alt anbefalt av Astma- og Allergiforbundet var helsevennlig. Men neida. Tok en full utrenskning i skapene! Til min store skuffelse kommer svært mange økologiske produkter og rene oljer på plastbeholdere 😞 Dermed har jeg bestilt endel ansiktsoljer fra utlandet for å få det på glassflasker. Rutinene mine i hverdagen er enkle, og jeg håper det er greit å dele med dine lesere;
  Såpe: Alepposåpe
  Sjampo: Baking soda (natron)
  Balsam: Sitronsyre
  Deo: Baking soda + et par dråper tea tree olje
  Bodylotion: Kokosolje
  Hud»krem»: Mandelolje og liknende
  Tannpasta: Kokosolje, natron, kalsiumpulver, peppermynteolje (lager selv)
  Sminke: Lager alt selv av kakaopulver, nyperosepulver, mica-pulver og litt arrowroot (pilerot) – MEN på øyelokkene sitter dette ikke så godt, sklir oppover og samler seg i striper. HAR DU NOEN TIPS HER? Jeg er usikker på de ulike tilsetningsstoffer som selges i «lag selv-kit» på ulike helsekostbutikker online….
  HAR DU TIPS OM SUNT OPPVASKMASKINPULVER UTEN DUFT AV NOE SLAG?
  Tusen takk!

 • Reply Mariann 10. mars 2017

  Jeg oppdaget akkurat på iHerb at Mineral sunscreen fra Coola ble filtrert ut da jeg haket av for produkter uten parabener. Det gjelder alle andre Coola-produkter også. Denne husket jeg godt at du anbefalte på bloggen din, og som jeg jeg bestilte ikke lenge etterpå. I ingredienslisten står det ikke oppført noen stoffer med “paraben» i navnet, men jeg ser at det er en del stoffer som du blant annet anbefaler at man skal holde seg unna. Blant annet “propylene carbonate” som lages av Propylenglykol (PG). Også “Aluminum hydroxide” får det til å ringe noen varselbjeller hos meg. Var du klar over dette?
  Hilsen Mariann

  Link til produktet: https://www.iherb.com/pr/COOLA-Organic-Suncare-Collection-Mineral-Face-Mineral-Sunscreen-SPF-30-Matte-Tint-Unscented-1-7-fl-oz-50-ml/47782

  • Reply Birgitte 14. mars 2017

   Hei Mariann! Takk for tips :) Jeg var ikke klar over at propylene carbonate lages av proylenglykol, men ser at det har en veldig lav score hos Skin Deep, så jeg vet ikke om det er det som gjør utslag på filtreringen hos iherb. Litt rart at de filtrerer Coola ut, det skal jo absolutt ikke inneholde parabener. Aluminium hydroksid bruker som fargestoff, så det er nok derfor de bruker dette – i tillegg til andre jernoksider. Skal man unngå det må man nesten bruke en solkrem uten farge. Kan på det varmeste anbefale de nye solkremene fra Suntegrity, hvor du finner solkrem til ansikt og kropp både med og uten farge: http://birgittemagnussen.no/her-er-solkremen-jeg-sverger-til-i-2017/ Hilsen Birgitte :)

 • Reply Julie 21. juni 2016

  Hei, jeg ser dette innlegget ble skrevet for en god stund siden nå, men jeg har nettopp begynt å bli bevisst på hva jeg smører på kroppen min og kom over dette innlegget. Jeg lurte på om du vet om noen av disse stoffene tillates i svanemerkede produkter?

  • Reply Birgitte 22. juni 2016

   Hei! Så bra at du er i gang med å gå over til tryggere og renere produkter :) Svanemerkede produkter er ofte et bedre alternativ enn vanlige, konvensjonelle produkter. Men de kan inneholde f.eks små mengder parfyme (ikke i prod. til barn), eller aluminium i deodoranter. Så det beste er å lese nøye på ingredienslisten på produktet og aller helst velge økologisk for da er du alltid på den trygge siden. Birgitte :)

 • Reply Carina 12. mars 2016

  Jeg lurte på hvilket forhold du har til merke dr.organic.
  Er det et greit/bra produkt uten de farlige stoffene?
  Jeg vet at det står at det er uten en del farlige stoffer :) men ville høre med deg om du har kjennskap til det og at det er greit å bruke.
  Mvh. Carina

  • Reply Birgitte 17. mars 2016

   Hei Carina! Jeg har dessverre ikke noen erfaring med dette merket.. beklager! Men bruk Skin Deep og sjekk ingrediensene der så finner du enkelt ut om det holder mål! :) http://www.ewg.org/skindeep/

 • Reply Anette 20. februar 2016

  Takk for tips om bokser! Ang oljene så gikk jeg ikke over 350 så må kontakte posten. Men nå har jeg mye olje så det blir lenge til neste gang. Ha en fin helg!

  • Reply Birgitte 23. februar 2016

   Ja da må du kontakte posten og høre, dette høres ut som en feil. Heldigvis varer oljer en liten evighet, da! ;)

 • Reply Anette 11. februar 2016

  Hei Birigtte, det var moro å høre deg på ingefær-podcasten til Sara fra paleoliv her om dagen. Jeg har jo boken din så det var jo litt repetisjon men det tåler man. :) jeg lever så rent jeg kan – men for tiden så går det litt i prøve å bli kvitt så mye plast i livet som mulig, altså har jeg gått til inn kjøp av nye treredskaper til kjøkkenet og bruker stål der jeg vanligvis ville ha brukt plastøser osv. Men når det gjelder oppbevaring synes jeg det er litt verre. Altså av mat og annet. Jeg sparer på glass av forskjellige størrelser som jeg fryser ned mat i, men noen ganger er det litt smale «halser» på de. Lurer på hva du ville valgt framfor plastbokser? Jeg har jo en del stålbokser, det er kanskje hakket bedre ,med tanke på hva de avgir av stoffer? Særlig når maten er varm? Hva bruker du i kjøleskap og fryser?

  og forresten så TAKK for tips om den raw gaia by jessie kremen som du hadde på bloggen! Huden min er SILKEMYK i hele vinter! og det er første gang i livet for å si det sånn! Jeg har fått ny hud etter at jeg begynte med oljer. Men jeg har et spm til, pleier å måtte betale toll på oljer når du bestiller fra New Directions? Jeg har bestilt der flere ganger og da har det bare vært helt vanlig pakke, men denne gangen fikk jeg brev med postoppkrav?? Det blir litt dyrt og måtte betale 250 kr for å få pakken ut fra posten. Skjønner ikke helt hva som har skjedd..

  Hilsen Anette

  • Reply Birgitte 19. februar 2016

   Hei Anette! Takk for hyggelig kommentar :)

   Stålbokser kan du helt sikkert bruke, så lenge de er helt tette. Og så finnes det glassbokser som er større og bedre egnet til frysing, f.eks disse: http://www.agentm.no/categories/wean-green. Jeg bruker også alt mulig av glass til oppbevaring og har et kjempearsenal av norgesglass i små og store størrelser.

   Så herlig å høre at kremen gjorde susen! Den er helt fantastisk :) Jeg betaler aldri toll hvis ikke varen overskrider 350 inkl frakt. Men i sjeldne tilfeller så kan det være at du må betale ekstra hvis varen shippes med DHL, det har jeg hvertfall opplevd med iherb.com. Kan det være det som har skjedd med deg?

   Birgitte :)

  DIN KOMMENTAR