Dyrke grønnsaker, Grønn livsstil, Helse, Kosthold, Supermat & greens

Dyrk dine egne mikrogreens

I år vil jeg prøve meg på dyrking av mikrogreens. Jeg har masse økologiske frø igjen fra forrige sesong, og dette må være en super måte å få brukt dem på. Tenk å ha vinduskarmen full av små, knallsunne mikro-grønnsaker hele året rundt da! Helt perfekt som grønn og knasende sprø topping på brødskiven, salaten eller middagen. Og kjenner jeg meg selv rett, kommer de til å få kjørt seg i både juice og smoothies også.

Så hva er egentlig mikrogreens? Til forskjell fra spirer, så dyrkes mikrogreens i jord, noe som gjør dem enda sunnere fordi de får med seg masse næringsstoffer fra jorda i prosessen. Mikrogreens er rett og slett de første grønne skuddene til en urte-, belgfrukt- eller grønnsakplante.

Hvorfor er det så bra? Mikrogreens er spekket med næringsstoffer. Faktisk opp til fem ganger så mye som i den voksne planten. Alt det som skal til for at det skal bli en stor og levedyktig plante bor jo i denne lille spiren. Og næringen får den fra jorda, så god jordkvalitet er virkelig alfa og omega – det betyr god økologisk jord, gjerne fra egen (eller naboens) kompost, eller fra plantesenter, gartneri eller blomsterbutikk. Mikrogreens er veldig  gode på smak og utrolig anvendelige. Og så kan det jo ikke bli mer kortreist og miljøvennlig enn dette vel?

Hva trenger du for å komme i gang? Det eneste du trenger er noe å plante i (plantebrett, tomme juicekartonger, potter el.l.), økologisk såjord og økologiske frø. Økologiske frø kan du bestille på solhatt.no, runabergsfroer.se, bingenheimersaatgut.de, organiccatalogue.com, lindbloms.se eller på froebutikken.dk. Hagesentre har gjerne noen økologiske frøsorter de også. En rekke grønnsaker, urter og belgfrukter kan dyrkes som mikrogreens. Blant de mest populære sortene finner vi ruccola, koriander, bønner, erter, reddik, gulrot, brokkoli, kål, rødbete, grønnkål og bokhvete. Velg dine egne favoritter ut i fra hvilke smaker du liker best, og prøv deg frem. Selv har jeg veldig lyst til å prøve meg på chiafrø.

Slik dyrker du dem: Fyll beholderen med ca. 4 cm jord og vann godt. Jorda skal være fuktig, men ikke dryppende våt. For et godt resultat bør du så tett, men pass på at frøene ikke ligger for tett på hverandre eller veldig ujevnt fordelt rundt på jorda. Når frøene er drysset utover, har du over et tynt lag med jord. Plassér beholderen i en lys vinduskarm. Vann lett til slutt, bruk gjerne en sprayflaske. Du kan godt dekke til beholderen med et gjennomsiktig lokk eller plastfolie for å fremskynde spireprosessen og holde bedre på fukten, men det er ikke et must. Fjern isåfall lokket når frøene begynner å spire. Hold jorda fuktig, for eksempel ved å dusje den med sprayflaske et par ganger daglig.

Når kan du høste dem? Beregn ca. 7–14 dager fra såing til du kan begynne høstingen (avhengig av hvilken sort du bruker). I praksis kan du begynne å høste mikrogreens så fort de første bladene er sprunget ut. Bruk en saks og klipp av helt nederst på stilkene. Ikke høst mer av gangen enn du trenger, mikrogreens er best helt ferske – rett fra vinduskarmen til tallerkenen.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

5 KOMMENTARER

 • Reply Bjørn 18. oktober 2020

  De fleste anbefaler å bruke ny jord hver gang, eventuelt å kompostere jord før den brukes på ny.
  Jeg dyrker mest i kokosnøttfiber. Det holder bra på fuktighet og har ingen mikro organismer som kan skade plantene (bruker ingen form for gift/plantevern på mikrogrønnsakene)

  Jeg syns faktisk erterskudd er de enkleste mikrogrønnsakene å dyrke.

 • Reply anita 20. februar 2019

  Hei
  Hvilke Microleafs maker best? (f.eks i salat)
  mvh Anita

  • Reply Birgitte 5. mars 2019

   Jeg synes alle er gode, men mine favoritter er nok ruccula og reddik :)

 • Reply Ida 13. mai 2016

  Heia! Er det slik at spiren vokser opp igjen etter at du har klipt? Eller bruker du samme jorda og sår nye frø? ;) på forhånd takk for svar!

  • Reply Birgitte 18. mai 2016

   Hei! :)
   Nei, du må nok så på nytt når spirene er høstet. De gode nyhetene er at du kan bruke den samme jorda om igjen, dersom den er fin (ikke sopp, mugg etc). Bare fjern rester og røtter etter første runde, og bruk en gaffel el.l til å snu litt på jorda.
   Lykke til!

  DIN KOMMENTAR