Kosthold, Nøtter & frø, Økologisk, Plantebaserte oppskrifter, Snacks & desserter

Superkakao med nøttemelk

Brrrr… vinteren er her og jeg merker at de korte, mørke dagene setter sitt preg på både humør og energi. Samtidig er det litt deilig, for nå våkner kosegenet for fullt i oss nordboere. Frem med stearinlys, pledd og varm kakao!

Men du, kakao trenger ikke bety usunn sukkerbombe. Det kan faktisk være stikk motsatt – fullt av næring og med oppkvikkende, energigivende og immunstyrkende egenskaper.

Bytter du ut den vanlige kakaoen med rå økologisk kakao, sukkeret med yaconsirup, lønnesirup eller kokossukker, og melken med nøttemelk av økologiske nøtter, så har du en knallsunn (vegansk) kakao av en annen verden.

Rå økologisk kakao er skikkelig supermat:

  • Studier gjort ved universitetet i Cornell viser at kakaopulver inneholder tre ganger så mye antioksidanter som grønn te og   dobbelt så mye som rødvin.
  • Det høye magnesiuminnholdet kan virke regulerende på stoffskiftet og styrkende på hjernen, muskler og skjelett.
  • Rå kakao er naturlig antidepressiva! Blant flere humørbalanserende stoffer, inneholder kakao spesielt tre nevrotransmittere som er kjent for å gjøre oss lykkelige: Serotonin, dopamin og fenetylamin. Faktisk kan effekten fenetylamin har på hjernen sammenliknes med følelsen av forelskelse! Ikke rart vi elsker sjokolade.
  • Polyfenoler i rå kakao kan virke styrkende på hjerte- og karsystemet, senke kolesterolnivået, regulere høyt blodtrykk og øke insulinsensitiviteten.
  • Rå kakao er en god kilde til svovel som virker styrkende på hud, hår og negler.
  • Les mer om rå kakao her.

I tillegg til kakao, sunn søtning og nøttemelk kan du tilsette litt krydder som setter fart på immunsystemet og pirrer smaksløkene. Mine favoritter er kanel, allehånde og ingefær. Nellik og (litt) kajennepepper funker også. Bare prøv deg frem – du kommer til å bli overrasket over hvor godt det er!

Superkakao med nøttemelk: 
2 kopper

4 dl nøttemelk, f.eks. mandel- eller cashewmelk (se her hvordan du lager det selv)
3 ss rå økologisk kakao (dette finner du på helsekosten eller på iherb)
3 ss økologisk sunn søtning (kokossukker, lønnesirup, yaconsirup eller det du selv ønsker)
¼ ts økologisk kanel
¼ ts økologisk ingefærpulver
Et lite dryss økologisk allehånde
Noen dråper med økologisk vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
En liten klype himalayasalt

Varm opp nøttemelken, kakaopulveret og søtningen på svak varme i en kjele mens du visper godt sammen. Ha i krydderet til slutt. Ikke la kakaoen koke, så bevarer du mer av de gode stoffene.

Nå kan vinteren bare komme!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: