Bløtlegging, Kjøkkenutstyr, Plantebaserte oppskrifter, Sunnhet

Slik lager du nøttemelk på 1-2-3

Nøttemelk er fullpakket med sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler. Det er både enkelt å lage og veldig anvendelig å bruke. Dessuten smaker det utrolig godt! Du kan bruke alle slags nøtter, så lenge de er rå og usaltede, og gjerne økologiske. Mine favoritter til nøttemelk er mandler og cashewnøtter. Jeg bruker nøttemelk i smoothies, i kaffe, i grøt, på mysli, i desserter, i supper, i bakst – ja, alle steder der man ellers ville brukt kumelk. Nøttemelk kan steames og er derfor et supert alternativ til ku- eller soyamelk i kaffen.

Alt du trenger er nøtter og en nøttemelkpose (eller et osteklede el.l.). På Helios får du ulike økologiske nøtter i løsvekt til en grei pris. Nøttemelkpose finner du i velassorterte helsekostbutikker og mange steder på nettet. Min favorittpose er fra Purejoyplanet.com.

1. Finn frem nøttene du vil lage melk av og ha dem i en bolle eller en mugge. Dekk med vann og la nøttene ligge i bløt i minimum 8 timer, gjerne over natten. Unntaket er cashewnøtter, som ikke behøver å bløtlegges i mer enn 4 timer.

2. Skyll nøttene godt og ha dem over i en blender sammen med friskt, kaldt vann. Du kan beregne ca. 1 del nøtter til 3-4 deler vann. Du kan også tilsette en liten klype havsalt, en daddel eller to for ekstra sødme, eller litt kanel, vanilje eller annen smakstilsetning etter eget ønske. Kjør blenderen til nøttene er finmoste.

3. Plassér nøttemelkposen i en mugge og hell melken oppi. Snør sammen posen og klem ut melken. Restene etter nøttene som blir igjen kan brukes i smoothies eller i forskjellig kaker, desserter og bakst, og det kan også fryses.

Dersom du ikke tåler nøtter, eller vil prøve en annen melkevariant, kan også frø brukes til å lage melk av. Prøv for eksempel hampfrø, solsikkefrø eller gresskarfrø. Fremgangsmåten er den samme: Bløtlegg over natten, skyll, kjør i blender sammen med vann og sil melken gjennom nøttemelkpose.

Nøtte- eller frømelken oppbevares i kjøleskapet i en ren glassflaske med kork eller i et stort norgesglass eller liknende. Den er holdbar i 3-4 dager.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: