Belgfrukter, Grønn livsstil, Kosthold, Plantebasert, Plantebaserte oppskrifter, Snacks & desserter, Tips & triks

Aquafaba – superingrediensen du må slutte å helle i vasken

Visste du at hver gang du åpner en boks kikerter og heller av vannet de ligger i, eller du heller av kokevannet fra hjemmekokte kikerter, skyller du en genial ingrediens rett ned i sluket? Kikertvannet, eller ”aquafaba” som er det litt mer appetittlige og fancy navnet på det, er nemlig det hotteste fenomenet innen vegansk matlaging for tiden, og det med god grunn. Dette intetsigende og gulbleke vannet har nemlig noen fantastiske egenskaper som gjør det til en genial eggeerstatning i en rekke desserter og bakverk.

Selv angrer jeg dypt og bittert over alle litere med aquafaba jeg har helt rett i sluket gjennom årenes løp. For meg som ikke spiser egg har det nemlig vært flere ting jeg ikke har kunnet lage. Men med aquafaba har en ny verden av eggefrie muligheter åpnet seg. Aquafaba oppfører seg nemlig som eggehvite, med sine emulgerende, bindende, hevende og skummende egenskaper.

Det var visstnok franskmannen Joël Roessel som først oppdaget aquafabaens hemmelighet. Han fant ut at ved å piske kikertvannet til skum kunne han bruke det til å lage eggefri marengs. Etter å ha blogget om oppdagelsen sin, la to andre franskmenn ut en video om fenomenet på YouTube, og dette ble inspirasjonen til amerikaneren Goose Wohlt, som nettopp drev og eksperimenterte med veganske alternativer til eggehvite. Wohlt tok oppskriften på marengs videre, og det var han som ga kikertvannet navnet aquafaba. Etter å ha delt erfaringene sine på Facebook, tok bruken av aquafaba helt av i den veganske verden. Det var tydeligvis flere enn Roessel og Wohlt som hadde savnet et alternativ til eggehvite.

Det finnes til og med en egen Facebook-gruppe tilegnet bruken av aquafaba, som du finner her, og aquafaba har dessuten sin egen offisielle nettside, Aquafaba.com, hvor du finner masse fakta.

Slik bruker du aquafaba:

Selv om det hele startet med kikerter, kan du godt bruke vannet fra andre bønner også. Store hvite bønner er blant annet mye brukt. Generelt brukes 3 spiseskjeer aquafaba som erstatning til 1 egg (2 ss aquafaba = 1 eggehvite, 1 ss aquafaba = 1 eggeplomme). Aquafabaen skal være ganske tyktflytende, slik som eggehvite. Er den for tynn kan du redusere den ved å koke den forsiktig til den får eggehvitetykkelse. Aquafaba kan oppbevares i kjøleskapet i opptil en drøy uke (du kjenner det på lukten når det begynner å bli dårlig), og det kan også fryses.

Nettet flommer av oppskrifter med aquafaba. Prøv for eksempel denne veganske majonesen fra Nytimes.com, eggefrie og fluffy pannekaker fra Seriouseats.com, makroner fra Floralfrosting.blogspot.com, vegansk smør fra Plantepusherne.dk eller marengs-cookies fra Huffingtonpost.ca. Et enkelt googlesøk eller en titt på Instagram vil også gi deg en haug av oppskrifter og aquafaba-inspirasjon, som gjør at du vil tenke deg godt om før du heller kikertvannet i vasken neste gang.

 

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: