Belgfrukter, Familie og hverdag, Kosthold, Økologisk, Pålegg, Plantebaserte oppskrifter, Salater & småretter

Hummus med rødbete og pastinakk

Pimp opp hummusen med sesongens beste norske rotgrønnsaker.

Vi har heldigvis ingen grønnsakskrise, slik de har i Storbritannia for øyeblikket, og du finner både squash, brokkoli og salat i butikkhyllene selv om det er vinter. Men enda bedre er det å benytte seg av de fantastiske norske rotgrønnsakene som er i sesong nå, som for eksempel rødbete, pastinakk, potet eller kålrot.

Hvis du er gått lei av grønnsakssuppe og ovnsbakte grønnsaker, skal du få et tips av meg til en annen måte å bruke noen av disse smakfulle rotgrønnsakene på:

Rødbethummus:

Bare fargen i seg selv er grunn nok til å lage denne deilige dippen. Hummus er jo utrolig allsidig og går kjapt og enkelt å lage selv. Og blander du inn ovnsbakt rødbete, ja da får du hummus av en annen verden. Den søte og runde smaken av ovnsbakt rødbete passer perfekt med bitterheten fra tahinien og syrligheten fra sitronen. Og så er jo rødbete utrolig sunt da – faktisk skal det være den rotgrønnsaken som inneholder mest antioksidanter. Dessuten er den rik på både jern og folat (perfekt for oss gravide!).

Du trenger:

Ca 200 g. økologisk rødbete

En boks økologiske (eller ca. 250 g. hjemmekokte) kikerter  

1 ss tahini

1 hvitløksfedd

2 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

½–1 dl vann

En dæsj paprikapulver, spisskummen og kajennepepper

Salt og pepper

  1. Skrell rødbeten og del den i like store biter. Ha på litt olje og bak den på 200 grader i ovnen i ca. 40 minutter, til den er mør.
  2. Ha rødbetene, kikertene, tahinien, hvitløken, olivenoljen, sitronsaften og litt av vannet i en foodprosessor eller bruk stavmikser, og bland til du har en jevn masse. Spe med mer vann til du får ønsket konsistens.
  3. Smak til med paprikapulver, spisskummen, kajennepepper, salt og pepper.

LES OGSÅ: Hjemmelaget tahini

Pastinakkhummus:

Pastinakk er en grønnsak jeg ofte glemmer at eksisterer, og den som er så god! Den milde og søte smaken passer helt ypperlig i en hummus, og pastinakken tilfører dessuten ekstra folat, kostfiber, C-vitamin og kalium.

Du trenger:

Ca 200 g. økologisk pastinakk

En boks økologiske (eller ca. 250 g. hjemmekokte) kikerter

1 ss tahini

1 hvitløksfedd

2 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

½–1 dl vann

En dæsj paprikapulver, spisskummen og kajennepepper

Salt og pepper

  1. Skrell pastinakken og del den i skiver. Ha på litt olje og bak den på 200 grader i ovnen i 20–30 minutter, til den er mør.
  2. Ha pastinakken, kikertene, tahinien, hvitløken, olivenoljen, sitronsaften og litt av vannet i en foodprosessor eller bruk stavmikser, og bland til du har en jevn masse. Spe med mer vann til du får ønsket konsistens.
  3. Smak til med paprikapulver, spisskummen, kajennepepper, salt og pepper.

Både rødbet- og pastinakkhummus er godt som dipp til rå grønnsaker eller sammen med en salat, som tilbehør til middag eller som pålegg på brødskiven.

 

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: