Kosthold, Nøtter & frø, Økologisk, Pålegg, Plantebaserte oppskrifter, Salater & småretter

Lag din egen tahini

Tahini består av sesamfrø som er malt til et kremete smør. Det er selvskrevet i hummus, men også godt som dip, som pålegg, i dressinger og marinader, eller du kan lage egen tahinisaus – som er et perfekt tilbehør til falafler. 

Sesamfrø er proppfullt av kalsium, og er også rikt på protein og gode fettsyrer, og tahini er en genial måte å få i seg mer av dette på. Det er enkelt å lage selv, og du kan spare mye penger på det fremfor å kjøpe i butikken. Når du lager det selv kan du dessuten velge om du vil bruke rå eller ristede sesamfrø. Til hummus, marinader og dressinger foretrekker jeg å bruke ristede sesamfrø, for å gi en dypere og mer nøtteaktig smak. Men når jeg lager tahini til å bruke som pålegg eller dip, foretrekker jeg å bruke frøene rå. Da får jeg en lysere og mildere tahini som ikke overdøver andre smaker like mye.

Uansett om du rister frøene eller ei, er tahini veldig lett å lage selv. I utgangspunktet trenger du kun sesamfrø og en foodprosessor eller en kraftig blender. Når du rister frøene på forhånd skiller de lettere ut sin egen olje og blir raskere til et mykt smør. Men når jeg lager tahini med rå sesamfrø, synes jeg prosessen går litt raskere og enklere ved å tilsette noen spiseskjeer med en god olivenolje.

Hjemmelaget tahini:

Gir ca. 2 dl ferdig tahini

4 dl økologiske sesamfrø
1–2 ss økologisk olivenolje (valgfritt)
En klype havsalt

1.    Rist sesamfrøene hvis du ønsker det. Ha dem i en tørr stekepanne på høy varme, og rist dem til de er gylne. Rør hele tiden med en tresleiv, slik at de ikke brenner seg. Så fort de begynner å bli gylne har du dem over i foodprosessoren.
2.    Kjør i gang foodprosessoren og smør deg med en liten porsjon tålmodighet. Frøene bruker god tid før de bestemmer seg for å skille ut sin naturlige olje og bli til smør. Innimellom bør du stoppe maskinen og skrape ned villfarne frø fra kantene.
3.    Er du like utålmodig som meg kan du gjerne ha i en spiseskje eller to med olivenolje for å speede opp prosessen, men vent med oljen til frøene har fått kjørt en stund.
4.    Når du har fått en silkemyk konsistens tilsetter du en klype salt og blander godt, før du har tahinien over i et glass med lokk.

Tahinien holder seg lenge i kjøleskapet, minimum 3–4 uker etter min erfaring.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: