Dyrke grønnsaker, Grønn livsstil, Hår, Hjemmelaget kosmetikk, Hud, Naturlig skjønnhet, Økologisk, Ren kosmetikk

Dyrk dine egne hudpleieingredienser

Å lage egen hudpleie er enkelt, billig og morsomt – og når du i tillegg kan bruke egendyrkede urter og blomster i blandingene, ja, da kan det vel ikke bli mer naturlig og kortreist. For det skal ikke veldig grønne fingre til for å dyrke frem et knippe økologiske ingredienser med velduftende og pleiende egenskaper for huden.

Alt du trenger er en liten hageflekk, et hjørne på balkongen eller en lys vinduskarm. Og så må du ha litt god, økologisk jord og økologiske frø, da. Eller du kan ”jukse litt” og kjøpe ferdige planter som du planter rett ut.

Det som er fint med å dyrke sin egen lille ”hudpleiehage” er at de fleste av plantene også kan brukes i mat og drikke. Så blir det ikke storproduksjon av skrubber, oljer, tonere og kremer, kan du fint få brukt opp det du har til overs likevel.

Her skal du få tips til 7 lett tilgjengelige og skikkelig effektive planter som er fantastiske å bruke i hjemmelaget hudpleie:

1. Lavendel: Ikke bare dufter den fantastisk, men lavendel er også super for huden. Den har beroligende, helende og betennelsesdempende egenskaper. Bruk lavendelblomstene i hjemmelaget kroppsskrubb sammen med 1 del havsalt og 1 del olje, eller la de trekke i destillert vann, ha det over i en sprayflaske og bruk det som en toner etter at du har renset huden.

2. Rosmarin: Rosmarin skal virke styrkende på kapillærene og øke blodsirkulasjonen. Den har tradisjonelt blitt brukt på blåmerker, sår og blemmer, og med sine betennelseshemmende og antimikrobielle egenskaper er den super for irritert hud. La den trekke i destillert vann eller en olje og bruk den i en toner, en krem eller salve.

3. Sitronmelisse: Denne har en deilig, mild duft av sitron og er super i produkter for deg med acne og fet hud. Den har sammentrekkende egenskaper og er proppfull av beskyttende antioksidanter. La den trekke i destillert vann eller i blomstervann av trollhassel eller tetre, og bruk den som en toner på nyrenset hud eller i en hjemmelaget peeling sammen med sukker.

LES OGSÅ: Hjemmelaget ansiktsmaske med økologiske urter

4: Timian: Timian har antimikrobielle og rensende egenskaper og har vist seg å være svært effektiv mot acne – faktisk mer effektiv enn reseptbelagte acneprodukter som inneholder benzoylperoksid. Bruk timian på samme måte som sitronmelisse ved å lage din egen kvisebekjempende toner eller peeling.

5. Kamille: Bladene og blomstene til kamillen har antimikrobielle, sammentrekkende og betennelseshemmende egenskaper, og kamille virker rensende, helende og beroligende på huden. Den skal kunne øke kollagenproduksjonen og så er den rik på beskyttende antioksidanter. Kamille kan brukes til både hud og hår – den har en lysnende effekt på håret, på samme måte som sitron. La kamilleblomstene trekke i destillert vann og bruk det som hårskyll eller som en toner til huden. Du kan også la blomstene trekke i olje og bruke det i hjemmelaget ansiktsolje.

LES OGSÅ: Tre naturlige ansiktspeelinger du enkelt lager selv

6. Calendula: Dette er en helende og beroligende plante som fremskynder sårheling og som er super på kutt og skrubbsår. Og både bladene og blomstene kan brukes til å behandle irritert og sår hud, acne, utslett og eksem. Calendula kan du la trekke i destillert vann eller olje og bruke den direkte på huden eller i kremer og ansiktsoljer. Den er dessuten fantastisk i salve for såre babystumper!

7. Solhatt: Dette er ikke bare en plante som hjelper på forkjølelse, den har også god effekt på huden med sine betennelseshemmende og regenererende egenskaper, som gjør den super på betent hud og acne. Den skal også kunne gi økt fukt i huden og redusere rynker. Lag avkok av røttene eller la blomstene trekke i destillert vann, og bruk dette i hjemmelaget toner, i krem eller i ansiktsmaske.

Du er bare et lite googlesøk unna mengder av oppskrifter på hvordan du kan lage dine egne oljer, kremer, tonere, masker og peelinger. Eller sjekk for eksempel Pinterest for masse fin inspirasjon. Her på bloggen finner du også flere oppskrifter på enkel og naturlig hudpleie der du gjerne kan inkludere noen av plantene jeg har tipset deg om her.

Økologiske frø kan du bestille på solhatt.no, gardenliving.no, runabergsfroer.se, bingenheimersaatgut.de, organiccatalogue.com, lindbloms.se eller på froebutikken.dk. Hagesentre har gjerne noen økologiske frøsorter de også.

 

Photo by Annie Spratt on unsplash.com

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: