Familie og hverdag, Frokost, Kosthold, Plantebaserte oppskrifter

Ovnsbakt havregrøt

Glem kjøleskapsgrøt, nå er det ”stekeovnsgrøt” som gjelder.

Jeg elsker havregrøt og spesielt nå i vinterhalvåret spiser jeg det til frokost nesten hver dag. Men man kan jo bli litt lei i blant, og da er ovnsbakt havregrøt et genialt alternativ på morgener der man har litt ekstra tid til frokosten.

Ovnsbakt havregrøt kan varieres i det uendelige, du kan bruke frisk eller tørket frukt eller bær i, alle mulige slags nøtter og frø og variere med ulike typer plantemelk og forskjellige kryddere. Du kan godt lage den kvelden i forveien og varme den opp om morgenen. Og blir det noe til overs har du nydelig frokost til dagen etter også. Den holder seg fint i 2–3 dager i kjøleskapet.

I min variant finner du den uslåelige kombinasjonen av eple og kanel (som å spise eplekake til frokost!), men prøv gjerne med andre ting, som banan eller blåbær. Er du glad i kokos kan du gjerne bruke kokosmelk istedenfor mandelmelk, og i tillegg tilsette revet kokos eller kokosflak.

I oppskriften min bruker jeg såkalt ”linfrøegg”, en miks av kvernede linfrø og vann, som fungerer som bindemiddel, og som dessuten er rikt på omega-3 og fiber. Men dersom du spiser egg kan du gjerne erstatte ”linfrøegget” med 1 økologisk egg fra lykkelige høner, som du pisker før du har det i.

Ovnsbakt havregrøt:

Gir 2–3 porsjoner

2,5 dl økologiske havregryn

1 ts linfrø + 3 ts vann (linfrø kan erstattes av lik mengde chiafrø)

1 økologisk eple

1 håndfull hakkede nøtter, for eksempel valnøtter eller mandler

1/4 ts bakepulver

½ dl mandelmelk

½–1 dl rosiner

1–2 ss kanel

1 ss lønnesirup (kan sløyfes hvis du vil redusere sukkeret)

En liten klype havsalt

  1. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme. Ha havregryn i en bolle og hell på kokende vann så det dekker havregrynene helt. La det stå i ca. 10 minutter, til vannet er absorbert.
  2. Kvern linfrøene i en morter, kaffekvern el.l., ha det i en liten bolle og tilsett vann. Dette skal svelle i ca. 5 minutter.
  3. I mellomtiden kan du skjære eplet i biter og hakke nøttene.
  4. Bland linfrømiks, eplebiter, nøtter, bakepulver, mandelmelk, rosiner, kanel, lønnesirup og salt sammen med havregrynet.
  5. Ha blandingen over i en smurt ildfast form. Du kan godt dryppe litt smeltet kokosolje over for å få en mer crunchy topping.
  6. Bak det midt i ovnen i ca. 30 minutter til det blir gyllent på toppen.

Avkjøl litt før servering. Server gjerne med plantemelk eller en dæsj med yoghurt på toppen.

God frokost!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: