Baby & barn, Familie og hverdag, Kosthold, Økologisk, Plantebaserte oppskrifter, Snacks & desserter, Sukkerfritt kosthold, Tips & triks

Hjemmelagede ripsremser

Hvert år har jeg fryseren full av rips som jeg aldri får brukt opp. Men nå har jeg funnet en supersmart måte å bruke dem på, som gjør både små og store glade her i huset. Jeg forvandler dem nemlig til sunt godteri!

Bær holder seg egentlig greit i fryseren i et par år, men smaken forringes etter et års tid. Derfor er det lurt å få brukt opp bærene fra i fjor (eller forfjor!) før fryseren fylles på nytt på sensommeren. Til disse remsene kan du bruke akkurat de bærene du selv vil, de funker til og med med tyttebær, perfekt for deg som liker det ekstra syrlig. Syrlige blir de selvsagt også med rips – sursøte, seige og avhengighetsskapende. Og så er det mye enklere å lage enn man skulle tro.

Alt du trenger er bær (funker også med frukt!) og litt søtning. Det er lurt å la bærene tine litt før du går i gang, men det er ikke et must. Så kjører du bærene til en glatt mos med stavmikser, sammen med noen spiseskjeer med sunn søtning, som lønnesirup eller honning. Deretter er det bare å smøre det utover i et tynt lag på et bakepapirkledd stekebrett og tørke det i ovnen. Her skal du få hele fremgangsmåten:

Hjemmelagede ripsremser:

Ca. 400–500 g rips (du kan fint bruke annen bær og frukt isteden)

Ca. 4–5 ss økologisk lønnesirup

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 70–80 grader (avhengig av hvor langt ned i grader ovnen din går), over- og undervarme (ikke varmluft).
  2. Kjør bær og søtning til en glatt mos med stavmikser. Det er viktig å få most alle bærene godt.
  3. Fordel bærmosen utover på et bakepapirkledd stekebrett, i et jevnt og tynt lag. Ikke la det bli så tynt at du ser bakepapiret igjennom, da ender du opp med syltynne, tørre bær-chips isteden.
  4. Tørk bærmosen midt i ovnen i ca. 3–4 timer, avhengig av mengde og tykkelse på mosen. Åpne opp ovnsdøra innimellom for å slippe ut fuktighet. Så må du bare følge nøye med for å se når den er ferdig.
  5. Når bærmosen begynner å bli seig og tørr på overflaten, er den klar. Ta den ut av ovnen, la den avkjøles litt, løsne den fra bakepapiret og klipp opp i remser med en saks.

Oppbevar remsene i et tett glass. De holder seg nok minst et par uker, men her har de aldri overlevd så lenge at jeg har funnet ut akkurat det ;)

TIPS: Bruker du veldig søte bær eller frukt trenger du ikke tilsette søtning, men husk at søtningen er med på å gjøre remsene seigere. Bruker du lys frukt, som banan eller mango, kan du godt i ha litt sitronsaft så det ikke blir brunt.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: