Dyrke grønnsaker, Grønn livsstil, Juice & smoothies, Kosthold, Økologisk

Hekta på grønnkål

Om du ikke har kastet deg på grønnkålkjøret enda, er det på tide!

Grønnkålen har blitt ufattelig populær i både inn- og utland. I USA har kale allerede vært et fenomen i flere år, mens for bare et par år siden hadde vi knapt hørt om det her i Norge – og nå får du grønnkål i de fleste matbutikker her også. Så hva er greia med grønnkål? Jo, det er en av de desidert sunneste grønnsakene som finnes. Proppfull av vitaminer og mineraler og andre viktige næringsstoffer, blant annet vitamin K, A og C, jern, protein, fiber, omega-3 og antioksidanter. Du kan bruke den i smoothies, juice, salat, supper, gryter og wok eller lage grønnkålchips.

Kjøp gjerne økologisk grønnkål hvis du får tak i det, for grønnkål sprøytes ganske hardt. Eller du kan dyrke den selv – det er faktisk veldig enkelt og grønnkålen kommer gjerne igjen året etter. Jeg er så heldig å ha noen grønnkålplanter som har overlevd enda en vinter, og de er nå på full fart til å vokse seg store og grønne igjen på tredje året. Grønnkålen kan høstes helt ut i de første vintermånedene og blir faktisk bedre etter noen frostnetter. Det du ikke greier å få brukt før vinteren kan du legge i fryseren, så har du knallsunn grønnkål til smoothies og middager gjennom vinteren.

Her får du to av mine favorittoppskrifter med grønnkål:

Grønnkålsmoothie:

(Gir 2 store glass)
1 stor neve grønnkål
1 banan
1/4 avocado
1 liten håndfull rå cashewnøtter
2 dadler eller annen sunn søtning (smak til)
4 dl vann
Kjør alt i blender. Tilsett mer vann om du ønsker en tynnere konsistens. Du kan også erstatte vannet med nøttemelk for en rikere og mer mettende variant, eller med eplejuice dersom du vil ha en søtere smoothie.

Massert grønnkål:

En stor neve grønnkål uten stilker, revet i biter
1 ss sitronsaft
2 ss olivenolje
En klype salt
Bland alt i en stor bolle. Masser grønnkålbladene godt med hendene i ca. 3 minutter. Grønnkålen skal bli myk – litt som dampet spinat. Den masserte grønnkålen er perfekt i salat sammen med en deilig dressing.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: