Grønn livsstil, Grønt hjem, Hjemmelagede rengjøringsmidler, Vaskemidler

Lag din egen multispray med økologisk sitrus og eddik

Bruk opp de økologiske sitrusskallene og vask skinnende rent med denne hjemmelagede, enkle og billige multisprayen.

Denne multisprayen lukter herlig av frisk sitrus og vasker skinnende rent på speil, glass, på komfyren og på andre blanke overflater. Best av alt så er det en genial måte å få brukt opp skall fra økologiske appelsiner, sitroner og andre sitrusfrukter på, som ellers bare ville gått i søpla. Perfekt nå som vi snart går inn i appelsin- og mandarinsesongen!

Å bruke eddik til å vaske med er ikke noen nye oppfinnelse. Men mange synes eddiklukten kan bli litt i sterkeste laget. Det er derfor det er så genialt å blande inn sitrus som fjerner mye av denne. Dessuten har sitrus rensende egenskaper i seg selv, noe som gjør sprayen dobbelt så effektiv.

LES OGSÅ: Naturlig rent kjøkken

Multisprayen består kun av to ingredienser + vann, så den er veldig enkel å lage, men du må ha litt tålmodighet før du kan ta den i bruk.

Dette trenger du:

Skall fra sitrusfrukter, som appelsin, sitron, lime, mandarin, osv.
Vanlig hvit 7 % eddik
Et stort norgesglass eller liknende, med tett lokk
En tom sprayflaske

Slik gjør du:

1. Spar opp sitrusskall i et rent, lufttett glass, til det er blitt helt fullt. Tar det lang tid å få spart opp nok kan du oppbevare det i fryseren i mens. Men hvis du er utålmodig kan du selvsagt fylle opp glasset på én gang med skall fra nyskrellet frukt, og så bruke frukten til for eksempel en smoothie eller juice.
2. Når glasset er helt fullt av skall heller du eddik over. Skallene skal være helt dekket av eddiken.
3. Sett på lufttett lokk og skriv dato på glasset.
4. Etter ca. to uker er blandingen klar. Eddiken skal ha fått en frisk sitrusduft og en gulaktig farge.
5. Sil blandingen over i en mugge og bland med like mye vann. Altså 1 del eddik til 1 del vann.
6. Hell blandingen over i en tom sprayflaske, rist godt, og så er det bare å vaske i vei!

TIPS! Du kan også tilsette friske urter, som rosmarin, mynte eller salvie, eller ha i en hel kanelstang, stjerneanis eller nellik, for en annen deilig duftvariant.

Multisprayen kan brukes på glass, speil, platetopp, fliser, vask, toalett og liknende overflater. Men du bør ikke bruke den på granitt eller marmorflater. Før du bruker den på treoverflater kan det være smart å teste på et lite område først.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: