Kropp, Kroppspleie, Naturlig skjønnhet, Produktomtaler, Ren kosmetikk

Derfor bør du bytte til naturlig deodorant

Deodorant var en av de første tingene jeg byttet ut da jeg gikk over til renere og mer naturlige produkter. Grunnen er at vanlige deodoranter inneholder en rekke stoffer som kan være skadelige. Og hvis du i tillegg tenker på at dette påføres den sarte underarmshuden i rikelige mengder hver eneste dag (og ofte på nybarbert hud), sier det seg selv at man bør velge giftfritt.

De fleste konvensjonelle deodoranter inneholder aluminium* som skal hemme svette og lukt. Aluminium kan i følge Ewg.org gi fosterskader, skade nervesystemet, luftveiene og det kardiovaskulære systemet. Det er også linket til Alzheimer. Deo’en din kan også inneholde parabener, som kan virke hormonforstyrrende, triklosan, som kan irritere huden og føre til antibiotikaresistente bakterier, propylene glykol, som kan gi allergi og skade lever og nyrer, og ikke minst parfymestoffer, som blant annet kan gi allergi og virke hormonforstyrrende.

LES OGSÅ: 10 verstingstoffer du bør unngå i kosmetikk

*Vær obs på at noen naturlige deodoranter også inneholder aluminium, da i form av mineralsalter, som produsentene ofte hevder at ikke trekker inn i huden. Jeg vil likevel anbefale å unngå alle deodoranter som har ordet aluminium på ingredienslisten. Vil du vite mer om de potensielle skadevirkningene av aluminium anbefaler jeg deg å se dokumentaren The Age of Aluminium.

Det kan kreve litt prøving og feiling før man finner sin naturlige deofavoritt, og jeg har testet mye rart opp gjennom årene. Noen har funket greit, men ikke luktet så godt, andre har funket så dårlig at jeg like gjerne kunne gått uten. Men nå har jeg funnet mine absolutte deofavoritter, som både hemmer lukt og fukt, og i tillegg dufter fantastisk! Det som funker best på meg er deodoranter basert på natron (baking soda) og pleiende oljer. Jeg har eksperimentert med hjemmelagede deodoranter, noe som funker ganske bra, men den mest effektive jeg har prøvd hittil er deosticken fra Schmidt’s. Den holder meg tørr og luktfri hele dagen lang, og så er det så kjekt at man ikke trenger å smøre den på med fingrene. Jeg er også stor fan av Soapwalla’s Deodorant Cream, som lukter herlig og er mild mot min litt sensitive hud.

Når du bytter fra vanlig anitperspirant til en helt naturlig deo, vil du som regel gå igjennom en kort periode der kroppen (dvs. armhulene) bruker litt tid på å tilvenne seg en tilværelse uten svettehemmende stoffer. Det vil si at der du tidligere ikke har latt kroppen utføre sin normale svetting, så er det plutselig fritt frem og hipp hurra for svettekjertlene! Noe som kan resultere i et par ekstra svette dager, før kroppen justerer seg. Det var i allefall min opplevelse, og jeg har hørt mange si det samme. Men ta det helt med ro, du kommer ikke til å vandre rundt med svetteringer i ukesvis ;)

Vær også obs på at noen opplever å reagere på natron (baking soda). Dersom du har ekstra sensitiv hud eller opplever irritasjon, kløe eller rødhet bør du stoppe bruken og prøve med noe annet.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

11 KOMMENTARER

 • Reply Helle 18. mars 2017

  Hei! Er schmidts deodorant med bergamot og lime trygg for gravide?

  • Reply Birgitte 20. mars 2017

   Hei Helle! Ja, i følge hva jeg har kunnet lese meg til, er både eterisk olje av bergamot og lime trygge, og du kan derfor trygt bruke denne deodoranten. I første trimester kan det likevel være lurt å prøve å begrense bruken av eteriske oljer til et minimum, men nå vet jeg ikke hvor langt du er på vei. Birgitte :)

   • Reply Helle 20. mars 2017

    Takk for svar :-) er i 2.trimester nå, så da tar jeg den i bruk :-) Helle

    • Reply Birgitte 22. mars 2017

     Det går nok veldig fint! Lykke til videre med den lille som er på vei :)

 • Reply Ida M. H. 15. august 2016

  Først av alt, tusen takk for en fantastisk blogg med utrolig mange gode tips! Sikker på at både jeg og miljøet setter pris på innsatsen din. :-) Jeg har brukt Schmidt’s deodorant en god stund nå og er veldig fornøyd med lukta, men der jeg en gang kunne få gule svetteflekker på klærne får jeg nå blå svetteflekker… Vet du hva det kommer av? Lurer også på om du har lest noe om Dr. Organic sine deodoranter? Det virker som det er hakket flere ingredienser i dem og jeg prøver å google alle ingrediensene, men det er lange og kompliserte navn som jeg ikke alltid finner ut av hva er. Noen av disse deodorantene inneholder også «perfume» og da blir jeg jo straks litt skeptisk… Kjenner du til merket?

  • Reply Birgitte 18. august 2016

   Hei og takk for fine ord, Ida! :) Nei, dette har jeg aldri hørt om – så merkelig! Kan du si meg hvilken variant du bruker? Nei, har dessverre til gode å prøve noe fra Dr. Organic.. Men alt som inneholder parfyme (som ikke er av kun eteriske oljer) bør unngås. Birgitte :)

 • Reply Anne Marit 17. april 2016

  Jeg har nettopp skiftet til en deodorant som ikke skal inneholde «noe» i form av produkter som er skikkelig kjipe for huden, men merker at mens jeg før kunne gå (mistenkelig) lenge uten at det ble noen form for svettelukt, så merker jeg dette allerede i løpet av arbeidsdagen. Har du noen formening om dette bare er i en overgangsperiode når huden blir vant til den? Eller bør jeg kanskje forsøke en annen variant?

  • Reply Anne Marit 17. april 2016

   (Ser at jeg burde lest teksten din litt mer nøye ;) )

  • Reply Birgitte 21. april 2016

   Ja, som du leste i teksten så kan det dreie seg om en overgangsperiode, dette er veldig vanlig, og går heldigvis over etter en liten stund. I denne perioden kan det være lurt å ha med en naturlig deo i vesken og påføre litt i løpet av dagen også ;) Men det kan hende at du må teste ut litt andre merker også, det er stor forskjell på hva som funker fra person til person :)

 • Reply Paula 14. april 2016

  Takk for tipset. Jeg holder på å skifte ut alle mine produkter på badet til kun naturlige. Har slitt med å finne riktig deo, men denne vil jeg prøve.

  • Reply Birgitte 15. april 2016

   Så bra at du går for renere og grønnere produkter! Håper du liker deodorantene fra Schmidt’s like mye som meg :)

  DIN KOMMENTAR