Kosthold, Middag, Økologisk, Plantebasert, Salater & småretter, Tips & triks

Blomkålrenessansen

Første gangen jeg hørte om å bruke blomkål som alternativ til ris, ble jeg litt skeptisk. Så testet jeg det i vegansk sushi. Og vet du, det funket faktisk skikkelig bra! Siden den gang har blomkålen hatt en aldri så liten renessanse, både på kjøkkenet mitt og blant helsebevisste foodies verden over, og nå lages det spennende nye blomkålretter over en lav sko. 

Her er tre nye måter du kan bruke den økologiske blomkålen på:

Blomkålris: Et sunt, godt og superenkelt alternativ til ris. Alt du trenger å gjøre er å skjære av stilken og bladene på blomkålen, kutte den i buketter og kjøre den i foodprosessoren til den blir på størrelse med riskorn (eller i enda mindre biter så blir den som couscous). Så kan du krydre den etter eget ønske og spise den rå i salater eller sushi. Eller du kan steke den på middels varme i litt olje og bruke den som tilbehør istedenfor ris. Når den varmes opp blir den myk og fluffy, og smaken blir mildere.

Hel ovnsbakt blomkål: Dette er en storfavoritt hjemme hos meg. Utrolig godt som tilbehør eller som en egen rett i seg selv. Sett ovnen på 200 grader. Lag en marinade av olje, salt, hvitløk og valgfritt krydder (f.eks. paprika, spisskummen og chili). Fjern bladene og skjær av stilken slik at blomkålen kan stå rett. Gni hele blomkålen godt inn med marinaden, bruk en pensel eller hendene. Sett den på et stekebrett med bakepapir på, og stek den i 30–40 minutter midt i ovnen til den er gyllen. Sjekk med en spiss kniv om den er gjennomstekt og la den avkjøles litt før servering.

Blomkålburger: En genial måte å få i både små og store mer av denne knallsunne grønnsaken på! Kjør en halv blomkål og en halv løk i foodprosessor, og stek dette i litt olje i ca. 5 minutter. Ha i 1–2 hakkede hvitløksfedd mot slutten. Kjør det så i foodprosessor sammen med en boks ferdigkokte linser, 1 dl havregryn, 1 dl mel og valgfritt krydder. La blandingen hvile en halvtimes tid så den blir fastere i fisken. Form burgere med hendene, drypp over litt olje og stek de først i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. Stek de noen minutter i olje i stekepanne etterpå, for å få en sprø og gyllen stekeskorpe. Denne oppskriften gir 6–8 burgere.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: