Grønn livsstil, Grønt hjem, Hjemmelagede rengjøringsmidler, Iherb.com

Slik lager du ditt eget oppvaskmiddel

Jeg får ofte spørsmål om hvordan man kan lage sitt eget naturlige oppvaskmiddel. Faktisk er det få ting som er enklere å lage selv. Her viser jeg deg hvordan.

Vanlige oppvaskmidler inneholder en rekke kjemikalier som du gjør lurt i å unngå. For eksempel brukes sodium lauryl sulfat (SLS) og sodium laureth sulfat (SLES) mye i slike produkter. Dette er stoffer som gjør at produktet skummer (ta en titt på ingredienslisten på sjampo- eller såpeflasken din, så finner du det nok der også). SLS og SLES kan i følge Environmental Working Group virke irriterende på hud, øyne og lunger, skade forplantningssystemet og det kan inneholde kreftfremkallende biprodukter, som 1,4-dioxane. Selv synes jeg produkter med SLS virker veldig uttørkende på huden min.

I tillegg til SLS og SLES, inneholder ofte vanlige oppvaskmidler parfymestoffer, fargestoffer og antibakterielle stoffer, som hverken burde komme i nærheten av bestikk eller hender – eller skylles ut i naturen for den saks skyld. Med tanke på at dette er produkter som vi bruker mye av på daglig basis, er det ekstra lurt å bytte til et tryggere alternativ.

Hjemmelaget oppvaskmiddel til håndoppvask er heldigvis superenkelt å lage selv. I tillegg kan du tilsette akkurat den duften du selv ønsker. Alt du trenger er en flytende økologisk castilesåpe, en eller to eteriske oljer etter eget ønske, og en tom flaske (gjerne en pumpeflaske i glass). Økologisk castilesåpe får du på helsekostbutikken, eller på nettet. Eteriske oljer finner du også på helsekosten, eller du kan kjøpe dem på nettet, for eksempel på Teleurt.no eller Aromantic.co.uk. Prøv for eksempel sitron, grapefrukt, peppermynte, lavendel eller tetre. I tillegg til å lukte godt, har noen av de eteriske oljene også fettløselige og antibakterielle egenskaper.

HJEMMELAGET OPPVASKMIDDEL:
2 deler flytende økologisk castilesåpe
1 del kokt eller destillert vann
4–5 dråper eterisk olje

Bland alle ingrediensene i en tom flaske. Rist flasken lett før bruk. Dette oppvaskmiddelet er beregnet til oppvask for hånd, og er ikke testet i oppvaskmaskin.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

18 KOMMENTARER

 • Reply Sigrunn B. 18. mars 2019

  Hei! Vet du om noe man kan bruke som alternativ til oppvaskmaskinsåpe? Jeg er litt bekymret for det vi får i oss av disse sterke kjemikaliene.

  • Reply Birgitte 20. mars 2019

   Hei Sigrunn! Jeg kjøper oppvaskmaskinsåpe på helsekosten, og de gangene jeg ikke har hatt mulighet til å handle der har jeg gått for svanemerkede alternativer fra matbutikken. Birgitte :)

 • Reply Wenche Holand 27. november 2018

  Jeg synes castilesåpe er kjempefin. Bruker den mest i håndsåpe,rengjøring og oppvask,men fint i andre produkter også.
  Jeg er mest glad i naturlige produkter i hjemmet.for det er mye vi kjøper på butikker som tørker ut huden.

 • Reply Ruben 23. februar 2015

  Hei igjen, og takk for tilbakemelding!

  Med emballasjen så mener jeg om den inneholder helseskadelige eller potensielt helseskadelige stoffer, men også om den er miljøvennlig.

  I databasen ewg.org/skindeep så er det jo tre rangeringer.
  Low hazard 0-2, Moderate hazard 3-6 og High hazard 7-10.
  Selv om et produkt har low hazard, så kan det jo ha enkeltstående eller et par ingredienser med for eksempel Moderate hazard på 4 – men at selve totalen allikevel kommer ut på 2.
  Kjøper du da et produkt så lenge totalen ikke overskrider Low hazard(2), eller ser du igjen på de enkeltstående innholdstoffene – og ikke totalen?
  Kan jeg regne et produkt med total på 2 som trygt på alle mulige måter, eller må jeg evt. gå inn og se på enkeltstoffer?
  Det blir jo i så fall vanskelig, omfattende, og nesten litt paranoid.
  En kan jo ikke bedømme ingrediensene på egenhånd, hvis ikke en har omfattende kunnskaper om dem. Hvis to forskjellige produkter har to forskjellige ingredienser med for eksempel en rangering på 4, men allikevel en total på 2 – hvordan kan man da vite hvilket som evt. er trygt, og hvilket av dem som ikke evt. er trygt?
  Eller vil et produkt være trygt på alle mulige måter så lenge det har en total som ikke overskrider Low hazard på 2?
  Hva gjør at du velger et produkt som er rangert på denne siden, og hva gjør at du unngår et produkt som er rangert på denne siden?

  Takk på forhånd.
  Mvh. Ruben.

 • Reply Ruben 18. februar 2015

  Hei, og takk for tilbakemelding igjen!

  Prøver å lese meg litt opp på en sunnere livsstil, så da har jeg dessverre noen spørsmål til – men som muligens også kan være interessant for andre lesere og Iherb kunder.

  Hva mener du er 100% trygge produkter å bestille fra USA/Iherb med tanke på innhold både i selve produktet, men også emballasjen?
  Hvilke produkttyper og merker kan en stole 100% på her?
  Tenker da på bla. på mat, te, kosttilskudd, kosmetikk, tannbørste, blender bottle/shaker, div. husholdningsartikler osv.?

  Er alt som er USDA organic merket trygt på alle mulige måter med tanke på innhold i selve produktet og emballasjen?

  Har USA strengere regler/lavere grenseverdier i forhold til Norge og EU på hva disse tingene kan inneholde av helseskadelige og potensielt helseskadelige stoffer?

  Har USA strengere regler/lavere grenseverdier i forhold til Norge og EU på hva USDA Organic produkter kan inneholde av helseskadelige og potensielt helseskadelige stoffer i forhold til Debio og evt. andre Økologiske godkjente produkter i Norge og EU?

  Hva mener du om merkene Weleda, Green People, Kiss My Face, Sonett og Aman Prana?

  Takk på forhånd.
  Mvh. Ruben

  • Reply Birgitte 19. februar 2015

   Takk for spørsmål Ruben :)

   Dette er litt omfattende spørsmål å svare på.
   Generelt er alle varer fra Iherb.com (etter min erfaring) trygge mtp innhold (at varene er ekte og inneholder det som oppgis etc). Med emballasje, vet jeg ikke om du mener om emballasjen er miljøvennlig? Dette varierer nok veldig fra produkt til produkt, og her må du nesten gå inn på hjemmesiden til hver enkelt produsent og sjekke. Iherb.com er en av de største og mest anerkjente aktørene på markedet, så du kan være trygg når du handler der.

   Når det gjelder de andre spørmålene dine, tror jeg du må gjøre litt research på egenhånd. Men generelt kan jeg si at USDA Organic krever at produktet inneholder minimum 95 % økologiske ingredienser, og at det er tillatt med maks 5 % syntetiske ingredienser (gjelder kosmetikk) eller ingredienser som ikke fås i økologisk form. Her kan du lese mer om bl.a Ø-merket og EU: http://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/okologiske-merker.html

   Jeg har god erfaring med de fleste merkene du nevner. Men bruk gjerne databasen ewg.org/skindeep for å sjekke hvert enkelt produkt, da det kan variere stort mellom stoffene i hvert enkelt produkt.

   Lykke til!

 • Reply Kjersti 18. februar 2015

  Hei! Kommer opp mange alternativ på castilesåpe-linken – er det den første som egner seg best? De inneholder litt forskjellig – og jeg aner ikke om noe er bedre enn noe annet :)

  • Reply Birgitte 18. februar 2015

   Til oppvaskmiddel kan du bruke hvilken som helst av disse, det går egentlig mest på hvilken duft du ønsker – eller ev. om du vil ha en duftfri variant ;)

   • Reply Kjersti 18. februar 2015

    Takk for kjapt svar! Så du mener det funker med de som inneholder sheabutter også? Så for meg at oppvasken ble seig av det, men hadde jo vært toppen for tørre hender ;)

    • Reply Birgitte 18. februar 2015

     Ja, jeg synes den funker greit, men synes ikke den gir noe mykere hender enn de andre ;)

     • Kjersti 19. februar 2015

      Hehehe, nei, det er vel kanskje for mye å forlange :)

     • Birgitte 19. februar 2015

      Vel, det skal vel litt til at en oppvasksåpe er fuktgivende ;) Men det er jo selvsagt forskjell på en naturlig og ren såpe og en som inneholder SLS og andre uttørkende stoffer da.

 • Reply Ruben 17. februar 2015

  Hei igjen, og takk for tilbakemelding!

  Du anbefaler økologisk kokosolje til steking, noe jeg forøvrig er enig i. Men bruker du da den kaldpressede varianten? I så fall passer den generelt veldig dårlig til steking av kjøtt pga. kokossmaken. Blir vel kastet ut av bloggen når jeg nevner kjøtt:-) Du nevner også kaldpresset rapsolje til steking, men jeg liker heller ikke smaken på denne til steking.

  Men hva mener du om steking i den økologiske kokosoljen til for eksempel Cocosa som er smaksfri og raffinert og spesielt beregnet til steking?

  Jarrow Formulas har også en slik variant som er beregnet til steking, er smaksfri og laget av 100% expeller pressed, organic, coconut oil. Den får du for øvrig på Iherb.

  Om det er noen forskjell på disse to produktene vet jeg faktisk ikke.

  Anbefaler du bruk av greens tilskudd, i så fall hvorfor, hvilken type – og hvor mye daglig?

  Hvis en bruker greens som for eksempel Best Of Greens, eller Multi Greens fra Bio-Life. Bør eller skal en da ha pauser fra disse iblant, i så fall hvor ofte – og hvorfor?

  Eller skal en ikke ha pauser fra disse, men isteden for eksempel bytte på typen greens tilskudd en bruker i perioder – og i så fall hvor ofte kan det være hensiktsmessig å bytte greens tilskudd?

  Er det evt. andre kosttilskudd en bør eller skal ha pauser fra i perioder, eller bør bytte om på i perioder? I så fall hvilke tilskudd da, og hvor ofte kan det være hensiktsmessig å gjøre dette?

  Ble mye mer enn jeg hadde beregnet dette, så du får se om du i det hele tatt har kapasitet eller gidder å svare!

  Mvh. Ruben.

  • Reply Birgitte 18. februar 2015

   Neida, du blir ikke kastet ut for å nevne kjøtt ;) Jeg har både kjøttetende og grønnsaksspisende lesere, så dette kan være aktuelt for flere :) Jeg bruker hovedsaklig kaldpresset, fordi jeg mener denne tåler en høy temperatur. Men dersom jeg ikke ønsker kokossmaken, bruker jeg raffinert (økologisk såklart). Så jeg synes begge deler er ok.
   Hvis du søker på «grønne tilskudd» og «supermat» på bloggen, finner du alle innlegg om tilskudd som jeg selv har erfaring med, her står det også om doseringer.

 • Reply Ruben 16. februar 2015

  Hei!

  Hva slags oljer anbefaler du og bruker selv til steking, som tilskudd, til salater, generell matlaging ol.?
  Hva trenger man/bør en ha av forskjellige oljer til husholdningen så det dekker alle behov til matlaging og som tilskudd?
  Og hvor kjøper du disse forskjellige oljene?

  Takk på forhånd.
  Mvh. Ruben.

 • Reply Ida 13. februar 2015

  Hei!! :) Så flott! Har du noe tips om hvor jeg kan få tak i castile såpen?

 • DIN KOMMENTAR