Grønn livsstil, Grønt hjem, Hjemmelagede rengjøringsmidler, Iherb.com

Slik lager du ditt eget oppvaskmiddel

Jeg får ofte spørsmål om hvordan man kan lage sitt eget naturlige oppvaskmiddel. Faktisk er det få ting som er enklere å lage selv. Her viser jeg deg hvordan.

Vanlige oppvaskmidler inneholder en rekke kjemikalier som du gjør lurt i å unngå. For eksempel brukes sodium lauryl sulfat (SLS) og sodium laureth sulfat (SLES) mye i slike produkter. Dette er stoffer som gjør at produktet skummer (ta en titt på ingredienslisten på sjampo- eller såpeflasken din, så finner du det nok der også). SLS og SLES kan i følge Environmental Working Group virke irriterende på hud, øyne og lunger, skade forplantningssystemet og det kan inneholde kreftfremkallende biprodukter, som 1,4-dioxane. Selv synes jeg produkter med SLS virker veldig uttørkende på huden min.

I tillegg til SLS og SLES, inneholder ofte vanlige oppvaskmidler parfymestoffer, fargestoffer og antibakterielle stoffer, som hverken burde komme i nærheten av bestikk eller hender – eller skylles ut i naturen for den saks skyld. Med tanke på at dette er produkter som vi bruker mye av på daglig basis, er det ekstra lurt å bytte til et tryggere alternativ.

Hjemmelaget oppvaskmiddel til håndoppvask er heldigvis superenkelt å lage selv. I tillegg kan du tilsette akkurat den duften du selv ønsker. Alt du trenger er en flytende økologisk castilesåpe, en eller to eteriske oljer etter eget ønske, og en tom flaske (gjerne en pumpeflaske i glass). Økologisk castilesåpe får du på helsekostbutikken, eller på nettet. Eteriske oljer finner du også på helsekosten, eller du kan kjøpe dem på nettet, for eksempel på Teleurt.no eller Aromantic.co.uk. Prøv for eksempel sitron, grapefrukt, peppermynte, lavendel eller tetre. I tillegg til å lukte godt, har noen av de eteriske oljene også fettløselige og antibakterielle egenskaper.

HJEMMELAGET OPPVASKMIDDEL:
2 deler flytende økologisk castilesåpe
1 del kokt eller destillert vann
4–5 dråper eterisk olje

Bland alle ingrediensene i en tom flaske. Rist flasken lett før bruk. Dette oppvaskmiddelet er beregnet til oppvask for hånd, og er ikke testet i oppvaskmaskin.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: