Baby & barn, Baby og barn, Detox, Grønn livsstil, Grønt hjem, Helse, Livsstilsendring, Sunnhet, Verstingstoffer, Verstingstoffer i hjemmet

En giftfri barndom

Tirsdag forrige uke ba et samlet Storting regjeringen om å utarbeide en handlingsplan mot miljøgifter. Det er forhåpentligvis et skritt i retning mot en renere fremtid for både store og små. Men hvordan kan vi som foreldre begynne allerede i dag med å skåne barna våre mot de skadelige kjemikaliene?

Barn har allerede en rekke kjemikalier i blodet når de blir født. Deretter utsettes de for utallige stoffer som finnes i mat, leker, smokker, drikkeflasker, emballasje, klær, møbler, maling, kroppspleieprodukter, vaskemidler, elektroniske artikler m.m. For ikke å snakke om miljøgiftene som finnes i luften de puster inn. Mer info om de farligste stoffene i barneprodukter finner du her.

HER FÅR DU MINE TIPS TIL HVORDAN DU KAN GJØRE BARNAS HVERDAG LITT MINDRE GIFTIG:

Mat:
Barn er ekstra sårbare for skadevirkningene av sprøytemidler, kunstgjødsel og kunstige tilsetningsstoffer som brukes i konvensjonell matproduksjon. Velg derfor alltid økologiske matvarer til barna om du kan. Om du er på et stramt matbudsjett, bør du i allefall prioritere økologisk til de minste, selv om du kanskje ikke har råd til å sette hele familien på økodiett. Noen grønnsaker, bær og frukt sprøytes hardere enn andre. Her finner du en oversikt over de som ofte inneholder mest sprøytemidler. Og her får du mine tips til økomat på budsjett. Dersom det er umulig å velge økologiske alternativer, bør du alltid skrelle frukt og grønnsaker med skall, og ellers vaske alt annet veldig godt.

Smokker og flasker:
Gå for drikkeflasker i glass eller rustfritt stål og tåteflasker i glass. Selv om det i dag finnes massevis av bisfenol- og ftalatfrie plastflasker kan man aldri være 100 % sikker på at de er frie for andre skadelige stoffer. Flaskesmokken bør helst være av medisinsk silikon, da andre typer silikon, samt lateks og naturgummi, kan avgi skadelige stoffer. Jeg anbefaler flasker fra Born Free, som du får kjøpt på iHerb.com. Green to Grow har også glassflasker med flaskesmokk i medisinsk silikon. Søk på “Green to Grow glassflasker” på nettet, så finner du flere norske forhandlere. Når det gjelder smokk  bør du også gå for medisinsk silikon fordi naturgummi kan gi risiko for lateksallergi. Eventuelt kan du prøve Natursutten, som garanterer at proteinet som kan føre til lateksallergi er fjernet/utvasket av gummien.

Leker:
Unngå produkter av plast så langt det lar seg gjøre. Vær spesielt på vakt for myk plast, eldre plastleker, gummi og produkter som lukter sterkt. Treleker kan blant annet inneholde formaldehyd og tungmetaller, spesielt dersom de er lakket eller malt. Gå alltid for svanemerkede eller økologiske alternativer, eller produkter merket med Blomsten (EU Ecolabel), dersom dette finnes. Her finner du flere tips om leker, og her er noen butikker som selger trygge leker: Sprell.no, Vennligetreleker.no, Naturebaby.dk.

Klær og andre tekstiler:
Velg alltid økologisk dersom dette er tilgjengelig. Konvensjonelle tekstiler kan inneholde en rekke skadelige kjemikalier, som fargestoffer, plaststoffer, brommerte flammehemmere, tungmetaller og sprøytemiddelrester. Se etter øko-sertifiseringer som GOTS, IVN Naturtextil og Ø-merket. Svanemerket, Øko-Tex og Blomsten stiller også strenge krav til produksjonsmetode, selv om det ikke nødvendigvis er 100 % økologisk. De fleste av de største kjedene, som H&M, Kappahl, Lindex og Cubus, selger barnetøy av økologisk bomull. Andre merker selger også tekstiler i trygge materialer, som hamp, bambus og økologisk ull. Et raskt googlesøk vil gi deg god oversikt. Her finner du også en oversikt over forhandlere av økologiske klær og tekstiler. Vask alltid nye klær, sengetøy og håndkler før bruk – uansett om det er økologisk eller ikke. Da fjerner du mye av kjemikalierestene som kan sitte igjen etter produksjonen.

Kosmetikk:
Det som smøres på huden trekker også inn i kroppen, og speiselt barn er utsatte for skadevirkningenen av stoffer som finnes i kroppspleieprodukter. Barn vaskes, bades og smøres (unødvendig) mye, og mange sliter med eksem og allergier uten å vite hvorfor. Å bytte til rene, økologiske og helt naturlige produkter til hud og hår, kan gjøre en enorm forskjell. I dette innlegget gir jeg deg mine tips til økovennlig og giftfri kroppspleie til de minste.

Vaskemidler:
Konvensjonelle vaskemidler til huset inneholder stoffer som verken du eller barna dine bør puste inn eller få på huden. Også vaskemidler til klær er en betydelig kilde til kjemikalieeksponering. Tenk bare på hvor nært på kroppen, og hvor lenge av gangen, vi har tekstilene som vaskes med disse stoffene. Et viktig skritt i retning av en giftfri hverdag, er å bytte ut kjemikaliefylte rengjøringsmidler til huset og vaskemidler til klær med naturlige, giftfrie og aller helst økologiske alternativer. I boken min, Renere liv, får du masse oppskrifter på hjemmalgede vaskemidler. Du finner også mange trygge varianter i helsekostbutikker og på nettet. Sjekk for eksempel ut det nye merket C. Her kan du lese mer om økovennlig klesvask, og her finner du tips til hvordan du får et naturlig rent kjøkken.

Svanemerket.no finner du oversikt over alle svanemerkede klær, bleier, møbler, leker og kroppsprodukter til barn.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

4 KOMMENTARER

 • Reply Camilla 13. februar 2015

  Hei
  Har vært opptatt av dette helt siden sønnen min på 2 år ble født. Men nå som han har begynt i barnehage syns jeg det er så vanskelig å kombinere vegansk og giftfritt. Spesielt når det gjelder sko og vinterklær. Har du noen tips der? Mvh. Camilla

  • Reply Birgitte 16. februar 2015

   Hei Camilla :)
   Nei, det er jammen ikke lett. Det merker jeg også nå som sønnen min går i barnehage. Jeg har gjort masse research, men når det gjelder vinterstøvler har det vært vanskelig å finne noe jeg stoler 100% på. Det finnes noen merker som lager vintersko i giftfritt skinn og resirkulert plast, dersom man synes skinn er ok. Hos oss har vi endt opp med vanlige thermostøvler som er varme og vanntette, og så tenker jeg at med strømpebukse og 1-2 lag ullsokker utenpå der, og votter på hendene, gjør eksponeringen for eventuelle kjipe stoffer minimal (det at de jo brukes utendørs hjelper jo også mtp. det å puste inn eventuelle stoffer).
   Når det gjelder utedress er det vikitg å gå for de som ikke er laget med goretex eller andre giftige vannavstøtende stoffer. Bl.a selger H&M utedresser som ikke skal inneholde fluorkarboner.

   Jeg tenker at dersom man etterstreber en så giftfri hverdag som mulig, men naturlige og giftfrie rengjøringsprodukter og kosmetikk, spiser mest mulig økologisk, og alltid velger giftfrie og økologiske alternativer (når det er mulig) når det gjelder klær, håndkler og sengetøy – så tror jeg ikke ett par vinterstøvler er avgjørende for helsen i det store og det hele.

   Birgitte :)

 • Reply Renate Skredlund 9. februar 2015

  Hei. Veldig nyttig lesning. Visste mye fra før, men også en del nytt! Takk for at du skriver om viktige saker. Vet du om det er flammehemmere i de klassiske fleecepleddene med «pels» trekk på?

  • Reply Birgitte 10. februar 2015

   Tusen takk Renate. Så hyggelig at det kunne være til nytte :)
   Jeg anbefaler å unngå bruk av fleece generelt, da det er laget av resirkulert plast. Dette kan avgi bittesmå plastartikler som kan trenge inn i kroppen, og som også skylles ut med vaskevannet og ender opp i naturen, hvor det skaper store problemer. Det brukes også flammehemmere i fleece. Det er selvsagt ikke alle produsenter som bruker det, men da må man nesten undersøke med hver og en. Så det beste er å unngå fleece generelt.

  DIN KOMMENTAR