Familie og hverdag, Grønn livsstil, Juice & smoothies, Juicing, Kosthold, Plantebaserte oppskrifter

Den lille smoothieguiden

Alt du trenger å vite for å bli en smoothieproff.

Jeg elsker smoothies. Jeg kan ikke tenke meg noen enklere måte å få i meg frukt, grønnsaker og diverse supermat på. Det går kjapt og enkelt å lage, og er mettende – supert til frokost eller som mellommåltid. Om sommeren går jeg for friske, iskalde smoothies med mer bær og frukt, mens i vinterhalvåret går det mer i grønne smoothies, og mer mettende varianter med nøttesmør og råkakao og mye knasende og sunn topping.

Start enkelt med få ingredienser, og følg disse trinnene så kan du ikke trå feil:

1. Slik bygger du opp smoothien din:

SMAK: Velg en eller to basisingredienser ut i fra hva slags smoothie du har lyst på. Skal det være en knallsunn grønn smoothie, en frisk bærsmoothie eller kanskje en creamy sjokoladesmoothie? Velg for eksempel mellom grønnkål eller spinat, bær, ananas, mango, banan, gulrot, rødbete, eller rett og slett det du måtte ha tilgjengelig i kjøleskapet.

FYLDE: Så velger du en mild ingrediens som gir smoothien fylde og kremete konsistens, og som gjør smoothien mer mettende, f.eks banan, rå cashewnøtter eller avocado.

SØDME: Ha i noe som gir sødme og friskhet: Frukt, bær, eller for enda søtere smak: Stevia, dadler, yaconsirup eller kokospalmesukker.

VÆSKE: Eksperimenter med nøttemelk, eple- eller appelsinjuice, vann, kokosmelk, avkjølt te eller kokosvann. Begynn med kun litt væske og øk mengden til du får den konsistensen du vil ha på smoothien.

EKSTRA 1): Liker du smoothien ordentlig iskald tilsetter du isbiter, frossen frukt eller frosne bær. Du kan også fryse ned juice, te, kokos- eller nøttemelk i isterningformer og poppe disse rett i smoothien.

EKSTRA 2): Tilsett litt supermat for en ekstra næringsboost. F.eks chiafrø, lechitin, kokosolje, maca, hvetegress, acaipulver, osv. (dette er selvsagt valgfritt).

2. Blend, baby, blend
Kjør alt i blender til du har en kremete konsistens. Juster væskemengden ut i fra hvor tykk du ønsker smoothien din. Smak til med litt ekstra søtning hvis det trengs.

3. Topp med noe godt 
Gjør smoothien mer mettende og enda sunnere med for eksempel chiafrø, hampfrø, granola, bipollen, kokosflak, lecithin, kakaonibs eller gojibær på toppen. Supert når du spiser smoothien som frokost.

Must have-ingredienser som alltid funker i smoothies:
-Avocado: Gir masse sunne fettsyrer og gjør smoothien kremete, silkemyk og rund i smaken.
Cashewnøtter: Gir en kremete konsistens, fint som «fyll» i smoothien, gir en mild og litt søtlig smak, gjør smoothien mer barnevennlig.
-Banan: Det er sjelden jeg lager smoothie uten banan. Den gir sødme og fin konsistens. Har du bananer som begynner å bli overmodne? Kutt dem opp og legg dem i fryseren, og bruk dem i fremtidige smoothies.
-Dadler: Inneholder mye sukker, men samtidig en del næringsstoffer. Passer i alle smoothies som trenger litt ekstra sødme.
-Nøttemelk: Supert istedenfor vann eller juice i smoothien. Gir en mild og god smak og inneholder masse gode fettsyrer og andre viktige næringsstoffer. Les om hvordan du lager nøttemelk her.
-Nøttesmør: Gir en fyldig og god smak og gjør smoothien mer creamy og mettende. Min favoritt er mandelsmør. Slik lager du ditt eget nøttesmør.
-Eplejuice: Fint å bruke i smoothies med mye grønnsaker, fordi den gir en søt og frisk smak. Supert når man ikke er så vant med grønne smoothies (les: når du vil lure grønnkål og spinat i kresne familiemedlemmer).

Bonustips 1:
Fyll små poser eller bokser med oppskåret frukt, grønnsaker, bær etc. og frys det ned. Så kan du bare slenge innholdet i blenderen og tilsette litt væske, så har du smoothie på 1-2-3 på en travel dag.

Bonustips 2: 
Vil du ha med deg smoothien på tur, på jobb eller på stranda? Velg en trygg og giftfri flaske som holder innholdet kaldt, som denne fra S’well. Den skal kunne holde innholdet kaldt i 24(!) timer.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: