Grønn livsstil, Helse, Kosthold, Sunnhet, Supermat & greens

Supert ugress

I dag traff jeg en inspirerende dame da jeg var ute og gikk tur. I motsetning til de vanlige turgåerne som holdt seg pent og anstendig på stien, sto hun med rumpa i været og spiste små grønne tuster hun fant langs veien. Jeg ble selvsagt kjempenysgjerrig og måtte spørre henne hva hun drev med. Hun forklarte entusiastisk om alle de spiselige vekstene hun hadde kommet over og det hele endte med smaksprøver på både det ene og det andre.

Å finne mat ute i naturen på den måten er dessverre blitt like fjernt for oss som å dyrke maten vår selv. Det er synd når det finnes utallige vekster stappfulle av næringsstoffer rett utenfor døra vår. Men istedenfor å bruke friske unge blader fra hagen i salaten handler vi heller kjemikaliesprøytet salat i butikken. Vi har fjernet oss så langt fra det som egentlig er naturlig for oss, at vi i dag synes det er merkelig og skummelt å skulle spise grønne blader som vokser vilt ute i naturen.

Jeg håper og tror at vi etterhvert kan snu denne unaturlige trenden og at vi kan begynne å interessere oss mer for hva naturen har å by på igjen. Allerede ser vi at det å plukke sopp og bær begynner å bli kult blant vår generasjon også, men hvorfor ikke utvide horisonten og inkludere supermat som viltvoksende grønne vårskudd i kostholdet også? For mens sopp og bær er sensommerens skatter, er det nå på begynnelsen av våren at du bør komme deg ut og plukke “ugress”. Akkurat nå som de små grønne skuddene begynner å titte frem og før plantene kommer i blomst, er de på det mest potente når det gjelder næringsstoffer som vitaminer, antioksidanter og klorofyll.

Så kom deg ut i vårsola og plukk for eksempel:

  • Skvallerkål: Bedre kjent som skikkelig irriterende ugress å få i hagen. De unge skuddene har en frisk og syrlig smak og er spesielt rike på C-vitamin. Skvallerkål har beroligende, betennelseshemmende og sårhelende effekt. I tillegg kan den blant annet hjelpe mot fordøyelsesbesvær, hudbetennelser og revmatisme. Les gjerne mer her.

  • Brennesle: Dette fantastiske “ugresset” har vært brukt som mat og medisin i all tid. Det er svært rikt på mineraler og vitaminer, spesielt jern og C-vitamin, og kan blant annet hjelpe ved anemi, diabetes, blærekatarr, nyresten, urinsyregikt, magesår, allergi, astma, eksem og andre hudplager. Denne brennende herligheten virker også svært utrensende og kan godt brukes som del av en detoxkur. Les mer om høsting og anvendelse her.

  • Løvetann: Kaniner elsker løvetann og det bør du gjøre også! De ferske unge bladene er ypperlig i salat og kan også dampes på samme måte som spinat. Løvetann er spesielt rik på jern, kalium, B- og C-vitamin og betakaroten, og er en av de mest avgiftende plantene i urtemedisin. I tillegg kan den blant annet være til hjelp ved kviser, eksem, psoriasis, forstoppelse, diabetes, nyresten, høyt blodtrykk, revmatisme og urinsyregikt. Les mer her om hvordan du kan bruke løvetann.

 

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: