Grønn livsstil

Sunn og skjønn med solbær

Solbær er eksepsjonelle når det gjelder skjønnhets- og helseeffekter.

Solbær er skikkelig supermat for huden din. Disse mørke bærene overgår nemlig de fleste andre bær når det gjelder innholdet av antioksidanter. De inneholder spesielt mye C-vitamin, som er en kraftfull antioksidant som beskytter huden din mot frie radikaler. C-vitamin er viktig i kollagenproduksjonen og gir deg derfor glattere og mykere hud. Dessuten virker det betennelseshemmende og reparerende på skader. Solbær er også eksepsjonelt rike på andre effektive antioksidanter, som antocyanin og proantocyanidin, som beskytter og styrker huden.

Og det er ikke bare huden som nyter godt av superkreftene til solbær. De sterke antioksidantene har nemlig vist seg å virke styrkende på immunforsvaret og beskyttende mot både kreft, alzheimer og hjertesykdom. Flavonoidene som gir solbærene den dyprøde, nesten sorte fargen, skal virke bakteriehemmende, betennelsesdempende og lindrende ved infeksjoner.

Jeg har allerede plukket de to buskene mine helt tomme, og fylt opp fryseren med et fint lite lager av disse superbærene. Hvis du ikke er så heldig å ha en solbærbusk i hagen (eller kan gå på solbærslang hos naboen), finnes det lokale produsenter over hele landet, som tilbyr enten selvplukk eller som selger kurver og kasser med økologiske solbær. For eksempel bærgården Østre Enger. Her finner du en fin oversikt over flere produsenter. Husk at det går an å kjøpe inn et stort parti og fryse ned, så har du bær utover høsten og vinteren også. Og så er det jo fullt mulig å plante din egen solbærbusk nå på sensommeren og høsten, så har du bær neste sommer.

Den enkleste måten jeg får i meg solbær på er gjennom smoothies. Det lager jeg jo nesten hver dag uansett, så da er det bare å slenge oppi en håndfull frosne solbær i tillegg. De passer faktisk i nesten hvilken som helst type smoothie.

Her får du min favorittoppskrift på solbærsmoothie:

1 liten neve solbær
1 liten neve rå økologiske cashewnøtter
1 økologisk banan
2 økologiske dadler
1/4 avocado
Ca. 2 dl vann eller nøttemelk

Kjør alt i blender til du får en kremete konsistens. Tilsett mer væske om nødvendig.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: