Endelig er det tid for å drikke varm te foran en knitrende peis, gå turer i gult og rødt løv, og ikke minst: lage deilig, spicy høstmat som varmer kropp og sjel.
Denne indiskinspirerte gryta er min høstfavoritt. Hemmeligheten ligger i en håndfull med spennende krydder.
Du trenger:
Kokosolje til steking
2 ts gule sennepsfrø
5-10 nellikspiker
2 hele kardemommefrø
1 ts korianderfrø
2-3 ts malt spisskummen
2 ts malt paprika
2 ts garam masala
En klype cayennepepper
1/2 ts chilipulver eller en halv fersk rød chili, renset for frø
2 ts økologisk grønnsaksbuljong
2-4 dl vann
Litt salt og pepper
1/2 gul løk
2 hvitløksfedd
En tommelstor bit ingefær, revet
En halv søtpotet, skrelt
2 små økologiske gulrøtter
1/2 blomkålhode
1 stor eller to vanlige bokser økologiske knuste tomater (Jeg bruker den store fra I♥ECO fra ICA)
1 boks kikerter
1 stor neve cashewnøtter
1/2 sitron
Fersk koriander til pynt
Slik gjør du:
- Skyll kikertene og la de renne av seg i et dørslag.
- Hakk løk og hvitløk, skjær søtpotet og gulrot i små terninger og blomkål i små buketter og riv ingefæren.
- Knus kardemommefrø, og nellikspiker i en morter. Varm en ss kokosolje i en tykkbunnet gryte og ha alle krydderne, bortsett fra salt og pepper, i gryta. Fres krydderblandingen på middels varme, til det begynner å dufte deilig indisk på hele kjøkkenet.
- Bland løken inn i krydderblandingen og la den frese til den er blank. Ha i hvitløk og fres i noen minutter til.
- Tilsett søtpotet, gulrøtter og blomkål, og hell over tomatboksen.
- Ha i bulljong og et par dl vann. Rør godt om og kok på svak varme i 15-20 minutter. Tilsett mer vann hvis den blir for tykk.
- Mot slutten av koketiden har du i kikertene og ingefæren.
- Smak til med salt, pepper og sitron, og strø over hakket koriander og cashewnøtter.
Gir 3-4 porsjoner. Serveres alene eller sammen med ris. Avocado er også veldig godt til.
Hva er din favoritthøstmat?