Jeg har to små beskjedne epletrær i hagen. De er ikke høyere enn meg selv, og de står der på nordsiden av huset som to lure grønne skygger. Men når sommer blir til høst, skjer det noe magisk. Da eksploderer det nemlig i en økologisk epledrøm på de to spinkle trærne. Jeg hadde aldri trodd at så små trær kunne bære så mye frukt, og jeg har aldri i mitt liv smakt bedre epler. Store, røde, saftige epler med knallrosa fruktkjøtt. Akkurat passe søte og syrlige på én gang. Vi knasker, safter, baker, moser og juicer våre egne økologiske epler gjennom hele september. For en luksus!
I dyrking av konvensjonelle epler brukes det kunstgjødsel og kjemisk syntetiske sprøytemidler.
I økologisk epledyrking gjødsles trærne isteden med kompost, husdyrgjødsel eller grønngjødsel. Det er ikke lov å bruke hverken gass eller voks på eplene. Så da er det vel ikke så mye å lure på? Velg økoepler, så er du på den trygge siden – og så smaker de jo mye bedre, spør du meg!
Nå er eplesesongen i full gang, og det er bare å nyte de fantastiske, norske økologiske eplene. Har du ikke eget tre i hagen, kan du jo gå på epleslang hos naboen (kanskje du til og med får tillatelse hvis du spør pent?). Det forundrer meg over hvor mye epler det finnes rundt om i norske hager som ikke høstes.
Ellers kan du gå på eplejakt på:
-Lokale markeder og gårdsutsalg, sjekk f.eks på facebook og i avisen.
–Bondens Marked – finn sted og datoer her. Blant annet holdes det økomarked på Youngstorget i Oslo den 30. september i forbindelse med ØKOuka.
-Velassorterte helsekostbutikker og øko-kolonialer.
–123Levert.no, har økologiske epler fra Egge Gård.
-Butikker som Meny, Coop og Kiwi har som regel økologiske epler, sjekke gjerne at de er norske for å støtte opp om lokal og kortreist mat.
På Renmat.no finner du en fin oversikt over gårder rundt om i landet som tilbyr selvplukk av epler og/eller har gårdsutsalg.
Har du et bugnende epletre eller har gått bananas på gårdsutsalget eller i hagen til naboen, er det utrolig mye godt du kan lage av eplene du har til overs. En av mine absolutte favoritter er smuldrepai. Denne er både enkel og kjapp å lage, glutenfri og vegansk – perfekt som en sunn høstdessert! Og så er det en super måte å få brukt opp epler med flekker og andre skavanker.
Smuldrepai med økologiske epler:
4–5 middels store epler
200 g glutenfri økologisk havregryn
200 g kjøleskapskaldt melkefritt smør, f.eks. Berit Nordstrand’s Smøremyk
100 g kokossukker
2 ts kanel
Rens og skjær eplene i biter og ha dem utover i en smurt ildfast form. Strø over kanel og ca. 2 ss av sukkeret. Kjør 2/3 av havregrynet til mel med en stavmikser. Tilsett smøret og resten av sukkeret og kna det godt sammen med hendene til du har en klumpete masse. Fordel det over eplene. Det er også godt med valnøtter og rosiner i. Smuldrepaien stekes på 180 grader i 20–30 minutter.