Baby & barn, Graviditet, Grønn livsstil, Helse, Iherb.com, Kosthold, Livsstilsendring, Sunnhet, Supermat & greens

Guide til grønne tilskudd: Hva med gravide og ammende?

De siste dagene har jeg fått noen spørsmål om hva som er trygt å bruke av superfoods og grønne tilskudd for gravide og ammende. Før jeg går videre med guiden, har jeg derfor lyst til å skrive et eget innlegg for å svare på nettopp dette.

En av damene som lurer på dette skrev:

Hei Birgitte. Jeg er en dame på 30 år, gravid med mitt andre barn (i uke 30). I det siste er jeg blitt mer nysgjerrig på superfoods og tilskudd i kosten, blant annet fordi jeg føler meg helt tappet for energi og har vært mye småsyk i det siste. Jeg har mye kunnskap om kosthold, og lager for det meste mat fra grunnen av, men kanskje er noe mer å hente på disse “grønne tilskuddene”. Men, hvordan kan dette kombineres med graviditet, amming og hva med mitt andre barn på 2, 5 år???

En annen skrev:

Hei! Jeg  har nettopp oppdaget bloggen din, og jeg er imponert! Jeg har de siste mnd orientert meg litt ang superfood, og jeg har begynt å bruke hampfrø, gojibær og chiafrø, men siden jeg har vært gravid, har jeg ønsket å vente med de grønne tilskuddene. Nå ammer jeg, og siden jeg ikke har klart å skaffe meg oversikt over hva som er ok når man ammer, så venter jeg fortsatt. Er imidlertid fristet til å prøve litt etterhvert, enkelte av tilskuddene skilles visstnok ikke ut i melken og lymfen, men gjennom tarm og avføring. Har du noen formening om hva som er ok når man ammer?

Først og fremst, tusen takk for spørsmålene deres! Som dere vet er det visse forhåndsregler å ta når man er gravid eller ammer.

Når det gjelder de mest avgiftende tilskuddene, som chlorella og spirulina (og til en viss grad hvetegress), vil jeg anbefale både gravide og ammende å vente med å begynne med disse til man er helt ferdig med ammingen. Dette er fordi giftstoffer og tungmetaller frigjøres og sirkulerer i kroppen før de renses ut, og sjansen er stor for at fosteret eller babyen som ammes får dette i seg. I tillegg kan den avgiftende egenskapen disse tilskuddene har gi økt fare for abort fordi kroppen kan anse fosteret som et fremmedlegeme. Noen hevder at det er greit å ta tilskudd som renser giftstoffene ut gjennom tarmen, og at disse dermed ikke overføres til barnet, men jeg ville ikke tatt den sjansen. Hvis vi ikke er helt på den sikre siden, bør ikke babyen i magen eller det nyfødte barnet fungere som prøvekanin. Har du derimot gått på chlorella eller spirulina over en lengre periode før du ble gravid, kan du gjerne fortsette både under graviditet og amming.

Du bør også unngå tilskudd av aloe vera da saponinene i dette kan påvirke cellemembranene og virke sammentrekkende på livmoren.

Superfoods som chiafrø, hampfrø, gojibær, maca, spirer, oljer osv. er helt ok, både for gravide og ammende. Når det gjelder tilskudd av gress, som hvete-, rug-, bygg- og havregress, er det uenighet om dette er trygt for gravide og ammende eller ikke. Min sunne fornuft sier meg at det er liten forskjell mellom disse gresstilskuddene og andre grønnsaker, og at det derfor er trygt å ta. Likevel vet vi at hvetegress har en avgiftende effekt på kroppen, så selv om den kanskje ikke er like sterk som chlorella eller spirulina, er det lurt å være litt ekstra forsiktig under graviditet og amming. Dropper du gresstilskuddene også, kan du godt bruke ferske grønnsaker og grønnsaksjuicer for å få i deg mye av de samme næringsstoffene. Velger du å begynne med slike tilskudd, bør du starte med svært små doser og bygge opp mengden gradvis. Hold dosene forholdsvis lave helt til du er ferdig med å amme.

                                           

Hvorfor du føler deg tappet for energi og småsyk, er noe du bør finne ut av gjennom grundige blodprøver og andre tester hos en dyktig lege. Hvis du bor i nærheten av Oslo, kan jeg tipse deg om min privatlege, Siri Aabel. Les mer her. Ta signalene på alvor, selv om det er normalt å være sliten og ha andre plager under en graviditet.

Under graviditeten ville jeg tatt en god multivitamin, samt sink, d-vtiamin, folsyre, probiotika og omega 3 fra planteoljer (gjerne Udos Choice). Men jeg må understreke at det er viktig med en undersøkelse hos lege for å få kartlagt nettopp ditt behov.

Når det gjelder greens til barn, bør nok dette vente til barnet er 2-3 år gammelt. Da kan du begynne så smått å innføre litt spirulina, hvetegress o.l. i f.eks smoothies. Men enda viktigere enn grønne tilskudd er gode oljer, bær, frukt og grønnsaker.

                                           

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: