Baby og barn, Grønn livsstil, Grønt hjem, Ren kosmetikk, Verstingstoffer

Trygge våtservietter til de minste

Våtservietter

Forbrukerrådet har nettopp testet ni ulike våtservietter til baby for potensielt skadelige stoffer. Serviettene fra Pampers inneholder allergifremkallende parfyme og er testens dårligste. Våtserviettene fra Natusan, Soft Style og Neutral får fire grønne smilefjes, og er dermed testens vinnere. Franske myndigheter fraråder at dette stoffet brukes i bleieområdet på barn under tre år.

Seks produkter har fått gule føre-var-anmerkninger fordi de inneholder phenoxyethanol, som er et stoff det hersker usikkerhet rundt.

Alle produktene er laboratorietestet for det sterkt allergifremkallende stoffet MI. I tillegg ble produktene deklarasjonstestet for både hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfyme og konserveringsmiddelet phenoxyethanol.

Testen viser at:
• Ingen av produktene inneholder MI
• Ingen av produktene inneholder hormonforstyrrende stoffer
• Ett av produktene inneholder allergifremkallende parfyme
• Seks av produktene inneholder konserveringsmiddelet phenoxyethanol som det knyttes noe usikkerhet til ved bruk på små barn.

Men må vi bruke våtservietter i det hele tatt da?

Jeg synes det er supert at Forbukerrådet gjør slike tester, spesielt når det gjelder produkter til sart barnehud. Men det finnes mer helse- og miljøvennlige metoder å få stumpen ren på. Jeg har omtrent aldri brukt en våtserviett på Jonathan. Isteden sverger jeg til klut og vann, og i noen tilfeller kompresser med vann (disse får du på apotek og i matbutikker). Kompresser er mildt for babyhuden, men er ikke det mest miljøvennlige alternativet. Men alle småbarnsforeldre vet at praktisk trumfer det meste når man er ute på farten og minsten trenger bleieskift av den litt mer «kompliserte» sorten…

Du kan også ha med våte kluter i en pose, som du tar med deg hjem og vasker etterpå. På Bambusbarna.no får du kjempefine våtposer i små og store størrelser, som du kan ha med deg de våte klutene i. Og på Levlogisk.no selger de små, økologiske bomullskluter som er supre å både ha med i stellebagen og å bruke ved bleieskift hjemme.

Hvis du likevel sverger til våtservietter vil jeg anbefale Natracare Baby Wipes, som er økologiske og biologisk nedbrytbare. De er helt frie for syntetiske konserveringsmidler, alkohol og kunstige duftstoffer, og inneholder ingen plastmaterialer – kun GMO-fri, økologisk bomull. Disse finner du i helsekostbutikker og i nettbutikker som Helseogkost.no  og Kinsarvik.no.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: