Glutenfri bakst, Glutenfritt kosthold, Plantebaserte oppskrifter

Supersunne rundstykker uten gluten

Min glutenfrie bakekarriere startet med noen svært flate og usexy hjemmebakte brød. Eller forsøk på brød, tror jeg vi heller kaller det; våte inni, flate som brownies og med en overveldende smak av bokhvete. Not good.

Så ga jeg opp bakingen en stund, fant ut at jeg greide meg veldig fint uten brød. Men så kom denne hektiske våren og jeg kjente at tilgangen på noe raskt og lettvint ble viktig for å få i meg nok mat på lange dager. Jeg var lei av knekkebrød og begynte å eksperimentere litt frem og tilbake med forskjellige oppskrifter, og vips – så kom disse glutenfrie, proteinrike og veganske rundstykkene til verden.

De er saftige og næringsrike, enkle å lage, og oppskriften kan varieres etter eget behov.

Til ca. 20 rundstykker trenger du:

7 dl jyttemel

6 dl quinoamel

3 dl amaranthmel (kan erstattes av valgfritt mel)

1 dl hampmel (kan erstattes av valgfritt mel)

2 dl malte linfrø

1 dl malte solsikkekjerner

2 ts himalayasalt

1 pose tørrgjær

1 ss yaconsirup, lønnesirup eller annen sunn søtning

3-4 dl frøblanding (f.eks hampfrø, chiafrø, gresskarfrø, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø)

1 håndfull valnøtter, knekkes i mindre biter (kan sløyfes)

0,5 dl olivenolje

Ca. 13 dl lunkent vann

Slik gjør du:

  • Mal linfrø og solsikkefrø i en kaffekvern/frøkvern el.l. Bland alle de tørre ingrediensene godt i en bolle/kjøkkenmaskin.
  • Tilsett olivenolje og vann. Bland godt med en sleiv og la kjøkkenmaskinen elte deigen i minimum 15 minutter (lang elting er viktig ved glutenfri baking). Du kan ev. elte deigen for hånd og ta det som en god treningsøkt ; ).
  • Ha litt olje på hendene, så unngår du kliss når du former deigen til rundstykker.
  • Legg rundstykkene på en stekeplate med bakepapir. La rundstykkene heve godt tildekket i 30-45 minutter.
  • Stekes på 200 ℃ i 30-40 minutter. Avpass steketiden utifra din egen ovn.
  • Nytes med sunt og godt pålegg som nøttesmør, økologiske bær eller avocado med tomat og spirer eller andre grønnsaker.


FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

4 KOMMENTARER

  • Reply Gro Bratsberg 25. april 2017

    Hei.
    Jeg er ute etter oppskriften på et brød uten gluten,er lavkarbo og ellers så næringsrikt som mulig, og som samtidig vil smake så godt at en femåring kan like det.
    Jeg har gjort endel mislykka forsøk som ikke har falt i smak hos sønnen min.
    Jeg bruker for tiden Toros glutenfrie havrebrød u/ hvetestivelse, og jeg tilsettet olje og frø og egg for å gjøre det litt met næringsrikt/ mettende.Men jeg liker ikke at det brukes så mye mais- og risstivelse i produktet.Har du tips om et godt brød?
    Mvh Gro

  • Reply Marita 15. oktober 2015

    Kan man fryse disse? Like god da? :)

    • Reply Birgitte 15. oktober 2015

      Hei Marita! Takk for kommentaren din :)

      Ja det kan du gjøre, ikke noe problem!
      Lykke til og håper du liker oppskriften!

      Birgitte <3

    DIN KOMMENTAR