Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk, Plantebasert, Tips & triks

Slik lager du verdens vakreste isbiter

Tenk at noe så enkelt kan bli så himla fint!

Dekorative isbiter er en super måte å få brukt opp det du har til overs av frukt, bær, urter eller spiselige blomster på. Og så ser jo vannet ekstremt mye mer fristende ut, og da drikker du kanskje mer i varmen også. Disse kan du dessuten bruke både i vannglasset og i sommerdrinken.

Bruk det du har av:
-Blomster, se dette innlegget for tips til spiselige blomster.
-Frukt, alt av frukt kan brukes. Skjær det i passende biter før du har det i formene. Trenger ikke skrelles hvis det er økologisk.
-Bær, kan brukes hele, bortsett fra jordbær som bør deles hvis de er store.
-Urter, setter både smak og gir helseeffekt, les mer her.

Og du – husk å bruke økologiske eller villhøstede ingredienser, da ;)

Slik gjør du:

 • Vask og skrell frukten du vil bruke. Bær, blomster og urter renses og vaskes ved behov.
 • Bruk gjerne isbitform i rustfritt stål. Jeg digger denne som du får på Beeorganic.no.
 • For å få klarere isbiter kan du teste dette tipset: Kok vannet i 2 minutter og la det avkjøle seg til romtemperatur før du har det i formene. Dette fjerner en del av luften i vannet og kan gjøre at isbitene ikke blir så tåkete.
 • Legg det du vil bruke av urter, blomster, frukt eller bær i isbitformen. Tenk litt på hva du vil bruke dem til – for eksempel kan du lage noen med agurk og mynteblader til en mojito eller sitrusfrukter til en iste eller lemonade.
 • La isbitene stå i fryseren til de er helt frosne.
 • Vil du lage skikkelig store isbiter som passer i en vannmugge eller karaffel, kan du bruke et muffinsbrett istedenfor isbitform. Her kan du godt bruke hele skiver av sitron, kiwi eller lime.

TIPS! Du kan også lage isbiter av fruktpuré, ferskpresset grønnsaksjuice, fruktjuice, kaffe (supert å helle melk over for en kjapp iskaffe), eller bruk ingefær, kajennepepper og sitron og lag noen skikkelige detox-isbiter!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

5 KOMMENTARER

 • Reply Ruben 26. juli 2016

  Hei igjen, og takk for tilbakemelding!

  Jeg lurer på lagring av diverse ting som jeg hadde vært veldig takknemlig for svar på.
  Nå har du jo svart på noe av dette, og det er flott om du kan svare på det resterende – men jeg har også full forståelse for hvis det blir for mye.

  Nøtter og frø regner jeg med du lagrer i kjøleskap og frys?
  Men hva med kakaobønner, quinoa, amaranth og lignende, oppbevarer du disse også i kjøleskap og frys?
  Hva med te, krydder, rårørsukker, kokosblomstsukker osv., oppbevarer du også disse i kjøleskap og frys?

  Eller kort og godt, hva oppbevarer du i kjøleskap og frys bortsett fra helt åpenbare ting som frossenvarer, melk, egg og lignende.
  Og oppbevarer du nøtter, frø og alle disse tingene i Norgesglass og lignende, eller evt. andre lufttette beholdere? Evt. hvilke typer anbefaler du og bruker til dette?

  Nøtter og frø og alle disse andre tingene som lagres i kjøleskap bør vel lagres i lufttette beholdere som Norgesglass og lignende for å unngå oksidering, harskning og mugg?
  Er det pga. oksidering, harskning og mugg disse tingene evt. bør lagres i lufttette beholdere som Norgesglass og lignende? Eller er det evt. pga. andre ting?

  Eller er det best å lagre disse tingene i for eksempel bomullsposer og lignende så de får puste?
  Hva med poteter og lignende, de bør vel oppbevares i kjøleskap i bomullsposer og lignende slik at de får puste?
  Hva med frukt og grønnsaker ellers, kan de ligge utildekket i kjøleskapet?

  Hvilken type Norgesglass eller andre ting bruker du evt. til dette, den med hemper eller skrulokk – hvilken holder tettest av de to eller andre ting som du bruker?

  Takk på forhånd.
  Mvh. Ruben.

 • Reply Julie 19. juli 2016

  Hei! Jeg har bare noen spørsmål ang hvor de kjøper litt av hvert :)
  I boken står det at du/dere kjøper kokosolje til steking fra Nutiva. Velger du den som er raffinert da? Hvilke oljer egner seg til å steke i stekepanne? Vet at raps-olje er fin, trodde og at kokosolje var bra, men det er kanskje litt forskjellig ettersom hvordan de er fremstilt? Hva er forskjellen på virgin, raffinert/uraffinert, kaldpresset?
  Er det ok med tørkede bønner og linser som ikke er økologiske? Eller er det stor forskjell her på de som er økologiske/ikke økologiske med tanke på sprøytemidler, miljø og helse?

  Jeg ser etter oppbevaringsbokser til tørrvarer (nøtter, mel, bønner, frø o.l.), og vil jo helst ha noen som er trygge. Disse er laget av polyester ( http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/40257499/ ), har du noe å si om det? Eller noen andre litt store bokser å anbefale (skal romme flere ting)? :)

  Tusen takk for hjelp!

  • Reply Birgitte 26. juli 2016

   Hei og beklager sent svar! :) Til steking bruker jeg begge deler, men velger oftest den raffinerte siden den ikke setter kokossmak på maten. Ellers bruker jeg en del rapsolje til steking. Kaldpresset, «Virgin» og «Extra Virgin» betyr at det ikke er brukt varme ved fremstilling. Uraffinert betyr at oljen er kaldpresset og ikke gjort noe med i etterkant. Raffinert betyr at oljen er fremstilt ved bruk av varme og i en del tilfeller at den er bleket og at lukten er fjernet i etterkant. Velger du en raffinert olje er det derfor viktig å gå for en som ikke er bearbeidet på denne måten etter at den er presset.
   Jeg velger alltid økologiske bønner, linser, kikerter osv. da disse ofte inneholder sprøytemiddelrester hvis de ikke er økologiske. Jeg vil anbefale deg å gå for beholdere i glass. Det har de også på Ikea. Typ store norgesglass med lokk. Lurt å spare på tomme sytetøyglass o.l. også og bruke disse til oppbevaring :)

 • Reply Ruben 18. juli 2016

  Hei!

  Oppbevarer du nøtter og frø i kjøleskap, og/eller fryser?
  Oppbevarer du også kakaobønner i kjøleskap og/eller fryser?
  Hvordan oppbevarer du korn og mel?

  Mvh. Ruben.

  • Reply Birgitte 22. juli 2016

   Hei! Det er nok litt til og fra. Linfrø blir fort harske så disse har jeg alltid i kjøleskap, samme med chiafrø. Nøtter har jeg i kjøleskapet om jeg har plass til det, ellers i et tett glass i skapet. Hele kakaobønner har jeg i grunn aldri brukt, kun kakaopulver og nibs, oppbevarer dette i skapet. Mel har jeg i glassbeholder eller i papirposen det kommer i, i matskapet. Birgitte :)

  DIN KOMMENTAR