Dyrke grønnsaker, Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk, Plantebaserte oppskrifter, Salater & småretter, Tips & triks

Lag ditt eget økologiske urtesalt

Urter er enkle å dyrke selv, men ikke alltid like lett å få spist opp. Her får du tips til hvordan du bruker de i ditt eget økologiske urtesalt.

Urter er noe av det enkleste du kan dyrke selv, uansett om du sår de selv eller kjøper ferdige og setter rett i jorda – og de er perfekte dersom du har liten plass. Men i blant er det ikke lett å få brukt opp alle urtene før de visner, så her skal du få et supert tips som sørger for at urtene ikke trenger å gå i søpla.

Urtesalt er en effektiv måte å få brukt opp urter på. Og det som er ekstra genialt, er at det har nærmest ubegrenset holdbarhet. Så da gjør det ingenting om du lager mye på én gang – perfekt å gi bort i gave eller å krydre maten med i vintermånedene.

Urtesalt er rett og slett salt + urter. Intet mer, intet mindre. Du kan selvsagt ha i andre spennende ting også, som revet sitronskall, chili eller annet spicy krydder. Valget er ditt, bruk det du har!

Dette trenger du:
•Bruk det du har av urter, nesten alt funker! Bortsett fra mynte, som passer bedre sammen med sukker. Vil du så dine egne urter finner du økologiske frø på blant annet solhatt.no.
•Bruk havsalt eller himalayasalt. Vanlig bordsalt funker selvsagt også, men smaken blir bedre med et kvalitetssalt, synes jeg.
•Og så trenger du glass med tett lokk, for eksempel små norgesglass. Disse er det lurt å kjøpe inn nå – hvis du venter til utpå høsten fordi du vil lage urtesalt i julegaver, er det ofte utsolgt for små fine glass med lokk. Du kan selvfølgelig også bruke tomme syltetøyglass o.l.
•Ev. andre smakstilsetninger, som chili, løk, hvitløk, sitronskall, selleri, purre, ruccola, gressløk eller persillerot.

Slik gjør du det:
Beregne ca. 1 del salt til 1 del urter. Fjern de groveste stilkene på urtene. Kjør urter og eventuelle andre smakstilsetninger i en foodprosessor til det er finhakket. Tilsett saltet og kjør videre til du har en glatt blanding. Hell blandingen på en stekeplate med bakepapir. Bre den godt utover med en slikkepott. Jo tynnere lag, jo raskere går det å tørke. Sett brettet midt i ovnen og sett ovnen på 50 grader med varmluft. La det være en lite glippe på ovnsdøren. La urtesaltet få stå til det er helt tørt, hvor lang tid det tar vil variere, så bare følg med (viktig at det blir 100 % tørt!). Lager du mye på én gang kan du la det stå over natten. Hvis saltet klumper seg kan du bruke en stekespade og hakke litt i det underveis. Vil du ha et finknust urtesalt kjører du det en runde i foodprosessoren når det er ferdig. Urtesaltet oppbevares mørkt i et lufttett glass.

Bruk urtesaltet istedenfor vanlig salt på maten, perfekt i alt fra supper og salater til dipper og sauser osv. Eller på grillmat og i marinade. Og kjempegodt på potetbåter i ovnen!

Tips: Benytt deg av sommersola når den er her, og vær ekstra miljøvennlig ved å tørke urtesaltet ute i sola istedenfor i ovnen.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: