Familie og hverdag, Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk

Derfor bør du velge økologiske jordbær

Det er like før jordbærgalskapen setter inn igjen. Du vet, de ukene hvor vi nordmenn spiser jordbær nesten daglig. Fordi det er sommer. Og jordbær er godt. Og de ligger der så store, rød og blanke i butikken. Mengder med jordbær spiser vi – på stranda, i parken, til dessert.

Men jordbær sprøytes mer enn de fleste andre bær. I Norge ligger gjennomsnittet på 8 ganger per sesong – og de sprøytes senest syv dager før vi vi spiser dem, i følge Nils Christian Geelmuyden i boken Sannheten på bordet. 

I følge Ewg.org ligger jordbær nå på førsteplass på Dirty Dozen ™ – listen over de tolv typene frukt, bær og grønnsaker som inneholder mest sprøytemiddelrester. I perioden 2009 – 2011 foretok Bioforsk stikkprøver av 170 norske jordbær fra hele landet. Det viste seg at i 95 % av bærene ble det påvist rester etter 7 ulike sprøytemidler. I belgiske jordbær ble det påvist så mye som 11 pesticider i ett enkelt eksemplar.

Og grenseverdiene for hvor mye sprøytemiddelrester som er tillatt, øker stadig. I følge Oikos.no inneholdt jordbær opptil ti ganger så mye gift i 2011 som i 2007. Da lurer jeg på hvordan det står til i dag.

Foruten at denne cocktailen av sprøytemidler kan utgjøre en helserisiko for oss som spiser jordbærene, kan det også være skadelig for de som dyrker og høster bærene. Og sprøytemidlene som brukes kan både ha kreftfremkallende og hormonhermende effekter, i følge Sannheten på bordet.

Så  ved å velge økologiske jordbær og unngå de konvensjonelle, gjør du både deg selv og andre en tjeneste. Dessuten skåner du miljøet for giftige sprøytemidler. Og så smaker jo økologiske bær SÅ mye bedre!

Det kan være utfordrende å få tak i økologiske jordbær, men tilgangen øker stadig. Det som er viktig er at vi forbrukere etterspør det. Flere butikker har mulighet til å ta inn økobær fra lokale produsenter, men det er vår jobb å mase etter det for å få det i butikkhyllene. De nye kolonialene, som Tjøme Kolonial, Lokal Kolonial og Ekte Vare, er flinkt til å ta inn økologiske jordbær.

Her har Framtiden i våre hender laget en oversikt over hvor du kan få tak i økojordbær. Magasinet Ren Mat har laget en oversikt over økologiske frukt- og bærdyrkere, som også kan være nyttig.

Og du, det er ikke for sent å dyrke dine egne jordbær! Det er faktisk veldig enkelt og kan gjøres både i hage og på en solfylt balkong. Her får du gode tips til hvordan du dyrker dine egne jordbær.

For må vi egentlig ha jordbær hver bidige dag i hele sommer? Kan vi ikke heller kjøpe eller plante noen nydelige økologiske bær og nyte det som luksus en gang i blant? Jeg garanterer at det smaker bedre på alle måter.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: