Hjemmelaget kosmetikk, Kropp, Kroppsolje, Naturlig skjønnhet, Ren kosmetikk

Lag ditt eget økologiske body butter

Kjapp og enkel pleie for tørr vinterhud, og perfekt som hjemmelaget julegave.

Det høres kanskje komplisert ut, men body butter – eller kroppssmør, om du vil – er faktisk noe av det aller enkleste å lage selv. Det går kjapt, krever få ingredienser og så er det helt nydelig å smøre inn tørst vinterhud med.

I tillegg er hjemmelaget body butter en perfekt gave å gi bort. Har du det i noen fine norgesglass og knyter på en håndskrevet merkelapp, har du allerede et par gaver i boks til jul.

Body butter’et lager du ved å piske kokosolje til det er fluffy og silkemykt som pisket krem. Kokosoljen er fantastisk for huden, den mykgjør og pleier, og er rik på vitamin E som virker reparerende på huden.

I tillegg til kokosolje kan du bruke eteriske oljer i body butter’et. Nå mot jul synes jeg det er perfekt med dufter som kanel, frankincense, appelsin, peppermynte eller nellik. Eteriske oljer finner du i velassorterte helsekostbutikker og på nettet, f.eks på Teleurt.no.

Hjemmelaget body butter:

Du trenger:
2,5 dl økologisk kaldpresset kokosolje (bruk raffinert kokosolje dersom du ikke er så glad i kokosduft)
10–15 dråper eterisk olje (valgfritt)

Slik gjør du:

 1. Kokosoljen skal være fast. Men dersom den er veldig hard kan du smelte den over vannbad og så avkjøle det i fryseren i ca. 20 min. til den er semi-fast.
 2. Ha kokosoljen i en kjøkkenmaskin eller bruk en håndmikser. Blender eller stavmikser funker ikke til dette. Pisk oljen på høy hastighet i ca. 5–7 minutter, til den blir lett og luftig.
 3. Tilsett eventuelle eteriske oljer og bland godt.
 4. Ha body butter’et over i rene glass med tett lokk og oppbevar det i romtemperatur. Dersom du har det veldig varmt hjemme bør du oppbevare det i kjøleskapet.

Tips: Bruk en sprøytepose til å fylle bodybutter’et i glasset med, da får du en lekker effekt på toppen, og det blir mye mindre gris. Du kan ev. bruke en brødpose el.l. som du klipper et lite hull i.

Dersom body butter’et smelter er det bare å ha det i kjøkkenmaskinen og piske det på nytt.

Smør deg inn etter dusjen og vent noen minutter slik at det får trekke godt inn i huden før du kler på deg. Tåler du kokosolje i ansiktet (noen får tette porer av det), må du gjerne bruke det der også. Bare husk at hvis du bruker eteriske oljer med sitrus i så bør du ikke utsette huden for sollys de første timene etter påføring.

Tips: Er du en sjokoladefrik som meg? Bytt ut halvparten av kokosoljen med kakaosmør! Smelt kakaosmøret og kokosoljen over vannbad og sett det i fryseren i ca. 20 min. Når det begynner å bli fast pisker du det i kjøkkenmaskinen.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

8 KOMMENTARER

 • Reply Stine 9. desember 2017

  Hvor lenge ca er den holdbar? :)

  • Reply Birgitte 21. desember 2017

   Hei! Denne er holdbar lenge, kan ikke si nøyaktig hvor lenge for har pleid å bruke det opp innen den tid ;)

 • Reply Cecilie 29. juli 2017

  Hei! Kan man tilsette duftolje i denne blandingen, i stedet for eterisk olje?
  Duftolje skal man bruke ca. 4-6 dråper av pr. 100 gram masse.
  Hadde det funket? Eller måtte man da hatt i kons.middel?

  • Reply Birgitte 3. september 2017

   Duftolje er ofte laget av syntetiske duftstoffer, noe jeg ikke anbefaler. Så dette bør du sjekke nøye først ;)

 • Reply Geirid Klepaker 20. desember 2016

  Hei, Birgitte! Tusen takk for alt du deler om helse og rene naturprodukter. Jeg lurer på om du kunne gitt meg tips om hvor man får tak i krukker og utstyr til å lage/blande kremer osv? 🙂

  • Reply Birgitte 28. desember 2016

   Hei! Så hyggelig å høre at du lar deg inspirere :) Du finner mye på nettet, f.eks på ebay.com/ebay.co.uk, på organicmakers.se og på baldwins.co.uk. Hilsen Birgitte

 • Reply I.H 10. desember 2016

  Hei!
  Jeg leste på https://www.beneficialbotanicals.com/facts-figures/comedogenic-rating.html at kokosolje ligger på 4 når det gjelder hvor lett den tetter til porer (5 er det høyeste).
  Er det andre oljer/fett man kan lage body butter av, som ikke er for vanskelig å få tak i her i Norge? Jeg bruker ikke lenger body lotions fra apotek, siden alle inneholder diverse stoffer som ikke er så bra, og som jeg prøver å unngå.

 • DIN KOMMENTAR