Belgfrukter, Familie og hverdag, Frokost, Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk, Pålegg, Plantebaserte oppskrifter

Hjemmelaget ovnsbakt vegetarpostei

Til hverdags lager jeg en enklere og kjappere utgave av vegetarpostei (oppskrift på den finner du her), men når det nærmer seg jul så synes jeg det er koselig å gjøre meg litt ekstra flid og lager denne deilige ovnsbakte posteien av bønner og med kryddere som er en hver julefrokost verdig. Jeg lager alltid en stor porsjon for denne forsvinner fort hjemme hos meg. Selv ihuga kjøttspisere som stikker innom her synes den er kjempegod. 

Hemmeligheten ligger i krydderet. Kombinasjonen av allehånde, litt malt nellik, spisskummen, muskat, malt ingefær og fersk timian, gjør dette til juleposteien over alle juleposteier. Og når den ovnsbakes får den den runde og fyldige smaken som er så god og så dufter det deilig av julekrydder på hele kjøkkenet.

Det skader jo heller ikke at den er fri for animalske ingredienser og gufne tilsetningsstoffer. Isteden er den proppfull av gode og næringsrike bønner som metter lenge og som er rike på protein, mineraler som jern og sink, antioksidanter, fiber og B-vitaminer.

LES OGSÅ: På bønnekjøret – FN har erklært 2016 for belgfruktens år.

Posteien er passe myk i konsistensen, med sprø og god stekeskorpe og passer perfekt på nybakt brød og med knasende agurk på – eller med sylteagurk eller syltede rødbeter, for den som heller foretrekker det.

Jeg bruker som regel vanlige kidneybønner til denne, men du kan også prøve deg på sorte bønner eller grønne linser. Hvis du ikke vil koke bønnene selv finner du dem enkelt på boks i butikken. REMA 1000 har nå kommet med sin egen serie med økologiske bønner, linser, kikerter m.m., og her finner du også sorte bønner på boks, som ellers kan være vanskelig å oppdrive i økologisk variant. Tommel opp for det!

Hjemmelaget ovnsbakt vegetarpostei:

½ gul økologisk løk, finhakket
1 økologisk hvitløksfedd, finhakket
2 bokser økologiske kidneybønner, eller tilsvarende mengde i hjemmekokte
2 krm allehånde
½ krm malt nellik
½ krm malt ingefær
1/2 ts spisskummen
1 krm malt muskat
Ca. 1 ss hakket fersk timian
1 ts næringsgjær (kan sløyfes)
En liten skvis med sitronsaft
Salt og nykvernet pepper

  • Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
  • Stek løk og hvitløk i litt i olje til det mykner.
  • Skyll bønnene godt hvis du bruker de fra boks. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller bruk en stavmikser, og kjør til du har en grov masse. Smak til med salt og pepper og ha eventuelt i mer krydder om du vil.
  • Ha posteien over i en liten brødform eller en liten, smurt ildfast form.
  • Drypp over litt god olivenolje og bak posteien midt i ovnen i ca. 35–40 minutter. Den skal få en fin og gyllen stekeskorpe. Avkjøles i formen.

Oppbevar posteien i en tett boks i kjøleskapet. Den holder seg fint i minimum fire-fem dager.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

6 KOMMENTARER

  • Reply Kristina 7. desember 2016

    Hei, kan denne fryses?

    • Reply Birgitte 8. desember 2016

      Det har jeg ikke prøvd, men det vil jeg tro :)

  • Reply Ruben 6. desember 2016

    Hei!

    Hva slags oljer anbefaler du til å steke i?

    Hva mener du om Hellstrøm jernpanner?
    https://www.jernia.no/Produktkatalog/Kj%C3%B8kken/Kok-og-stek/Stekepanner/HELLSTR%C3%98M-STEKEPANNE-28CM/p/58010238

    Hva mener du om disse tre i henhold til helsekadelige og potensielt helseskadelige stoffer, og som et alternativ til støpejernspanner til egg, pannekaker ol. – som lett brenner seg fast i en jernpanne?

    https://www.obhnordica.no/produkter/kjokken-produkter/stekepanner-kasseroller-gryter/frying-pan-eco-kitchen-24-cm

    http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/80324543/

    http://www.fiskars.no/produkter/kjoekken/panner-og-gryter/all-steel-stekepanne-28-cm-1018854

    Eller har du evt. andre stekepanner du heller vil anbefale?

    Takk på forhånd.
    Mvh. Ruben.

    • Reply Birgitte 8. desember 2016

      Hei! Jeg anbefaler å steke i rapsolje eller kokosolje (raffinert kokosolje ved høye temp.). Jeg har dessverre ikke kjenneskap til pannene du nevner. Selv bruker jeg stort sett bare en gammel jernpanne som jeg har hatt i mange år. Birgitte

  • Reply Ingvild 3. desember 2016

    Denne må jeg lage! Kan den fryses?

    • Reply Birgitte 8. desember 2016

      Jeg har dessverre ikke prøvd å fryse den, men det tror jeg vil gå greit :)

    DIN KOMMENTAR