Belgfrukter, Familie og hverdag, Frokost, Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk, Pålegg, Plantebaserte oppskrifter

Hjemmelaget ovnsbakt vegetarpostei

Til hverdags lager jeg en enklere og kjappere utgave av vegetarpostei (oppskrift på den finner du her), men når det nærmer seg jul så synes jeg det er koselig å gjøre meg litt ekstra flid og lager denne deilige ovnsbakte posteien av bønner og med kryddere som er en hver julefrokost verdig. Jeg lager alltid en stor porsjon for denne forsvinner fort hjemme hos meg. Selv ihuga kjøttspisere som stikker innom her synes den er kjempegod. 

Hemmeligheten ligger i krydderet. Kombinasjonen av allehånde, litt malt nellik, spisskummen, muskat, malt ingefær og fersk timian, gjør dette til juleposteien over alle juleposteier. Og når den ovnsbakes får den den runde og fyldige smaken som er så god og så dufter det deilig av julekrydder på hele kjøkkenet.

Det skader jo heller ikke at den er fri for animalske ingredienser og gufne tilsetningsstoffer. Isteden er den proppfull av gode og næringsrike bønner som metter lenge og som er rike på protein, mineraler som jern og sink, antioksidanter, fiber og B-vitaminer.

LES OGSÅ: På bønnekjøret – FN har erklært 2016 for belgfruktens år.

Posteien er passe myk i konsistensen, med sprø og god stekeskorpe og passer perfekt på nybakt brød og med knasende agurk på – eller med sylteagurk eller syltede rødbeter, for den som heller foretrekker det.

Jeg bruker som regel vanlige kidneybønner til denne, men du kan også prøve deg på sorte bønner eller grønne linser. Hvis du ikke vil koke bønnene selv finner du dem enkelt på boks i butikken. REMA 1000 har nå kommet med sin egen serie med økologiske bønner, linser, kikerter m.m., og her finner du også sorte bønner på boks, som ellers kan være vanskelig å oppdrive i økologisk variant. Tommel opp for det!

Hjemmelaget ovnsbakt vegetarpostei:

½ gul økologisk løk, finhakket
1 økologisk hvitløksfedd, finhakket
2 bokser økologiske kidneybønner, eller tilsvarende mengde i hjemmekokte
2 krm allehånde
½ krm malt nellik
½ krm malt ingefær
1/2 ts spisskummen
1 krm malt muskat
Ca. 1 ss hakket fersk timian
1 ts næringsgjær (kan sløyfes)
En liten skvis med sitronsaft
Salt og nykvernet pepper

  • Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
  • Stek løk og hvitløk i litt i olje til det mykner.
  • Skyll bønnene godt hvis du bruker de fra boks. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller bruk en stavmikser, og kjør til du har en grov masse. Smak til med salt og pepper og ha eventuelt i mer krydder om du vil.
  • Ha posteien over i en liten brødform eller en liten, smurt ildfast form.
  • Drypp over litt god olivenolje og bak posteien midt i ovnen i ca. 35–40 minutter. Den skal få en fin og gyllen stekeskorpe. Avkjøles i formen.

Oppbevar posteien i en tett boks i kjøleskapet. Den holder seg fint i minimum fire-fem dager.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: