Belgfrukter, Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk, Pålegg, Plantebaserte oppskrifter

Hjemmelaget økologisk bønnepostei

Bønnepostei er en stor påleggsfavoritt hjemme hos meg. Det er både godt og mettende, vegansk og glutenfritt, og rikt på jern og proteiner. Dessuten skal du lete lenge etter et pålegg som går kjappere å lage selv.

• Hemmeligheten bak en god bønnepostei ligger i krydderet. Nærmere bestemt: allehånde. Jeg bruker en fantastisk økologisk allehånde fra Simply Organic som du finner her. Urtekram har også en god økologisk allehånde.

• Du kan bruke både sorte og brune bønner i posteien. Grønne eller brune linser funker også bra. Kok selv eller kjøp økologiske på boks.

• Alt du trenger er bønner, hvitløk, løk og godt krydder – mye av det har du sikkert på kjøkkenet allerede. Putter du i tillegg litt soltørkede tomater, oliven eller urter oppi, så kommer du til å besvime av hvor god denne posteien er;)

BIRGITTES BØNNEPOSTEI:

1 boks økologiske brune eller sorte bønner, eller ca. 250 gram hjemmekokte
Ca. 1 ss hakket gul løk (rødløk, sjalottløk, vårløk og purre funker også bra)
1 hvitløksfedd
1 ts næringsgjær (kan sløyfes)
Et lite dryss allehånde, paprikapulver og spisskummen
Eventuelt soltørkede tomater, oliven, urter eller andre smakstilsetninger du selv ønsker

-Jeg bruker løken og hvitløken rå, men du kan gjerne steke det litt i en panne til det mykner, før du har det i. Kjør bønner, løk og hvitløk i foodprosessor til posteien har en jevn konsistens. Smak til med krydderne, salt og nykvernet pepper. Oppbevar den i kjøleskapet. Den er holdbar i 4–5 dager.

Smør posteien på nyristet brødskive, legg på noen agurkskiver og ha på litt nykvernet pepper og himalayasalt, og du vil aldri savne leverpostei igjen!

PS: Vil du være litt ekstra fin på det, kan du ovnsbake posteien i tillegg. Da lager du bare posteien etter oppskriften (eller av fri fantasi om du føler deg litt gæren), og så har du den i en liten ildfast form, drypper over litt god olje og baker den i ovnen på ca. 200 grader til den får en fin stekeskorpe.

Jeg vil gjerne høre fra deg hvis du tester oppskriften! Og del gjerne dine egne sunne påleggstips med oss i kommentarfeltet :)

Birgitte ❤

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

15 KOMMENTARER

 • Reply Sofie 18. september 2020

  Jeg tok i bruk denne som inspirasjon i dag. Ble en kombinasjon av sorte bønner og kidneybønner, dampet brokkoli og gulrot. Toppet med smøremyk fra BeritNordstrand før jeg ovsbakte den. Helt nydelig og en stor favoritt i et hjem med både plante og kjøtt elskere :)

  • Reply Birgitte 9. november 2020

   Åh så gøy å høre, og det hørtes jo ut som en helt nydelig variant!

 • Reply Øyvind 20. januar 2019

  1 ss løk står det, ikke 1 hel løk som jeg brukte…

 • Reply Annhild 10. mai 2016

  Takk for en super oppskrift!! Dette var kjempegodt :) Jeg tilsatte en kvart chili for å få litt ekstra snert og dryppa over litt lime/sitron. Mmmmm… dette skal jeg gjøre igjen. Og igjen. Og igjen… Ny matpakkefavoritt i anmarsj tror jeg ;)

  • Reply Birgitte 13. mai 2016

   Så herlig å høre, Annhild! Takk :) Hørtes kjempegodt ut med masse chili og lime/sitron!

 • Reply Hedda 9. november 2015

  Dette var kjempegodt! Jeg lagde med økologiske brune linser fra boks (bor i Danmark, og finner ikke sorte bønner på boks!), men det ble ett veldig godt resultat. Jeg har også boken din, og jeg ser du en lignende oppskrift der – men uten allehånde? Har du oppdaget allehånde i det siste? Det ble hvertfall veldig leverpostei aktig, og som du sier – kommer ikke til å savne det etter denne oppskriften!

  Ellers takk for fin blogg :)

  • Reply Birgitte 10. november 2015

   Så gøy å høre Hedda! Og takk for at du tok deg tid til å kommentere 💚

   Ja linser funker også superbra!

   Ja, allehånde har sneket seg inn på kjøkkenet mitt det siste året, og jeg digger det! Spesielt da i denne oppskrifter ;)

   Birgitte :)

 • Reply Vera Agnarsdatter 9. november 2015

  Hei og tusen takk for oppskriften på bønnepostei. Den smakte helt fantastisk! Jeg tilsatte soltøket tomat og bittelitt ekstra virgin olivenolje. Jeg smurte den på glutenfri lefse og hadde på avokado og tomat. Nyyydelig! Funker kjempebra i matboksen :-)

  • Reply Birgitte 9. november 2015

   Så gøy å høre Vera! Og takk for at du tok deg tid til å legge igjen en kommentar :)

 • Reply Julie 29. oktober 2015

  Hei! Hvor langholdbarhetstid vil en slik postei ha?

  • Reply Birgitte 29. oktober 2015

   Hei Julie :)

   Den holder seg i ca 4-5 dager i en tett boks/glass i kjøleskapet.

   Håper du liker oppskriften!

   Birgitte <3

 • Reply Marianne 22. oktober 2015

  Er ikke denne bønneposteien hentet fra Ella Woodward sin bok Ellas kjøkken? Jeg har lånt bort boken min for tiden, men mener å både kjenne igjen bildet, oppskriften og teksten. I så fall er det merkelig at hun ikke er kreditert?

  • Reply Birgitte 22. oktober 2015

   Jeg kan betrygge deg med at både bildet og oppskriften er min egen. Jeg ville aldri lånt oppskrifter av andre uten å kreditere dem. Om det minner om noe Ella Woodward har gjort, tar jeg det som et kompliment.

   • Reply Marianne 25. oktober 2015

    Så bra! Jeg tror det som skjedde var at jeg så den på Debio sine sider. Jeg hadde aldri vært på din blogg og kjente den igjen, men det var bare du som hadde publisert den to steder. :) Jeg husket den fordi jeg fikk lyst til å prøve å lage den, gleder meg. :D

    • Reply Birgitte 26. oktober 2015

     Jeg skjønner, det går helt fint :) Håper du liker oppskriften!

     Birgitte :)

  DIN KOMMENTAR