Hjemmelaget kosmetikk, Hud, Naturlig skjønnhet, Ren kosmetikk

Økologisk eplesidereddik – et must i naturlig hudpleie

Jeg sverger til økologisk, ufiltrert eplesidereddik som en del av min hudpleierutine. Det er nemlig stappfullt av naturlige stoffer som får huden til å stråle. Her får du vite hva som gjør eplesidereddik så genialt til huden, og hvordan du kan bruke det.

Som ansiktstoner
Økologisk eplesidereddik virker rensende og sammentrekkende, og er supert som ansiktstoner. Gå alltid for en økologisk og ufiltrert eddik, så er du sikker på at du gir huden din mest mulig næringsstoffer og unngår sprøytemiddelrester. Bland ut eddiken med vann, juster mengden utifra hvor sensitiv huden din er – ca 1:1 for normal hud og 1:3 for sensitiv hud (test gjerne på et lite område først, for å sjekke hvordan huden din reagerer). Fukt en bomullspad med toneren og stryk den over huden. Unngå området rundt øynene. Du kan også ha den i sprayflaske og spraye den rett på huden. Du skal ikke vaske av toneren etterpå, med mindre du har veldig sensitiv hud (eller du ikke orker eddiklukten, selv om denne forsvinner ganske kjapt). Smør deg med en god ansiktsolje eller økologisk krem etter bruk. Eplesidereddik kan gjøre huden mer sensitiv for UV-stråler, så bruk helst toneren om kvelden, og ikke rett før du skal ut i sola.

På hudproblemer
Eplesidereddik virker pH-balanserende på huden og har dessuten et høyt innhold av betakaroten, som bekjemper frie radikaler. AHA-syre i eddiken kan jevne ut hudtonen og fjerne døde hudceller, og eddikens antibakterielle egenskaper gjør den dessuten super på kviser og urenheter. Så har du pigmentflekker, kviser eller arr, kan du bruke en q-tips og ha litt ufortynnet eddik rett på problemområdet. La det sitte på i ca. 30 minutter før du vasker det av. Er huden veldig sensitiv eller betent, bør du tynne ut eddiken med vann. Litt prikking i huden er normalt, men unngå å bruke den dersom du kjenner at det svir veldig.

Ved solbrenthet
Hvis du blir solbrent kan eplesidereddik være redningen. Den virker nemlig beroligende, avkjølende og betennelseshemmende på huden. Bland ca. 1 del eddik med 3 deler vann og påfør blandingen rett på huden med en vaskeklut. Har du badekar kan du alternativt helle noen desiliter eplesidereddik rett i badevannet og ta et avkjølende og lindrende bad. Smør deg gjerne med aloevera-gelé etterpå.

Økologisk, ufiltrert eplesidereddik finner du i de fleste helsekostbutikker, i noen velassorterte matbutikker og på iherb.com.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

6 KOMMENTARER

 • Reply K 8. juni 2015

  Hei! Super blogg! Eplecidereddiken jeg kjøpte på helsekost er kun holdbar i 3 uker etter åpning. Har du andre tips til bruk?

  • Reply Birgitte 9. juni 2015

   Jeg tror du ganske sikkert kan bruke den etter holdbarhetsdato, i allefall til hudpleie. Men oppbevar den i kjøleskapet ;)
   Ellers er det supert å drikke en ss eplesidereddik om dagen, utblandet i vann. Og så er det jo fint i dressinger og vinaigretter. Og blir det likevel mye igjen kan du blande det 50/50 med vann i en sprayflaske og bruke det som rengjøringsspray.

 • Reply Caroline 3. juni 2015

  Hei!
  Veldig god anbefaling- har kjøpt inn økologisk eplecidereddik fra helsekostbutikk, men lurer gjerne på om det er ugunstig for huden å bruke det som ansiktstoner hver dag, når den er fortynnet såklart?

  • Reply Birgitte 4. juni 2015

   Hei :)
   Nei, så lenge den er tynnet ut skal det går fint. Men kjenn etter selv – hvis du kjenner at huden begynner å prikke, svi eller bli tørr el.l så bør du begrense bruken.

   Lykke til!

 • Reply Ruben 3. mai 2015

  Hei!

  Har du noe du kan anbefale som en kan vaske og rengjøre operasjonssår med, samt noe som en kan påføre såret i etterkant slik at det gror fortest og best mulig – uten at det setter seg betennelse ol. i det?

  Mvh. Ruben.

  • Reply Birgitte 4. mai 2015

   Du bør rådføre deg med legen din om dette, men av egen erfaring (og etter anbefaling fra leger) har jeg renset sår/operasjonssår kun ved å skylle godt med saltvann. Når alt er grodd godt kan du bruke en god olje, f.eks tamanuolje, og smøre med for å redusere arret. Men før det bør du nok kun skylle med rent saltvann som du kjøper på apoteket.

  DIN KOMMENTAR