Grønn livsstil, Helse, Kosthold, Spis deg vakker, Sunnhet, Supermat & greens

Ikke bare blåbær

Ofte ser vi ikke skogen for bare trær, og spesielt når det kommer til superfoods er vi mest opptatt av eksotiske bær og frukter med spennende navn som camu camu, açai og amla, fremfor supermat du kan finne i naturen her hjemme. Dette benytter helsekostindustrien seg av, og eksotiske superfoodtilskudd selger som aldri før. Og selv om jeg er en forkjemper for alle slags superfoods, synes jeg det også er viktig å fokusere på hva vår egen natur har å by på av helsebringende superstjerner. Og hvor luksus er det ikke å kunne vandre noen timer i skogen og komme hjem med en kurv full av gratis, ubehandlet, fersk og økologisk supermat?

Blåbær er noe av det mest næringsrike du kan spise fordi:

  • Det har høyere innhold av antioksidanter enn de fleste andre frukter og bær. Dette booster immunforsvaret ditt, beskytter deg fra infeksjoner og en rekke sykdommer og forsinker aldringsprosessen.
  • Det inneholder stoffer som pterostilbene, anthocyanin, proanthocyanidin, resveratrol, flavonol og tanniner, som virker kreftforebyggende og -bekjempende.
  • Studier har vist at blåbær kan redusere magefett og risikoen forbundet med dette, slik som hjerte-karsykdommer og metabolsk syndrom.
  • Mange av stoffene i blåbær kan forebygge og redusere nevrotiske lidelser, hjelpe mot alzheimer og styrke hukommelsen og hjernehelsen generelt.
  • Det høye fiberinnholdet, antioksidantene, evnen til å senke det farlige kolesterolet og samtidig øke det gode kolesterolet, i tillegg til evnen til å senke nivået av andre fettstoffer i blodet, gjør blåbær ideelt i kampen mot hjerte- og karlidelser.
  • Fiberet i blåbær er viktig for fordøyelsen, sammen med mange av de andre stoffene som også hjelper mot forstoppelse.
  • Anthocyaniner i blåbær styrker øyehelsen. Blåbær kan dermed forebygge og forsinke aldersrelaterte øyelidelser.
  • Blåbær hjelper ved urinveisinfeksjon fordi det inneholder stoffer som hemmer veksten av infeksjonsfremkallende bakterier i urinveiene.

 

Plukk blåbær på sensommeren og høsten og frys ned så mye du kan, så du har tilgang til økologiske bær gjennom vinteren. Faktisk er det bevist at antioksidantnivået i blåbær ikke synker ved frysing. Du får selvsagt også kjøpt både frossen og fersk blåbær i butikkene hele året rundt, men det er mer næring i de økologiske skogsblåbærene. Blåbærekstrakt er også tilgjengelig, både i flytende form og i kapsler, men ingenting slår den ferske varianten du finner i naturen, og når det er så lett tilgjengelig blir det nesten tullete å kjøpe blåbærekstrakt på boks fra utlandet.

Blåbær er fantastisk i smoothies, som syltetøy, i desserter, som saft eller som ren blåbærjuice. Og så er det jo ingenting som slår blåbær på pannekaker da. Så kom deg ut i skogen neste høst og plukk alt du greier av vår egen norske superduperfood!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: