Familie og hverdag, Kosthold, Middag, Nøtter & frø, Plantebaserte oppskrifter

Birgittes julestek

Enten du er veganer, vegetarianer eller du skal lage mat til en ”veggis” i julen, så er denne veganske julesteken en sikker vinner.

De første gangene jeg laget denne steken brukte jeg mye nøtter (jeg tenkte vel at jeg måtte det siden det het nøttestek), men etterhvert har jeg justert oppskriften litt og kuttet ned på mengden nøtter, eksperimentert med deilig julekrydder, og endt opp med en variant som aldri slår feil. Nå kaller jeg den heller julestek. Så får den heller hete nøttestek resten av året ;)

Denne kan du lage som hovedrett til julaften, men den er også super som et vegansk alternativ på nyttårsaften eller andre middager i julen. Du kan enkelt variere oppskriften med ulike nøtteslag, forskjellige typer bønner, urter og krydder.

Den er perfekt sammen med klassisk brun saus, poteter, rosenkål og alt det andre tilbehøret som vanligvis serveres på julaften. Får du litt til overs kan du dessuten spise den i en wrap eller ha den på brødskiven som en deilig julepostei.

Lag den gjerne en dag i forveien. Da får den ”satt” seg skikkelig og smaker enda bedre. Så kan du kan bare varme den opp en liten times tid, mens de andre løper rundt og stresser med å få svoren sprø på julaften ;)

Birgittes julestek (vegansk og glutenfri):

4 porsjoner

1/2 løk
1 gulrot
1 selleristang
100 g sopp
2 hvitløksfedd, finhakket
1 boks brune bønner (eller ca. 200 g hjemmekokte)
2 bokser med linser (eller ca. 400 g hjemmekokte)
100 g nøtter (f.eks. mandler, valnøtter og cashewnøtter)
1,5 dl havregryn
1 dl fint mel (jeg bruker økologisk rismel, men det meste funker så bruk det du har)
1 ts soyasaus
1–2 ss finhakkede ferske urter (rosmarin, timian og persille passer veldig bra)
1/2 ts allehånde
1 kryddermål (ca. 1/5 ts) malt nellik
1 kryddermål malt ingefær
1 kryddermål malt muskat
½ ts paprikapulver
Et lite dryss kajennepepper
1 ts lønnesirup
1 ss tyttebærsyltetøy (kan sløyfes)

  • Finhakk nøttene for hånd eller i foodprosessor og sett til side.
  • Finhakk løk, gulrot, selleri og sopp, og fres i litt olje til det mykner. Ha i hvitløk mot slutten.
  • Ha det deretter over i en foodprosessor sammen med linser, bønner og nøtter. Kjør til du får en grovkornet masse.
  • Hell blandingen over i en stor bolle og tilsett havregryn, mel, soyasaus, finhakkede urter, krydder, lønnesirup og tyttebærsyltetøy, og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper.
  • Ha blandingen over i en smurt brødform og trykk den godt sammen. La den stå i kjøleskapet i 30–60 minutter slik at den blir fast og fin før du steker den.
  • Stek den på 180 grader midt i ovnen i 50–60 minutter (ikke bruk varmluft). La den avkjøle seg litt før du skjærer i den.

 

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

5 KOMMENTARER

  • Reply Ruben 16. desember 2015

    Hei igjen, og takk for tilbakemelding!

    Har vært borti den tidligere, men hadde glømt hva den hette – så takk for det.

    Jeg har muligens spurt om dette før, men hva av barberhøvler og evt. barbermaskin bruker dere i familien?

    Jeg vil tro barberbladene til Gillette og glidestripene på dem inneholder mye kjemikalier som ikke er å anbefale?

    Hvis ikke Gillette barberhøvlene og bladene er å anbefale, har du da noen alternativer som du kan anbefale av barberhøvler/blader, barbermaskin, skjeggtrimer ol.?

    Takk på forhånd.

    Mvh. Ruben.

  • Reply Rita Olsen 16. desember 2015

    Hei :)
    Hva gjelder den julesteken, så lurte jeg på om den gikk an å lage den ferdig dagen før man ønsker å bruke den, oppbevare den rå I kjøleskapet for så å ta hele stekingen dagen etter? Altså I stedet for å steke den samme dag som man lager den, for så å varme den opp dagen etter. Har opplevd med andre ting at det fort blir litt tørt under gjenoppvarming…

    Jeg lurte også på om det går å fryse den, både rå, og ferdig?

    Mvh stor fan
    Rita :)

    • Reply Birgitte 16. desember 2015

      Hei Rita!

      Ja det kan du gjøre, det skal gå helt fint.

      Det går fint å fryse den når den er stekt, men har ikke prøvd å fryse den rå. Er redd den kanskje blir litt soggy når den tiner igjen..

      Masse lykke til og håper den faller i smak :)

      Birgitte 💚

  • Reply Ruben 11. desember 2015

    Hei!

    Jeg har vært på jakt etter så naturlig tannkrem som mulig med slipeverdi/RDA verdi under 100, men det er svært få av produsentene som vil dele denne informasjonen.
    Men Kiss My Face sier at alle tannkremene deres ligger mellom 70 – 80 i RDA verdi, og denne som jeg har linket til under har vært min favoritt i flere år nå.
    http://no.iherb.com/Kiss-My-Face-Triple-Action-Toothpaste-Cool-Mint-Gel-4-5-oz-127-6-g/59573

    Men med min kunnskap så vet jeg ikke om noen av ingrediensene ikke er å anbefale, og derfor hadde jeg vært veldig takknemlig hvis du Birgitte kunne si hva du mener om ingrediensen i denne?

    Ifølge Nature`s Gate selv så er det kun disse tre som har en slipeverdi/RDA verdi under 100: Cool Mint Gel, Wintergreen Gel, and Cherry Gel
    Men med min kunnskap så vet jeg ikke om noen av ingrediensene ikke er å anbefale, og derfor hadde jeg vært veldig takknemlig hvis du Birgitte kunne si hva du mener om ingrediensen i disse tre?

    http://no.iherb.com/Nature-s-Gate-Cool-Mint-Gel-Toothpaste-Fluoride-Free-5-oz-141-g/6185

    http://no.iherb.com/Nature-s-Gate-Fluoride-Free-Toothpaste-Wintergreen-Gel-5-oz-141-g/18942

    http://no.iherb.com/Nature-s-Gate-Fluoride-Free-Toothpaste-Cherry-Gel-for-Kids-5-oz-141-g/18873

    Takk på forhånd.
    Mvh. Ruben.

    • Reply Birgitte 14. desember 2015

      Hei Ruben!
      Kjenner du til databasen Skin Deep? På http://www.ewg.org/skindeep/ kan du søke opp produkter og enkeltingredienser og få masse info om produktene er trygge. De gir produkter/ingredienser en score fra 1 til 10, der 1-2 er lav risiko, 3-6 er moderat risiko og 7-10 er høy risiko. Kjempenyttig verktøy, som jeg har brukt og bruker veldig mye! Her kan du lese mer: http://www.ewg.org/skindeep/users-guide-to-skin-deep/
      Tror du raskere finner ut av disse spørsmålene enn å vente på svar fra meg ;)
      Ha en fin dag!
      Birgitte :)

    DIN KOMMENTAR