Frokost, Middag, Plantebaserte oppskrifter, Salater & småretter

Tofu scramble – vegansk alternativ til eggerøre

En av de få tingene jeg savnet da jeg gikk over til et plantebasert kosthold, var eggerøre. Ikke fordi jeg savnet egg i seg selv, men mer hvor kjapt, lettvint og mettende eggerøre var. Men så oppdaget jeg det veganske alternativet og saken var løst.

Tofu scramble, eller ”veggerøre” som noen kaller det, lages som regel av fast tofu, løk og krydder. Dette er et supert alternativ til deg som ikke vil eller kan spise egg – eller rett og slett hvis du bare har lyst på et nytt innslag på menyen din.

Tofu er fullpakket med protein, faktisk så mye som 12 gram i en pakke tofu på 250 gram. Sammen med krydderne og grønnsakene du kan tilsette, er tofu scramble både næringsrikt, mettende og ikke minst veldig godt.

Det diskuteres mye om hvorvidt planteøstrogenene som finnes naturlig i tofu og andre soyabaserte produkter, kan være helseskadelig, og det hersker mye uenighet. Jeg tenker som så at så lenge du ikke spiser soyaprodukter hver eneste dag, så er du på den trygge siden. Og selvsagt at du velger økologisk der det lar seg gjøre.

Hemmeligheten bak en perfekt tofu scramble ligger (ikke overraskende) i krydderne. Gurkemeien setter både god smak og gir en herlig gulfarge. Næringsgjæren gir smaken dybde og gjør den litt eggaktig. Bruker du et dryss med svart salt*, så får den enda mere eggsmak. Og så må selve tofuen være av det faste og fine slaget (ikke silken tofu). Aller helst økologisk så klart. Dette finner du i de fleste helsekostbutikker og i matbutikker med ekstra godt utvalg.

Personlig så savner jeg ikke smaken av bacon, men hvis du ikke orker tanken på (v)eggerøre uten bacon, så finnes det gode plantebaserte alternativer her også. For eksempel Bejkon fra Astrid och Aporna som du får kjøpt på Veganermat.no, eller Bac’Uns, som er små biter av økologisk tørket soyaprotein med baconsmak.

Her får du min basisoppskrift på tofu scramble. Føl deg fri til å eksperimentere med det du ønsker av grønnsaker, krydder, urter, soltørket tomat, oliven eller andre godsaker.

Birgittes tofuscramble:

(2 porsjoner)

1 pakke fast økologisk tofu

1/2 løk

1 hvitløksfedd

Ca. 1/4 ts spisskummen (kan sløyfes)

Ca. 1/4 ts gurkemeie

Et lite dryss med paprikapulver

2 ts glutenfri soyasaus eller et dryss med svart salt* (jeg bruker litt av begge)

1 ts næringsgjær (kan sløyfes)

En liten skvis sitronsaft

Nykvernet pepper

Slik gjør du: Klem ut vannet av tofuen og smuldre den opp i biter. Stek den noen minutter på høy varme i litt kokos- eller rapsolje. Tilsett krydder og soyasaus og/eller svart salt. Ha i løk og hvitløk og stek på middels varme til løken er myk. Smak til med sitron, pepper og næringsgjær, og eventuelt litt salt.

*Svart salt, eller kala namak, har en svovelaktig smak som minner om egg. Du finner det blant annet på Veganermat.no (https://www.veganermat.no/tilbehr/svart-salt/).

 

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: