Grønn livsstil, Iherb.com, Kosthold, Sunnhet

Næringsbegjær

Det er ikke uten grunn at næringsgjær, eller nutritional yeast på engelsk, har fått kallenavnet nooch blant veganere på internett. Næringsgjær høres jo ikke særlig appetittvekkende ut. Rart navn eller ei, disse gule små flakene er en uunnværlig ingrediens i plantebasert matlaging.

Så hva er det egentlig og hva brukes det til? Næringsgjær lages av den encellede organismen Saccharomyces Cerevisiae, en gjærtype som dyrkes på melasse før den vaskes, tørkes og selges i pulverform eller flak. Den har en ost- og nøtteaktig smak som løfter smaken i supper, sauser og andre retter, samtidig som den fungerer som osteerstatning på pizza, pastaretter og salater, og i eggefri omelett og pesto.

I tillegg til en spennende og god smak, er næringsgjær (som navnet tilsier) proppfull av supre næringsstoffer, som B-vitaminer, selen, sink, folsyre og protein. Som regel tilsettes også ekstra B-vitaminer, inkludert B12, noe som gjør næringsgjær ekstra bra for de som ikke spiser animalske matvarer. Nooch er i tillegg naturlig fri for gluten og uten tilsetningsstoffer. De fleste merker er også veganske, men dobbeltsjekk innholdsfortegnelsen, noen produsenter tilsetter nemlig myse (whey på engelsk) – et biprodukt av ost- og kaseinproduksjon.

Jeg bruker denne fra Now Foods, som jeg er veldig fornøyd med. Den er beriket med ekstra B-vitaminer og er 100 % vegansk og glutenfri – et genialt alternativ til ost, både for veganere, melkeallergikere og andre som vil kutte ned på ost i kostholdet.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: