Dyrke grønnsaker, Familie og hverdag, Grønn livsstil, Juicing, Kosthold, Økologisk, Supermat & greens, Tips & triks

Spis opp ugresset

Akkurat nå som de små grønne skuddene begynner å titte frem og før plantene kommer i blomst, er visse typer ugress på det mest potente når det gjelder næringsstoffer som vitaminer, antioksidanter og klorofyll. 

Skvallerkål: Bedre kjent som skikkelig irriterende ugress å få i hagen. De unge skuddene har en frisk og syrlig smak og er spesielt rike på C-vitamin. Skvallerkål skal ha beroligende, betennelseshemmende og sårhelende effekt. I tillegg kan den blant annet hjelpe mot fordøyelsesbesvær, hudbetennelser og revmatisme. Les mer på Rolv.no. Skvallerkålbladene kan du bruke i ferskpresset grønnsaksjuice, grønne smoothies, pesto, salater eller supper.

Brennesle: Dette fantastiske “ugresset” har vært brukt som mat og medisin i all tid. Det er svært rikt på mineraler og vitaminer, spesielt jern og C-vitamin, og skal blant annet kunne hjelpe ved anemi, diabetes, blærekatarr, nyresten, urinsyregikt, magesår, allergi, astma, eksem og andre hudplager. Brenneslen kan du også bruke rett i grønnsaksjuice og smoothies (neida, de brenner ikke når du drikker det). I tillegg til den klassiske brenneslesuppa, kan du også dampe det slik som spinat, eller forvelle det og fryse det ned til senere bruk. Du kan også tørke og knuse bladene og bruke det som supersunt dryss i supper og gryter eller bruke det til te. Les mer om høsting og anvendelse her.

Løvetann: Kaniner elsker løvetann og det bør du gjøre også! De ferske unge bladene er nemlig ypperlige i salat og kan også dampes på samme måte som spinat. Løvetann er spesielt rik på jern, kalium, B- og C-vitamin og betakaroten, og er en av de mest avgiftende plantene i urtemedisin. I tillegg skal den blant annet kunne være til hjelp ved kviser, eksem, psoriasis, forstoppelse, diabetes, nyresten, høyt blodtrykk, revmatisme og urinsyregikt. Les mer her om hvordan du kan bruke løvetann.

Groblad: Allerede da jeg var liten kjente vi til kjerringrådet om at groblad kunne ha sårhelende virkning, og brukte det som plaster hvis vi fikk skrubbsår mens vi var ute og lekte. Men jeg ble overrasket da jeg leste at disse små luringene også kan brukes i mat. Jeg har gårdsplassen full av groblad, som til nå har gått rett i komposten sammen med annet ugress. Det skal ikke skje denne våren! Groblad skal nemlig ha en utrensede effekt på kroppen, det skal være urindrivende og slimløsende, og være godt for fordøyelsen og for luftveiene. Det vanligste er å lage lage et varmtvannsuttrekk (du heller kokende vann over noen blader), men bladene kan også brukes ferske ved å presse ut saften av dem – for eksempel i en ferskpresset grønnsaksjuice. Friske, unge blader kan også brukes i salater eller i supper og gryter. Les mer om groblad her.

Er det ikke fantastisk hvilken supermat som bare står og venter på oss langs stien, i veikanten eller i vår egen hage?

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: