Ansiktsolje, Hjemmelaget kosmetikk, Hudpleie, Naturlig skjønnhet, Ren kosmetikk

Derfor bør du rense huden din med olje

Jeg bruker nesten utelukkende oljer til rensing av huden min. Det har gitt meg en mye mer balansert, glødende og frisk hud. Her får du vite hvorfor oljer er så genialt til å rense huden med og hvordan du gjør det.

Såpebaserte produkter stripper huden for dens naturlige oljer. Resultatet er ofte at huden kompenserer ved å overprodusere olje og den kan bli fet og uren. Bruker du derimot rene oljer eller oljebaserte produkter, bevares den naturlige oljebalansen i huden, som resulterer i en myk, frisk og strålende hud.

Oljer gir huden pleie og næring og kan i tillegg beskytte den mot solskader og tidlig aldring. Mange opplever å bli kvitt både kviser, urenheter og tørrhet – og i tillegg skal du lete lenge etter en mer naturlig, miljøvennlig og kjemikaliefri måte å rense huden på. Huden din kommer til å elske det!

Slik renser du huden med olje:

 • For dyprens av huden: Massér en god porsjon olje inn i huden med lette sirkelbevegelser. Legg spesielt fokus på områder med tørr eller uren hud. Jo lengre du masserer, jo bedre resultat. Så finner du frem en vaskeklut og fukter den i varmt vann (ikke så varmt at du brenner deg, da!). Vri kluten godt opp og legg den over ansiktet. La den ligge til den er avkjølt. Gjenta gjerne dette noen ganger. Dampen fra den varme kluten gjør at oljen kan trenge dypere inn og lar den virkelig rense, pleie og fukte i dybden. Deretter bruker du kluten til å tørke av oljen med. Påfør litt ansiktsolje etterpå hvis du trenger det. Denne dyprensen er fint å gjøre om kvelden 3-4 ganger i uken.
 • Den litt kjappere metoden: Gjør som over med oljen, men dropp den varme vaskekluten. Isteden bruker du en bomullspad eller en tørr klut og tørker av oljen med. Dette gir også en god og effektiv rens av huden, og er greit på travle dager.
 • Oljene du kan bruke: De tradisjonelle oljene å bruke til oljerens er castorolje sammen med en annen baseolje, som olivenolje, mandelolje, arganolje eller nypefrøolje. Sjekk min guide til baseoljer for å finne det som passer din hudtype best. Castoroljen er svært rensende, men har en litt uttørkende effekt, så mengden må justeres etter hudtype. Til normal hud brukes 1 del castorolje til 4 deler baseolje. Til tørr hud reduseres mengden castorolje, mens til fet hud kan du øke mengden. Personlig har jeg veldig god erfaring med å bruke enten økologisk, kaldpresset olivenolje* eller ansiktsolje til oljerens. Jeg synes i grunn alle oljer har rensende effekt, og har ikke hengt meg så mye opp i standardoppskriften med castorolje. Så ikke vær redd for å eksperimentere med det du har i skapet, lytt til huden din og gjør det enkelt. Bland små porsjoner av gangen, slik at det blir enklere å justere oppskriften etterhvert. *Vær obs på at olivenolje, kokosolje og jojobaolje kan virke tilstoppende på porer hos noen.

_1160828

TIPS 1: Olje er også genialt til kjapp og enkel sminkefjerning. Dersom jeg ikke har på så mye sminke og huden ikke har vært utsatt for mye skitt og støv, så tar jeg bare litt olje på en økologisk bomullspad og fjerner sminken med denne. Det er veldig effektiv og gir i tillegg fukt, fremfor å tørke ut huden slik en del sminkefjernere kan gjøre.

TIPS 2: Dersom huden din er ekstra tørr eller du har mye urenheter, kan du gjerne bruke en Konjac Sponge for en enda dypere rens. Dette er en mild og skånsom rensesvamp laget av vegetabilsk fiber fra roten av Amorphophallus Konjac-planten. Svampen renser, eksfolierer og øker blodsirkulasjonen, uten å irritere eller skade huden.

P.S. I boken min finner du mange flere tips til hjemmelagede, naturlige hudpleieprodukter.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

27 KOMMENTARER

 • Reply A 28. juli 2020

  Hei! Vet ikke om du svarer nå, så mange år senere. Men jeg prøver. :-) Har smått begynt å bruke oljer på huden, men er veldig redd da jeg sliter mye med akne. Er så redd for å gjøre det værre, og blir ikke så mye klokere av å Google. Vet du noe om dette? :-)

  • Reply Birgitte 19. august 2020

   Hei :) Det finnes oljer for deg med akne også, f.eks druekjerneolje, hampolje, nypefrøolje (min favoritt!). Noen sverger også til jojobaolje, som er veldig lik hudens eget sebum og som kan virke balanserende. Men noen kan få tilstoppede porer av jojoba så lurt å teste litt først. Lykke til :)

  • Reply Katrine 17. november 2020

   Hei! Jeg har nettopp oppdaget og begynt å bruke olje i ansiktet, og prøver å finne ut av hvordan jeg skal bruke det. Har sensitiv kombinasjonshud med kviser, og har alltid blitt fortalt at jeg må holde meg unna oljer – samtidig har jeg aldri klart å finne produkter som passer huden min. Det jeg gjør nå er å rense med min vanlige milde rens, og deretter smøre inn et par dråper med jojobaolje. Når du bruker oljer til å rense huden som skrevet over, er det da kun det du gjør – ingen ny olje eller krem etterpå? Og får huden bedre effekt av oljen på den måten? På forhånd tusen takk for svar ♡

   • Reply Katrine 17. november 2020

    Oops, var ikke meningen å kommentere på en annen kommentar…

   • Reply Birgitte 17. desember 2020

    Hei Katrine! Du kan helt klart bruke oljer til ansiktet du også :) Når jeg renser huden med olje så smører jeg huden med litt olje etterpå dersom den føles tørr, spesielt nå om vinteren. Dessuten foretrekker jeg gjerne en annen olje til fukt enn rens. For deg med sensitiv hud vil jeg anbefale å droppe den varme kluten som nevnt i innlegget og heller kjøre den enklere metoden jeg beskriver. Kanskje droppe den vanlige rensen du pleier å bruke for en periode og se hvordan huden responderer på kun oljer? Jeg har også sensitiv hud, og opplever at less is more. Dvs. ikke rense om morgen, kun kveld, om morgenen bruker jeg kun litt olje til fukt. Jeg ville kanskje testet nypefrøolje til din hud. Og så kan du bruke jojobaoljen til oljerens f.eks. Husk også at faktorer som stress, melk, gluten og hvitt sukker kan være årsaker til uren hud, og verdt å redusere :) Lykke til <3

 • Reply Jane Iversen 16. januar 2018

  Hei! Jeg ser at spørsmålet er stilt før, men kanskje du har noe oppdatert informasjon.
  Jeg lurer på hvor du vil anbefale å kjøpe oljer og glassflasker? Jeg prøvde å bestille via Organicmakers, men de sender etter hva jeg forstår kun til EU-land..

 • Reply Karoline 16. august 2017

  Hei. Er det slik at organicmakers.se ikke lenger sender til Norge? Skulle til å bestille, men ser ikke ut som de sender hit.

  • Reply Birgitte 3. september 2017

   Hei! Det vet jeg dessverre ikke. Jeg ville sendt dem en mail og hørt, de er veldig hyggelige! :)

 • Reply Ellen Marie Sigdestad-Vargas 12. september 2016

  Hei Birgitte. Takk for fin og inspirerende blogg. Nå har jeg kjøpt inn noen forskjellige oljer som jeg gleder meg til å mixe og trikse med. Har noen mørke glass flasker jeg tenkte å bruke, men jeg lurer på hvordan jeg kan rengjøre dem. Har du noen råd? Lurer og på om du kan anbefale en oljemix som kan passe til barn og baby med sensitiv hud som blir fort tørr og kløende.

  • Reply Birgitte 16. september 2016

   Hei Ellen Marie! Så gøy :) Flaskene kan du enkelt vaske i oppvaskmaskin. Til baby og barn anbefaler jeg å bruke rene, økologiske oljer i badevannet og til vask av stumpen og fukt. Trenger ikke blande så mange sammen, det holder lenge med en god mandelolje eller olivenolje. Unngå all form for såpe og bruk helt naturlige og parfymefrie klesvaskemidler til barn – særlig om de er plaget av tørr og kløende hud. Vask heller huden med kun vann og litt olje. Hilsen fra Birgitte :)

 • Reply anne 6. juni 2016

  Hei igjen Birgitte. Har du noe erfaring med produktene fra Telemarks urtebrænderi? http://www.teleurt.no/ Hva vil du i så fall anbefale derfra? Takk for svar :)

 • Reply anne 5. juni 2016

  hei! hva tenker du om å bruke kokosolje til rens? og evt som en slags maske? har brukt cocosa, men ser at det ikke er en av de du nevner. Super blogg!

  • Reply Birgitte 10. juni 2016

   Kokosolje er supert til rens, men det er ikke alle som tåler det og får tilstoppede porer. Men prøv deg frem så ser du fort om du reagerer eller ei :) Cocosa er supert! Takk, herlig at du liker bloggen :)

 • Reply Maren Aasen 28. mai 2016

  Hei Birgitte :) Veldig fin blogg!

  Jeg har byttet fra vanlig rens og krem til å bruke bare ansiktolje de siste månedene, og er veldig fornøyd (bortsett fra at håret fortere ser fett ut.. hehe). Bruker mandelolje og druekjerneolje i ansiktet, og olivenolje på kroppen. Jeg var hos en hudterapeut og spurte da henne hva hun mente om oljer til ansiktet. Hun sa at så lenge man ikke har skader/acne/sår osv. så gjør det ikke noe skade, men at fettdråpene i oljen er så store at de ikke trenger skikkelig inn i huden. De gir vil derfor ikke gi huden noe positivt, annet enn at det kanskje føles deilig. Hva vet du om dette, er det sant?

  Mvh. Maren Aasen

  • Reply Birgitte 28. mai 2016

   Hei Maren! Takk for hyggelig kommentar :)
   Så flott at du har gått over til renere produkter!
   Jeg må si meg helt uenig med hudpleieren. Huden består jo selv av fett (sebum) som regulerer fuktbalansen, det er derfor helt naturlig for huden å få tilført oljer. Å si at oljen ikke trekker inn er jo egentlig bare tøysete – hvor blir den ellers av da, når den er smurt på huden? Oljen kan jo ikke fordampe, i motsetning til vann, som jo er det mange tradisjonelle hudkremer består av.. Fordi oljer er fettløselige, trekker det dessuten lettere inn gjennom hudens fettlag, se http://www.allure.com/skin-care/anti-aging-skin/2013/four-things-you-dont-know-about-face-oils#slide=4. Så bare fortsett med oljer og nyt de fantastiske resultatene du vil få av det! ;)

 • Reply Silje Therese Ehrnholm Losen 21. april 2016

  Hei:) har du noen anbefalinger i forhold til merke når jeg skal bestille diverse oljer fra iherb? Tenker aprikos, argan og mandelolje :) Hilsen Silje

  • Reply Birgitte 21. april 2016

   Hei Silje!

   Aura Cacia har veldig gode oljer. Now Foods har også noen fine økologiske oljer. Velg økologisk så langt det lar seg gjøre ;)

   • Reply Silje Therese Ehrnholm Losen 21. april 2016

    Takk for svar. Er begge de du nevnte økologiske? ☺

    • Reply Birgitte 25. april 2016

     Begge merker har både økologiske og ikke-økologiske produkter. Dette er tydelig merket på hvert produkt :)

 • Reply elin danielsen 7. april 2016

  Oljerens har hjulpet huden min masse; fra å ha småkvisete og knusktørr hud, er huden min nå jevnt over gjennomfuktet og kvisefri. Tusen takk til deg som sprer så god og fornuftig kunnskap :)

  • Reply Birgitte 8. april 2016

   Så herlig å høre, Elin! :)
   Tusen takk for fine ord 💚

 • Reply Aina 3. april 2016

  Hei.
  Mulig dumt spm – men hvor kjøper du disse oljene og har du et godt tips til oppbevaring på en praktisk måte uten at det blir så mye «søl»?

  Jeg elsker bloggen din!

 • Reply Kaja Dons 1. april 2016

  Vil du anbefale å rense huden med denne type produkter og renseteknikk både morgen og kveld? :)

  • Reply Birgitte 2. april 2016

   Jeg vil anbefale dyprensmetoden 3-4 kvelder i uken, litt avhengig av hva slags hudtype du har. Om morgenen holder det som regel med litt lunkent vann i ansiktet og deretter fukt i form av ansiktsolje eller en krem.

   Birgitte :)

  DIN KOMMENTAR