Baking, Familie og hverdag, Glutenfritt kosthold, Kosthold, Økologisk

Økologisk og glutenfri julebakst

Jeg elsker alt som har med juletradisjoner å gjøre, og sammen med det kalde været og snøen som daler ned, har boka Glutenfri Jul av Monica Hellmann virkelig satt meg i førjulsstemning.

Med utgangspunkt i de forskjellige melmiksene fra Det Glutenfrie Verksted gir Monica oss enkle og gode oppskrifter på alt fra tradisjonelle julekaker til deilige rundstykker og brød til julefrokosten. Her finner du klassikere som krumkaker, pepperkaker, berlinerkranser, goro og julekake – men også nye favoritter, som valnøttmarengs, nøttecookies og sjokoladeknekke (knekkebrød med sjokolade…mmm..). 

Det jeg liker aller best med boka er hvor enkle oppskriftene er – perfekt for en som ikke har de største kakebake-evnene. Og sammen med de vakre bildene, tatt av fotograf Marte Garmann, er det så du nesten kan kjenne duften av pepperkaker og julekrydder mens du blar i boka. For det er jo sant som Monica skriver:

”LUKTEN AV JUL. Kjenner du lukten av kardemomme og nellik, kanskje litt kanel og røde epler? Lukten av jul er jo egentlig ganske mye, men for meg er den først og fremst knyttet til bakst. Nybakte pepperkaker som lukter nellik, ingefær og alt annet enn pepper eller krumkaker med duft av kardemomme som smaker så godt med krem og multer, for ikke å glemme den søte lukten av kokosmakroner.”

Jeg har tidligere skrevet om de glutenfrie og økologiske melmiksene fra Det Glutenfrie Verksted. Nå gleder jeg meg til å bake pepperkaker og fine rundstykker med focacciamiksen, lussekatter, biscotti og julekake med bollemiksen og berlinerkranser med paimiksen. En del av oppskriftene inneholder kesam, men vil du unngå melkeprodukter kan du enkelt bytte ut kesam med soyayoghurt. Vanlig smør kan du bytte ut med melkefritt smør. Det finnes også mye god krem av havre eller soya som du kan bruke.

Jeg synes det er herlig med alle oppskriftene samlet på ett sted, slik at jeg slipper å saumfare nettet etter glutenfrie oppskrifter. Og siden oppskriftene er basert på de lett tilgjengelige melmiksene fra Det Glutenfrie Verksted, slipper jeg å gå fra butikk til butikk på leting etter glutenfritt, økologisk mel.

Med melmiksene og den nye boka til Monica i hus, er du langt på vei mot syv økologiske og glutenfrie sorter. Da gjenstår det bare å finne frem kjevle, forklær og pepperkakeformer, og kalle inn store og små til bakeverksted! Og kanskje blir det litt til overs som du kan gi bort i julegave til den som har alt også?

Glutenfri Jul finner du blant annet på Tanum.no, og du kan også spørre etter den i din nærmeste bokhandel.

Foto: Marte Garmann

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: