Grønn livsstil, Helse, Kosthold, Spis deg vakker, Sunnhet, Supermat & greens

Maca

Rotgrønnsaken maca dyrkes i Andesfjellene i Peru og Bolivia. I Peru har den blitt brukt som mat og medisinplante i 2000 år. Den gule macaen er den som det dyrkes og eksporteres mest av, men du kan også finne en sort variant, som anses å være den som gir mest energi og utholdenhet, og en rød variant, som har vist å kunne redusere forstørret prostata ved forsøk på rotter. Maca er rikt på mineraler som kalsium, kalium, magnesium og jern, og inneholder også mye protein, fettsyrer og vitaminer.

Maca kan:

 • gi økt energi
 • virke balanserende hormonsystemet
 • gi økt sexlyst
 • forbedre sædkvaliteten og gi økt sædproduksjon
 • redusere angst, humørsvingninger og depresjon
 • hjelpe ved plager i overgangsalderen
 • redusere stress
 • bedre hukommelsen
 • gi økt blodsirkulasjon
 • virke som et adaptogen -en substans som har balanserende effekt på ulike systemer i kroppen

For en supergrønnsak! Nyttig for både kvinner og menn (kanskje ikke dum å servere til kjæresten den her…?).

                                                            

Maca får du både som pulver og i kapsler. Jeg kjøper min økologiske maca herfra. Du finner den også på renmsm.no og i helsekostbutikker.

Det er mange som ikke liker smaken på maca, meg inkludert. Trikset er å blande det i juice eller smoothies hvis du tar det i pulverform. Det er viktig å begynne forsiktig med maca også. Start med 1/2 ts den første uka og øk med 1/2 ts pr uke. Ta gjerne noen dagers pause innimellom. Hvis du har hypertyreose (høyt stoffskifte) eller graves sykdom, bør du være litt forsiktig med maca da det kan virke stimulerende på skjoldbruskkjertelen, les mer her. Her finner du mer info om bruk av maca ved stoffskifteproblemer.

                                                

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

29 KOMMENTARER

 • Reply Marthe 18. desember 2017

  Hei!
  Jeg jobber på helsekost (life) og vi har nylig tatt inn maca der. Fåes også kjøpt på https://www.supervital.no/purasana-maca-powder-oko

 • Reply Marta 25. april 2017

  Hi! Maca is legal in Norway? I have maca root stopped in the toll !!! I buyed it in United Kingdom, I know the amazing properties of Maca. I have a letter from posten where they say if I don’t give reasons about what maca is, they are going to destroy it…. can you please help me with the letter sinc you have a lot of info and you also can norsk? I’m Spanish and my norwegian is not enough for write a reclamation … vær så snill:)

  • Reply Birgitte 4. mai 2017

   Hi Marta! Unfortunately, maca is classified as a prescription drug in Norway, and not allowed to import from countries outside the EU/EØS. It used to be allowed to buy from countries inside of the EU/EØS, but it seems like it has become sricter. I haven’t purchased maca in a long time, so I don’t really know how they see it these days.. Maybe they stopped it because the UK now is out of the EU? Birgitte

 • Reply Øivind Hundal 23. januar 2017

  Maca kan bestilles fra http://www.supervaruhuset.se. De deklarerer som «næringsmiddel» den ubehandlede roten (pulveret), mens tinktur/dråper er behandlet/produsert og blir deklarert som «kost-tilskudd».

  • Reply Birgitte 24. januar 2017

   Takk for fint tips! :)

 • Reply Øivind Hundal 17. januar 2017

  Hvordan kjøper du maca nå? Det er blitt strengere importregler det siste året.

  • Reply Birgitte 20. januar 2017

   Hei! Nå er det lenge siden jeg har kjøpt noe maca. Kjøpte en hel haug på Vitame.co.uk da det fremdeles gikk greit å bestille derfra, men har forstått at siden da har det blitt vanskeligere. Noe som egentlig er rart mtp. at det i følge forskriftene skal være lov å kjøpe det fra land innen EU/EØS etter at det strenge importforbudet ble opphevet. Har dessverre ingen tips til deg på hvor du får kjøpt det med garanti om å få det i posten.

 • Reply Sjokoladesmoothie med ekstra energi – Sara Lossius 15. september 2016

  […] Og hva er maca sier du? Maca er en rotgrønnsak fra Peru som skal gi økt energi, utholdenhet, bedre fruktbarheten – for å nevne noe. Det er regnet som legemiddel og ulovlig å kjøpe fra feks iherb.com. Jeg kjøper når jeg er i Tyskland og mamma tar med når hun er på besøk her. Jeg kan ikke si om jeg merker forskjell når jeg tar det eller ei, men tenker at det ikke skader med å spise så energigivende mat som mulig i perioder jeg har mye å gjøre! Da jeg skrev boken min sverget jeg til maca hver dag. Maca smaker ikke så himla godt, derfor bruker jeg mye råkako når jeg bruker maca. Les mer om maca hos Melissa og hos Birgitte! […]

 • Reply monica 26. juni 2016

  Maca fåes på Guns helsekost på Nordby kjøpesenter… 499 svenske for 1 kg

 • Reply Stine 22. juni 2016

  Hei! Veldig gammelt innlegg, men bestiller du fortsatt maca? Evnt fra hvor? Har prøvd fra den britiske siden men de sender ikke til Norge lenger..

  • Reply Birgitte 22. juni 2016

   Hei! Nå er det lenge siden jeg bestilte maca sist, bestilte da flere pakker slik at jeg fremdeles har litt igjen (jeg tar det kun i perioder). Rart at Vitame (tidl. gojiking) ikke vil sende til Norge. Det er jo innenfor EØS, så selv om det er registrert som legemiddel her så skal man kunne kjøpe det fra England. Mulig noe henger igjen etter importforbudet som gjaldt en kort periode før det ble opphevet igjen. Jeg ville sendt dem en mail og spurt, kanskje de bare ikke er oppdatert?

   • Reply Maria Cecilie Aarak 23. juni 2016

    Takk for fint innlegg! Ønsker også å få bestilt Maca. Men hvis importforbudet er opphevet og det er fortsatt vanskelig å bestille fra disse sidene du og andre har prøvd. Kan man kanskje midlertidig bestille i fra Iherb? de pleier jo å være raske på oppdateringer, eller?

    • Reply Birgitte 24. juni 2016

     Hei :) Importforbudet er opphevet, men maca er fremdeles merket som legemiddel her i Norge og det betyr at du ikke har lov til å kjøpe det fra land utenfor EU/EØS, slik som USA. Derfor kan du ikke kjøpe fra iherb, uansett. Jeg ville forsøkt å google litt etter andre nettbutikker i f.eks England, og se om de sender til Norge. Jeg tror nok bare Vitame henger igjen i det gamle forbudet.

     • Macapulver 29. september 2016

      Tenkte jeg bare kunne tipse om den danske nettsiden http://www.helsam.dk
      Jeg bestilte nettopp maca derfra og krysser fingrene for at det skal gå greit :-)
      Ellers takk for en informativ og inspirerende blogg!
      Hilsen ei som titter innom med ujevne mellomrom :-)

     • Birgitte 30. september 2016

      Takk for fint tips! Så hyggelig at du liker bloggen :)

 • Reply Sara 12. februar 2016

  Hola! Digger bloggen din! Og må nesten stille et spørsmål. Nå er jeg helt i villrede fordi jeg ikke skjønner hvor jeg kan få tak i maca? Har bestilt for leeenge siden fra Gojiking men er ikke det blitt ulovlig å få sendt til Norge? Har du vært borti maca fra rawganik? Er det et trustwhorty alternativ å kjøpe maca fra? Tusen takk for svar! Keep up the good work :)

  • Reply Birgitte 19. februar 2016

   Hei Sara! Takk, så hyggelig å høre :)

   Maca er klassifisert som legemiddel, men jeg mener at det fremdeles skal være lovlig å bestille innen EU/EØS.
   Jeg har ikke testet maca fra Rawganik, dessverre.

   Birgitte :)

 • Reply Sasha 9. desember 2015

  Hei.

  Jeg begynte med 3 kapsler og økte til 4 kapsler etter en uke og jeg ble veldig dårlig i magen og kvalm. Har kuttet det ut nå men hvor lenge bør jeg vente før jeg starte på igjen?

  Også skriver du at man ikke skal kjøpe maca på iherb men hvorfor det?

  Den nettsiden du anbefalte har ikke kapsler :-/

  • Reply Birgitte 10. desember 2015

   Hei!
   Da ville jeg trappet ned til 3 kapsler hvis det gikk bra og heller bruke det noen uker før du går opp til 4. Det kan være lurt å ta det sammen med mat, det kan være du blir kvalm når du tar det på tom mage.

   Maca er klassifisert som legemiddel i Norge og derfor kan du ikke bestille det fra land utenfor EU/EØS.

   Her er en norsk nettside som har kapsler: http://rawganik.com/produkter/maca.html

   Lykke til :)

   • Reply Sasha 10. desember 2015

    Tusen takk for svar :-) er det dårlig kvalitet på iherb?

    • Reply Birgitte 10. desember 2015

     Bare hyggelig :)

     Nei absolutt ikke, det er bare det at det ikke er lov å importere maca fra USA.

     • Nigin 29. oktober 2016

      Hei, det skal vel kunne gå greit å bestille fra iherb.co.uk? Men ikke fra iherb.com?

     • Birgitte 1. november 2016

      Nettsiden iherb.co.uk eksisterer ikke.

 • Reply tanja kristensen 19. mars 2015

  Hva er grensen for import. Du skriver 3 mnd forbruk, hva vil det si I gram feks.

  • Reply Birgitte 20. mars 2015

   Jeg kan ikke se at myndighetene har gitt en maksdosering pr dag, men det er vanlig å anbefale 3-5 g daglig, så hvis du holder deg til dette går det sikkert fint.

 • Reply Cate Nyvoll 16. mars 2015

  Hei igjen.
  Takk for svar, nu lurer jeg på, hvor mange Maca-kapsler er det normalt at ta daglig ?

  Hilsen Cate

  • Reply Birgitte 20. mars 2015

   Maca er jo egentlig mat, og ikke et kosttilskudd, så her må du kjenne på selv hva du foretrekker. Jeg tenker at en mengde som tilsvarer 1-2 ts om dagen er en grei dosering. Men begynne gjerne med 1/2 ts og øk gradvis. Hvis du kjenner at du får hjertebank, kvalme eller andre bivirkninger skal du slutte helt og så begynne forsiktig igjen med lavere dosering. Ta gjerne maca om morgenen.

 • Reply Cate Nyvoll 12. mars 2015

  Hei.
  Takk for SUPER info., du skriver «husk 200 kr. grense, men er det ikke 350 kr.???

  Hilsen Cate

  • Reply Birgitte 13. mars 2015

   Dette er et gammelt innlegg som ikke er blitt redigert på en stund – ser ut til at det er på tide! ;) Det stemmer at grensen er 350 kr inkludert frakt.

  DIN KOMMENTAR