Grønn livsstil, Grønt hjem, Hjemmelagede rengjøringsmidler

Lag din egen vindusspray

Det eneste som er negativt med denne årstiden, er at vårsola avslører hvor mye jeg hater å vaske vinduer. Nå har jeg utsatt vindusvasken i to år(!), men når jeg ser at toåringen min står og slikker på vinduene, innser jeg at jeg ikke kan lure meg unna i år igjen. Heldigvis går det an å vaske vinduer med helt naturlige produkter, så man slipper å spraye ned huset med (eller slikke på) syntetiske og potensielt skadelige rengjøringsprodukter.

Hjemmelaget vindusspray
Dette er sikkert en oppskrift som bestemoren din kunne gitt deg – når det gjelder naturlige vaskemidler vet de eldste helt klart best. De brukte nemlig eddik, sitron og andre naturlige ingredienser til vasking, lenge før du ble født.

Alt du trenger er en tom sprayflaske, en flaske med vanlig hvit 7 % eddik og en klut som ikke loer (mikrofiberklut er fint). Fyll flasken med halvparten vann og halvparten eddik. Spray på vindusflatene og tørk av med kluten. Eddiklukten forsvinner av seg selv, men du kan også tilsette 5–10 dråper eterisk olje dersom du vil ha en friskere duft. Visse eteriske oljer, som tetre og forskjellige sitrusfrukter, har dessuten fettløselige og antibakterielle egenskaper, og er supre i hjemmelagede vaskeprodukter. Du kan også ha i litt sitronsaft, som både renser og lukter friskt.

På ekstra skitne vinduer, eller hvis du har brukt konvensjonell vindusspray tidligere, kan du tilsette noen dråper castilesåpe for å fjerne fett, smuss og kjemikalierester. Castilesåpe finner du i de fleste helsekostbutikker.

Vindussprayen kan du også bruke til å rengjøre speil, vaskekum, servanter og andre blanke overflater med.

Jeg har også lyst til å tipse deg om noen økovennlige oppvaskhansker. Disse er laget av bærekraftig og fair trade-produsert lateks og er 100 % nedbrytbare. Og du, hvis du ikke orker tanken på å både lage egen vindusspray OG vaske vinduer, så finner du en skikkelig god glass- og speilspray her, som er super til vindusvasken.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: