Familie og hverdag, Kosthold, På reise

Vegetarguide til Barcelona

Barcelona flommer ikke over av tilbud til glutenallergikere, veganere eller raw food-entusiaster. Heldigvis bugner det av fersk frukt og friske grønnsaker på markedene, og hvis du leier leilighet istedenfor å bo på hotell, kan du lage mye av maten hjemme og nyte den på din egen balkong.

Første bud er å lokalisere nærmeste marked eller økologiske matbutikk, og her er det heldigvis mye å velge i. I El Born-området, der vi pleier å bo, finnes det et fantastisk økologisk supermarked og flere mindre økobutikker, samt et veldig fint marked. Norske helsekostbutikker er triste saker i forhold til disse når det kommer til tilgjengelighet og utvalg av ferske og økologiske produkter. Dermed blir det bare en fryd å handle og lage mat selv på ferie.

  • BUTIKKER OG MARKEDER:

Veritas Organic Supermarket er en kjede med flere butikker rundt om i Barcelona. De har kun økologiske varer og stort utvalg både i frukt og grønnsaker, tørrvarer, vin og øl, glutenfrie varer, vegetarmat og kosmetikk. Se her for oversikt over Veritasbutikkene.

Det ligger flere mindre butikker rundt omkring med fint utvalg. Be Organic i Calle de la Flor del Lliri er en av dem. Den snublet vi tilfeldig over da vi tok en snarvei gjennom en trang liten gate.

Det finnes også flere store markeder i Barcelona. Det meste kjente av dem er Mercat de Sant Josep/ La Boqueria like ved La Rambla. Her kryr det av turister, så for en mer autentisk opplevelse, vil jeg heller anbefale Mercat de Santa Caterina i El Born (Ribera). Adressen er Avinguda de Francesc Cambó 16, og det er åpent mandag 8-14, tirsdag og onsdag 8-15.30, torsdag og fredag 8-20.30 og lørdag 8-15.30. Her får du fersk frukt, grønnsaker, nypresset juice, bakevarer, fisk og kjøtt (for de som spiser det), og det er en fryd for øyet å bare tusle rundt og se på utvalget og på de gamle damene som handler inn til middagen. Det finnes ikke noe bedre enn å ta morgenjuicen her før du drar på stranda.

Er du heldig og har en balkong eller veranda å spise frokosten på, gjør det ingenting å være veganer med glutenallergi. Min feriefavoritt er soyayoghurt med nøtter, frø og rosiner.

Med et arsenal av ris, quinoa, nøtter, frø, bønner, linser, glutenfritt brød og ferske økologiske grønnsaker er det ingen sak å ta middagen hjemme på balkongen heller.

  • SPISE UTE:

Her kommer utfordringen hvis du har noe av det samme kostholdet som meg. Det er få 100 % vegetariske eller veganske spisesteder i Barcelona. Det går for det meste i tapas, både for turister og lokalbefolkningen. Catalanerne er glade i kjøtt, ost og sjømat, og når det i tillegg mangler engelske menyer mange steder (og spansken din ikke er så mye å skryte av), er det ikke lett å spise ute. Gjør du derimot god research og er villig til å planlegge litt, kan du komme over noen virkelige vegetarperler.

Vegetarrestauranten Organic ligger i Raval og er perfekt for en sulten veggisturist. Her kan du spise alt du orker fra salatbufféen, velge en kombinasjonstallerken fra menyen eller en treretters meny, alt til rimelige priser. Atmosfæren er rolig, varm og behagelig, og den 100 % økologiske maten er fersk og innbydende. Gå hit for lunch fremfor middag, om kveldene skrus prisene opp og maten er omtrent den samme som på dagtid. Organic finner du i Junta de Comerç 11 og de holder åpent hver dag fra 12-24.

Mitt favorittsted for lunch er den lekre vegetarrestauranten Teresa Carles. Her kan du mikse din egen salat ved å krysse av det du ønsker på et kort, eller du kan velge en rett fra den varierte menyen. Spar plass i magen til en ferskpresset grønnsaksjuice! Teresa Carles er blottet for hippiestemning og kantinepreg som mange veggissteder kan ha, og at restauranten fortsatt holder stand etter 32 år er lett å forstå. Prisene er ikke avskrekkende og maten er upretensiøs og god. Kjøp med deg en egenprodusert olje eller en lekker eplemarmelade med kanel. Adressen er Jovellanos 2, mellom Pelai og Tallers.

Stopp for en iskald juice på vei gjennom byen…

På Mercat de Santa Caterina finner du også den fantastiske restauranten Cuines Santa Caterina. Her kan du velge mellom asiatisk, middelhavsmat, italiensk eller vegetar. Møt opp før kl 21 for å slippe køen og sett deg ved baren der du kan følge med på de helproffe kokkene i full sving på kjøkkenet. Her er stemningen upåklagelig, servitørene er flinke og blide og maten enda bedre. Prøv for eksempel den utrolige vegetarmakien med gresskar eller villrisrisottoen. Vegetarmaten tilberedes i en egen “bar” hvor de også lager alt av salater og friske juicer. Vi spiste her hele 4 ganger i løpet av ferien… Adr.: Mercat de Santa Caterina, Avinguda de Francesc Cambó 16.

Men vil du gjøre det helt enkelt, og på catalansk vis, er det faktisk ikke helt umulig å spise litt tapas for en veganer heller. Utvalget blir kanskje ikke så fryktelig spennende, men med en stor salat til (og et par glass vin) blir det i grunn helt ok. Og sjarmen ved å sitte på en liten plaza og dele noen småretter, er det lite som kan overgå.

Går du tom for hud- eller hårprodukter mens du er her er det ingen sak å få tak i gode, naturlige og økologiske produkter. Små helsekostbutikker finner du mange steder, og mange av dem har merker som Lavera, Sante og Urtekram.

Frister det med litt egenpleie i ferien, kan jeg på det varmeste anbefale en hårklipp på Aveda-salongen Taller de Barcelona i El Born. Spanske kvinner er glad i naturlig, velstelt hår, og på Taller de Barcelona finner du ingen crazy frisører med overfarget hår og litt for kreative idéer. Her jobber det elegante spansk-, fransk- og engelsktalende frisører som fronter en frisk og naturlig look. Interiøret er fantastisk, stemningen er som på et spa og frisørene tar seg god tid til deg. Under hårvasken sitter du i massasjestol, mens du får en behagelig hodebunnsmassasje. De bruker utelukkende Aveda-produkter som er naturlige og giftfrie. Just my kind of hair salon! (Taller de Barcelona photos: barcelona-metropolitan.com & dolcecity.com)

Og til sist: Når du er på ferie, følg retningslinjene i byen du besøker:

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: