Disse fløtekaramellene er akkurat passe seige og faller garantert i smak hos både store og små. Perfekte for deg som ikke kan eller vil spise melkeprodukter eller raffinert sukker. De er forholdsvis enkle å lage og krever bare fire ingredienser. Men du, ikke ta med poden på å lage disse, glovarm karamell og barn er en skummel kombo.
Så fort du har fått smaken på disse kommer du til å ange på at du ikke laget flere. Så doble gjerne oppskriften med det samme!
Veganske fløtekarameller:
Gir ca. 25 karameller
1 dl økologisk kokossukker
1 dl plantebasert fløte, for eksempel havrefløte eller soyafløte
1 dl økologisk lønnesirup (på bildet har jeg brukt mørk sirup, men bruk gjerne lys om du vil ha lysere karameller)
1 ss melkefritt smør eller økologisk kokosolje
Fremgangsmåte:
- Gjør klart en bakepapirkledd liten form.
- Ha kokossukker, fløte og lønnesirup i en høy og vid kjele, og bland forsiktig med en tresleiv.
- Rør til blandingen når kokepunktet. Senk varmen til middels og la blandingen putre i 15–30 minutter til den begynner å bli seig. Rør om av og til slik at den ikke brenner seg.
- Test om den er ferdig ved å ta en liten teskje med karamellrøre og hell det i et glass med iskaldt vann. Dersom du kan forme en liten kule med karamell når røren har blitt kald, er den ferdig. Hvis ikke lar du den koke litt til.
- Når den er ferdig tar du den av platen og visper inn smøret eller kokosoljen. Bruker du kokosolje kan du gjerne tilsette en liten klype salt.
- Hell karamellrøren over i formen og sett den kaldt. Når den har fått stivne i en halvtimes tid ruter du den opp med et pizzahjul. Du kan selvsagt skjære dem opp med en kniv når karamellene er stivnet helt, hvis du heller vil det.
- La den stå kaldt til den blir helt hard, ca. 1–2 timer.
- Knekk eller skjær opp i biter og legg de lagvis mellom bakepapir i en boks, slik at de ikke klistrer seg sammen.
Karamellene blir harde om de oppbevares i kjøleskap og myke og seige om de får stå i romtemperatur, så her kan du velge selv hva du liker best.
TIPS: Tilsett litt kakao eller hakket sjokolade for å få sjokokarameller, eller prøv andre smakstilsetninger, som havsalt, lakris, vanilje, hakkede nøtter eller kokos.