Familie og hverdag, Kosthold, Økologisk, Plantebaserte oppskrifter, Salater & småretter

Økologisk svensk kålsalat

Tilbehøret som kickstarter de sunne nyttårsforsettene.

I Sverige kaller de denne kålsalaten for ”pizzasallad” fordi den serveres ved en hver pizzeria med respekt for seg selv. Det skal visstnok være italieneren Guiseppe ”Peppino” Sperandio som er opphavsmannen til dette svenske fenomenet. Han serverte den på sin pizzeria, Piazza Opera, som åpnet i Stockholm i 1969.

Da jeg bodde i Stockholm en gang på starten av 2000-tallet fikk jeg ofte denne servert. Men siden den gang har den bare ligget som et vagt, men ikke ubetydelig smaksminne langt bak i hjernen. Da jeg var en svipptur i Sverige før jul fikk jeg smake den igjen for første gang på femten år, og da forsto jeg hva jeg hadde savnet. Den er nemlig utrolig smakfull, frisk og akkurat passe crunchy, og passer til så mye mer enn kun ved siden av pizzaen.

Men denne salaten er mer enn bare god. For kål er jo en skikkelig supergrønnsak, og absolutt noe vi bør spise mer av. Blant annet er den veldig rik på C-vitamin, noe som passer bra i disse influensatider. Kål er kanskje ikke så enkelt å få i seg flere ganger i uka, men det er her denne svenske spesialiteten kommer inn.

Etter Sverigeturen satt jeg meg ned og googlet, og kom frem til at den altså kalles ”pizzasallad”, og at den er noe av det enkleste tilbehøret du kan lage selv.  Alt du trenger er et økologisk kålhode, noe vi jo har enkel tilgang på i norske butikker, litt hvitvinseddik, olje, salt og pepper. Og en liten porsjon tålmodighet. Og så er det bare å nyte den som tilbehør til både italienske, asiatiske eller klassiske norske (eller svenske) retter. Perfekt til grillmat også.

Økologisk svensk kålsalat (eller pizzasallad om du vil):

Gir ca. 4 porsjoner

1 lite økologisk kålhode eller et halvt stort (ca. 1 liter ferdig snittet kål)

1,5–2 ss økologisk hvitvinseddik (du kan også bruke vanlig hvit eddik)

2 ss økologisk kaldpresset olivenolje

½ ts salt

Ca. 1 krm nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Finsnitt kålen med en skarp kniv, en mandolin eller ved hjelp av foodprosessor.
  2. Ha den i et dørslag og hell over ca. 1 liter med kokende vann. Dette får kålen til å bli mykere og saftigere.
  3. La vannet renne av mens du blander sammen dressingen av eddik, olje, salt og pepper i en skål.
  4. Ha kålen over i en bolle og hell dressingen over. Bland det hele godt sammen med hendene.
  5. Smak eventuelt til med mer eddik, salt eller pepper.  Den smaker også godt med en teskje lønnesirup eller honning i.
  6. La kålsalaten avkjøles i romtemperatur, før du setter den i kjøleskapet. Der bør den få stå i minst 2 timer før servering, men den blir enda bedre om den får stå så lenge som 12–24 timer.

Kålsalaten holder fint seg i en tett boks i kjøleskapet i 5–7 dager.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: