Familie og hverdag, Grønn livsstil, Handletips, Kosthold, På reise, Shopping

Økologisk harryhandel

Jeg er selvsagt helt for å handle mest mulig lokalt og å støtte norske forhandlere og produsenter. Men når visse produkter rett og slett ikke eksisterer (i økologisk variant) på det norske markedet, eller det koster halve matbudsjettet, er en handletur til Sverige et greit alternativ synes jeg. Det er ingen hemmelighet at svenskene har et bredere utvalg av økologiske varer. I tillegg har de enormt utvalg av både veganske og glutenfrie produkter.

Her er en rapport fra min første øko-harrytur:

ØKOLOGISK:

Det meste er billigere enn her hjemme, men for min del handler det nesten mer om utvalget. Nå som ICA takker for seg her i Norge, har jeg slitt med å finne frosne økologiske bær som ikke koster 50 kr for en liten boks. Hos söta bror finner jeg bær både hos Coop, ICA og fra andre økomerker som jeg ikke har hørt om en gang. Billig er det også. Coop Änglamark har et mye bredere utvalg i Sverige. I tillegg til bær (kjære Coop, hvorfor har vi ikke frosne bær fra Coop Änglamark her hjemme?), finner jeg både frossen spinat, frosne aspargesbønner og masse andre grønnsaker. Og apropos grønnsaker: Hodet mitt gikk nesten helt rundt da jeg fikk se hvor mye økologiske grønnsaker til gode priser som finnes bare en liten båt- og biltur hjemmefra. Når det gjelder grønnsaker begynner det riktignok å ta seg godt opp i Norge også, se bare på eksempler som Lokal Kolonial. Og det er helt supert! Mens tørrvarer og frosne varer finner du fremdeles mer av (og billigere) i Sverige. Derfor fylte jeg kurven med økologisk kaffe, te, sjokolade, knekkebrød, havregryn, mel, bønner, quinoa, kikerter, tomatbokser og mye annet. Dessuten er det gøy å kunne handle merker vi ennå ikke har i Norge, siden utvalget av økomerker her hjemme kan bli litt ensformig.

VEGANSK / VEGETARISK:

Utvalget av vegansk og vegetarisk er også suverent. Det bugner av produkter fra Anamma, Hälsans Kök, Oumph (finnes ikke i Norge enda), Astrid och Aporna, m.fl. Jeg fylte kurven med falafler, vegetarburgere, linseboller og mye annet godt og enkelt til ekstra travle dager. Plantebaserte alternativer til meieriprodukter får du også mye av til en billig penge. Til sammenlikning koster en kartong med Havregurt mellom 50 og 60 kr her hjemme, mens du får den til under 30 kr i Sverige. Jeg trenger kanskje ikke nevne at jeg har havregurt ut året? ;)

GLUTENFRITT:

Har du eller noen du kjenner glutenallergi eller cøliaki? Null stress i Sverige. På harryhandel kan du fråtse i glutenfri økologisk pasta, mel, brød, kakemikser, grøt, babyprodukter – ja alt egentlig. Jeg har aldri sett så mye glutenfritt samlet på ett sted. Ikke nok med det – mye av det er økologisk i tillegg! Her kan jeg kjøpe glutenfritt økologisk havregryn som ikke koster meg 70 kr kiloen. For eksempel er jo Semper et velkjent merke blant glutenallergikere, men i forhold til Sverige er det dårligere utvalg av det her. Derfor ble jeg overlykkelig da jeg fant glutenfritt OG økologisk havregryn fra Semper til kun ca. 30 kr kiloen i Sverige.

Dette blir nok ikke siste harrytur for min del. I mellomtiden kan vi være enda flinkere til å legge press på norske forhandlere slik at vi ender opp med et like godt utvalg som våre naboer i Sverige. Jeg synes det virker som vi er på rett vei, vi trenger visst bare litt mer tid på oss ;)

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

14 KOMMENTARER

 • Reply Kari-Anne Vik 13. august 2016

  Hei alle.
  Vil gjøre oppmerksom på at det finnes en ICA butikk litt syd for Strømstad som heter
  ICA Kvantum.
  Den har virkelig mye økologisk. Langt mer enn Gallerian.
  Fikk nesten hakeslepp når jeg jom dit inn. 👍😊

  • Reply Birgitte 14. august 2016

   Takk for supert tips, Kari-Anne!! :)

 • Reply Kari-Anne Vik 13. august 2016

  Hei.
  Kan Tart Sherry virke avgiftene også?

  Mvh Kari-Anne.

 • Reply :) 1. juni 2016

  Hei! Lurte på hvor du fikk tak i Oumph og Astrid och Aporna? :)

 • Reply Malvina 22. november 2015

  Hei Birgitte :) takk for ett spennende innlegg :) Handler selv mye økologisk og rawfood i Stockholm når jeg besøker min familie, men synes utvalget ved grensen ikke hvert så bra. Hvor handlet du å i hvilken butikk fant du så mye fint? :- ) Hilsen Malvina

  • Reply Birgitte 23. november 2015

   Hei Malvina! Takk for at du tok deg tid til å kommentere💚

   Jeg handlet i Strömstad, på både Coop, ICA og på et kjøpesenter som heter Gallerian Strömstad. Neste gang tror jeg at jeg kun tar turen til Gallerian, for i matbutikken her hadde de i grunn best utvalg og da er alt samlet på ett sted.

   Birgitte :)

 • Reply tonje 16. november 2015

  Hei Birgitte! Takk for supre tips! Har akkurat vært og kjøpt probiotica til hele familien😄
  jeg lurer på en ting som kanskje di kan svare meg på. Vi skal til brasil I julen og jeg er helt avhengig av min super mat! Vet du om det er lov å ta med seg spirulina, clorella, hvetegress etc. ? Kjenner jeg er bekymret for at de stopper meg I tollen og tror jeg smugler noe…😨 har du reist med supermat før? Hva er reglene?

  Ha en strålende høst dag!!

  • Reply Birgitte 16. november 2015

   Dette er jeg faktisk usikker på, du bør nok høre med tollvesenet for å være på den sikre siden..

   Birgitte :)

 • Reply Ragnhild 15. november 2015

  Hei
  Jeg bare lurer på om du kanskje ikke har hørt om oss. Vi er den butikken i Norge som har det største utvalget av økologisk. Håper du kan ta deg tid til å sjekke oss ut:)
  Vi ønsker å bli enda større og tilby enda flere varer av både økologisk og livsstil produkter samt uten gluten osv. For å få til det så håper vi at så mange som mulig handler hos oss og ikke reiser til Sverige(:
  Nå vet jeg ikke hvor du bor og om bi leverer hjem på døren til deg. Det gjør vi i området f.o.m. Kongsberg til Oslo. Ellers blir det pakke i posten til resten av landet og vi jobber med å få en bedre løsning på dette, slik at vi kan levere mer.
  Mvh
  Ragnhild
  http://www.123levert.no

  • Reply Birgitte 16. november 2015

   Hei Ragnhild! Takk for at du tok deg tid til å kommentere :)

   Joda, 123levert har jeg hørt om! Har linket til dere i denne saken. Supert det dere gjør, og ser at dere har et fint utvalg av både det ene og det andre. Poenget med denne saken går på at det er en god del penger å spare for de med et strammere matbudsjett ved å dra til Sverige.

   Birgitte :)

 • Reply Maria K 14. november 2015

  Heldig som kan handle i Sverige! Jeg bor på vestlandet så blir litt vel langt for å kjøpe mat :/ Jeg elsker å handle mat, spesielt i utlandet da de har så mye mer spennende produkter enn lille Norge :) Har også lurt på hvorfor vi ikke har de samme anglamerk produktene her. Får sende mail å mase litt!

  • Reply Birgitte 14. november 2015

   Ja det forstår jeg godt. Du får legge inn en bestilling hos noen venner og kjente som ev. skal forbi der en dag – eller ha det til gode til du selv skal på tur. Det går jo fint an å kjøpe en del tørrvarer og ting som holder seg lenge.

   Fortsatt god helg 💚

  DIN KOMMENTAR